Tekan kaki

Latihan di kaki akhbar adalah bentuk konvensional dari latihan otot kaki in latihan kekuatan. Terutama untuk mengatasi beban tekanan tinggi pada sendi dari bahagian bawah kaki, terlatih paha dan lebih rendah kaki otot perlu. Terutama latihan dari paha otot extensor (M. quadrizeps femoris) dan otot betis (M. gastrocnemius) mempunyai kesan positif pada sendi lutut.

Untuk mencapai kesan yang diharapkan dari latihan kekuatan, kriteria latihan tertentu mesti dipatuhi, sebaliknya sendi mungkin mengalami tekanan tinggi. Walau bagaimanapun, kaki latihan otot tidak hanya digunakan dalam bidang kecergasan dan kesihatan, tetapi terutama dalam sukan permainan, di mana badan atau peralatan sukan sendiri mesti dipercepat dalam masa yang sangat singkat (bola sepak, bola baling). Penekanan kaki adalah salah satu latihan yang paling berkesan selain selekoh lutut untuk mencapai penumpukan otot yang disasarkan bina badan. - Menjahit otot

  • Otot paha medial
  • Otot paha lurus
  • Maxuteus gluteus lateral
  • Otot tibial anterior

Penerangan kaki tekan

Latihan penekan kaki boleh dilakukan dalam pelbagai bentuk. Sebagai contoh, atlet berdiri di atas serpihan dan mendorong dirinya keluar dari dinding. Ini mempunyai kelebihan bahawa atlet tidak dapat membebani otot.

Satu lagi bentuk penekan kaki adalah untuk menggerakkan berat badan pada serpihan. Percubaan dilakukan untuk menekan berat badan. Penekanan kaki boleh dilakukan dengan duduk atau berbaring.

Untuk belakang kesakitan, menekan terhadap rintangan di tempat duduk adalah disyorkan. Kaki berdiri selebar bahu dan tekanan diberikan secara berterusan ke seluruh kaki. Untuk mengelakkan beban berlebihan sendi, kaki harus diletakkan setinggi mungkin pada peranti. Bagi atlet dengan sindrom hujung patellar, sudut kerja antara paha dan kaki bawah sekurang-kurangnya 120 °.