Pemeriksaan ultrabunyi semasa kehamilan

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Pemeriksaan ultrabunyi, sonografi, sonografi

Ultrasound sebagai pemeriksaan pencegahan

Pada masa kini, mustahil untuk dibayangkan mengandung menjaga tanpa ultrasound pemeriksaan. Setiap wanita hamil mesti ditemani semasa mengandung oleh pakar sakit puan, yang harus menjalani sekurang-kurangnya tiga pemeriksaan, di mana ultrasound dilakukan: Temujanji pertama harus dilakukan antara minggu ke-9 dan ke-12 pada mengandung, yang kedua antara ke-19 dan ke-22 dan yang ketiga antara minggu ke-29 dan ke-32 kehamilan.

Pemeriksaan ultrasound pertama

Yang pertama ultrasound pemeriksaan adalah acara khas bagi banyak ibu bapa, kerana ini adalah kali pertama mereka dapat melihat bayi mereka tumbuh di dalam kandungan. Sebagai peraturan, imbasan ultrasound pertama ini dilakukan secara vagina (sonografi faraj atau transvaginal). Pesakit berbaring di punggungnya dan penutup plastik serupa dengan kondom diletakkan di atas probe ultrasound yang memanjang.

Gel sentuh yang diperlukan untuk mendapatkan imej yang jelas digunakan pada penutup plastik ini. Pemeriksaan ultrasound kemudian dimasukkan melalui faraj pesakit. Walaupun peperiksaan ini tidak menyebabkan apa-apa kesakitan pada dasarnya, banyak wanita masih menganggapnya tidak menyenangkan.

Akan tetapi, berbanding dengan ultrasound perut, kaedah ini membolehkan gambar yang berkualiti lebih baik diperoleh. Semasa pemeriksaan pertama ini, kehamilan disahkan terlebih dahulu dan diperiksa sama ada kehamilan normal atau ektopik atau kehamilan ektopik. Di samping itu, dapat dilihat di sini sama ada terdapat kehamilan berganda.

Selanjutnya, doktor memperhatikan sama ada terdapat pergerakan yang menunjukkan daya hidup kanak-kanak, sama ada perkembangan sehingga tahap ini sesuai dengan usia dan adakah degupan jantungnya tetap. Walaupun pada peringkat awal ini, beberapa kelainan kadang-kadang dapat dikesan, misalnya jika anak itu mengidapnya Sindrom Down (trisomi 21). Bahagian lain dari pemeriksaan ultrasound pertama adalah untuk menentukan tarikh lahir yang dijangkakan. Untuk melakukan ini, pakar sakit puan memerlukan tarikh tempoh terakhir wanita dan juga mengukur tiga nilai: panjang mahkota (SSL) janin, diameter biparietal (jarak antara dua kuil anak yang belum lahir, BPD) dan diameter karung buah (FD). Dengan syarat bahawa maklumat yang diberikan oleh wanita itu betul dan pemeriksaan dilakukan secara kontemporari (kemudian pada kehamilan kepentingan nilai yang diukur jauh lebih sedikit), tarikh lahir dapat ditentukan dengan tahap ketepatan yang agak tinggi.