Pengukuran Ketumpatan Tulang

Sinonim

Osteodensitometry engl. : Dwi Foton X-Ray = DPX

definisi

Dalam prosedur densitometri tulang, doktor menggunakan prosedur perubatan-teknikal untuk menentukan ketumpatan tulang, iaitu akhirnya kalsium kandungan garam tulang dan dengan itu kualitinya. Hasil pengukuran memberikan maklumat mengenai bagaimana patah-ketahanan tulang adalah dan digunakan terutamanya untuk menilai risiko patah tulang (risiko patah tulang) sekiranya berlaku kehilangan tulang (osteoporosis).

Urutan pengukuran kepadatan tulang

Ketumpatan atau kandungan garam kapur dari tulang dapat ditentukan dengan menggunakan pelbagai kaedah. Berikut adalah penjelasan ringkas mengenai prosedur untuk kaedah yang berbeza.

 • The DXA?

  Dwi Sinar X Absorptiometri: Kaedah ini mengukur ketumpatan tulang menggunakan sinar-X. Ini memerlukan dua Sinar X sumber. Ini sedikit berbeza antara satu sama lain.

  Ketumpatan tulang diukur pada dua kawasan pesakit. Ini adalah sendi pinggul dan tulang belakang lumbar sebagai standard. Pengukuran mengambil masa 15 hingga 30 minit dan tidak menyakitkan atau tidak selesa bagi pesakit.

 • Tomografi terkira kuantitatif? QCT: Prosedur ini adalah tomografi komputasi khusus di mana ketumpatan fizikal tulang ditentukan dengan tepat.

  Prosedurnya serupa dengan tomografi yang dikira secara konvensional. Semasa pemeriksaan, yang biasanya hanya memerlukan beberapa minit berkat peralatan moden, pesakit berbaring di atas meja yang boleh disesuaikan dengan ketinggian. Imej tulang juga dihasilkan di sini menggunakan sinar-X.

  Tidak diperlukan medium kontras untuk pengimejan. Gambar sedemikian disebut gambar asli. Sebelum gambar diambil, rancangan terperinci dibuat mengenai kawasan yang ingin anda lihat untuk memastikan pendedahan radiasi serendah mungkin.

  Selain tomografi komputasi kuantitatif, tomografi komputasi kuantitatif periferal (pQCT) juga digunakan. Ini adalah alat yang lebih padat dan lebih murah yang mengukur ketumpatan tulang pinggiran, misalnya lengan atau kaki. QCT konvensional, sebaliknya, mengimbas kepadatan tulang seluruh badan.

Terdapat kaedah yang berbeza untuk mengukur ketumpatan tulang.

Prosedur standard, yang juga diakui oleh WHO (Dunia Pemeriksaan Organisasi) dan Organisasi Payung untuk Osteologi sebagai kaedah pilihan, adalah pengukuran menggunakan sinar-X, yang dikenal sebagai Dual-Energy X-Ray Absorptiometri (DXA atau DEXA) atau absorptiometri sinar-X dua spektrum. Kaedah ini pada akhirnya didasarkan pada kaedah sinar-X biasa, tetapi tidak seperti yang terakhir, kaedah ini tidak menggunakan satu tetapi dua sumber sinar-X, yang sedikit berbeza dalam tenaga. Prinsip gambar sinar-X didasarkan pada fakta bahawa bahan yang berbeza dengan ketumpatan yang berbeza (iaitu

juga berbeza tisu dalam tubuh manusia) "melemahkan", iaitu menyerap, sinar-X yang melewatinya ke tahap yang berbeza. Inilah sebabnya mengapa perbezaan warna kelabu dapat dilihat pada gambar sinar-X: Tulang kelihatan putih kerana biasanya sangat padat dan memperlambat sinar-X, sementara bilik-bilik yang dipenuhi udara hampir tidak mengurangkan sinar-X sama sekali dan oleh itu hitam pada gambar. Walau bagaimanapun, penyerapan tidak hanya bergantung pada tisu, tetapi juga pada tenaga sinar-X.

Oleh itu, dengan DEXA, ada dua nilai yang berbeza (satu untuk setiap tiub sinar-X) untuk setiap titik pengukuran dalam gambar sinar-X setelah pengukuran dilakukan. Gabungan kedua hasil ini akhirnya dapat digunakan untuk membuat kesimpulan mengenai ketumpatan tulang melalui kalsium dan kandungan hidroksiapatit. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diperhatikan bahawa nilai-nilai ini bukan nilai kepadatan sebenar dalam erti kata fizikal (kg / m3), melainkan apa yang disebut jisim atau kepadatan kawasan yang diunjurkan

Tidak semua tulang sangat sesuai untuk penilaian ini, jadi sebagai peraturan sama ada tulang belakang lumbar atau tulang belakang paha tulang atau sendi pinggul adalah sinar-X, kerana pengukuran ketumpatan paling bermakna di sini. Densitometri tulang ini boleh dilakukan sama ada di hospital atau dalam praktik pakar bedah ortopedik atau radiologis. Untuk melakukan ini, pesakit mesti berbaring di atas meja sinar-X, di mana dia disinari dengan sinar-X.

Keseluruhan prosedur mengambil masa sekitar 10 minit. Kelebihan penentu pengukuran standard ini adalah pendedahan radiasi rendah, pelaksanaan pantas dan risiko ralat pengukuran yang rendah. Walau bagaimanapun, terdapat proses lain yang dapat digunakan. Di satu pihak, terdapat apa yang disebut tomografi kiraan kuantitatif (QCT) atau tomografi kiraan kuantitatif periferal (pQCT untuk bahagian periferal badan seperti lengan dan kaki), yang juga berdasarkan teknologi sinar-X dan menghasilkan gambar keratan badan.

Berbeza dengan DEXA, QCT menghasilkan gambar tiga dimensi, yang bermaksud bahawa ketumpatan fizikal sebenarnya dapat dikira untuk setiap elemen isipadu yang direkodkan. Di samping itu, kaedah ini membolehkan pembezaan yang lebih tepat antara bahagian luar (kortikalis) dan bahagian dalam tulang (bebola tulang atau trabecula), yang kadang-kadang dapat memainkan peranan penting dalam osteoporosis diagnostik. Walau bagaimanapun, QCT mendedahkan pesakit kepada tahap radiasi yang jauh lebih tinggi daripada DEXA, dan pQCT tidak semestinya, tetapi kajian menunjukkan bahawa ia tidak begitu bermakna seperti dua yang lain.