Pengambilan creatine

Pengenalan

Creatine adalah asid organik tidak penting yang dihasilkan dalam kuantiti terhad di hati dan buah pinggang dari tiga asid amino. Sebagai tambahan, creatine boleh dimakan melalui pengambilan makanan daging dan ikan atau creatine tulen sebagai makanan menambah. Creatine adalah asas untuk pengeluaran tenaga otot rangka dan, dengan bekalan kreatin yang baik, meningkatkan metabolisme otot, menyebabkan peningkatan prestasi semasa latihan jangka pendek dan intensif dan meningkatkan peningkatan kekuatan. Oleh itu creatine adalah makanan yang paling popular menambah untuk atlet.

Bilakah kreatin harus diambil - sebelum, semasa atau selepas bersenam?

Masa pengambilan kreatin memainkan peranan kecil. Kajian ilmiah yang berbeza memberikan cadangan yang berbeza. Namun, hakikatnya, kreatin tidak dimakan secara langsung oleh tubuh, tetapi disimpan di dalam otot secara bebas dari waktu pengambilannya.

Hanya apabila ATP baru diperlukan dengan cepat kerana bahan bakar untuk tenaga dimakan kreatin. Oleh itu, tidak penting semasa anda mengambil creatine, tetapi anda mengambilnya setiap hari tanpa gangguan. Ini juga bermaksud bahawa anda mengambil creatine pada hari-hari ketika anda berehat dari latihan. Creatine diserap oleh badan dengan baik apabila diambil secara kosong perut - iaitu dua jam sebelum atau selepas makan.

Berapa lamakah kreatin diambil?

Creatine adalah salah satu yang tidak berbahaya makanan tambahan. Ini bermakna penggunaan jangka panjang atau kekal mungkin. Walau bagaimanapun, hasil kajian menunjukkan bahawa walaupun pengambilan jangka pendek dapat meningkatkan prestasi.

Vegetarian khususnya mendapat manfaat daripada pengambilan jangka panjang. Kajian baru menyiasat sama ada penggunaan jangka panjang dapat melindungi terhadap penyakit neurologi seperti penyakit Parkinson, penyakit Huntington dan sklerosis lateral amyotrophic. Walau bagaimanapun, keputusan yang jelas belum tersedia. Adalah penting bahawa tubuh, terutama ginjal, diberi fasa penyembuhan di mana tidak ada kreatin yang diserap. Sekiranya creatine diambil sebagai sebahagian daripada latihan kekuatan, rehat tambahan 4 minggu harus diambil setelah dua hingga tiga bulan sehingga struktur fizikal seperti otot, ligamen dan tendon dapat menyesuaikan diri dengan tahap kekuatan yang meningkat.