Kanser Zakar: Terapi Pembedahan

Diagnosis barah zakar mesti disahkan oleh biopsi (penyingkiran tisu) melalui pemotongan baji (pembuangan pembedahan (eksisi) bahagian tisu berbentuk baji). Pengesahan diagnosis histologi (tisu halus) diperlukan untuk membimbing pengurusan sekiranya:

 • Terdapat keraguan mengenai sifat lesi yang tepat (misalnya, CIS, metastasis (tumor anak perempuan), atau melanoma)
 • Rawatan dengan ejen topikal (tempatan), radioterapi, atau pembedahan laser dirancang
 • Limfa rawatan nod didasarkan pada maklumat histologi pra operasi (strategi disesuaikan risiko).

Tujuan terapi adalah penyingkiran tumor yang selamat dan kekal dengan hasil fungsi dan kosmetik yang baik. Untuk tumor kecil, memelihara zakar terapi adalah matlamat. Terapi tumor primer [1, 3; Garis Panduan S3]

Masa latihan Terapi
Tis, Ta, dan tumor kecil berulang:
 • Eksisi tempatan dengan jarak keselamatan dengan atau tanpa sunat (sunat kulup); pemeriksaan bahagian beku intraoperatif margin reseksi.
 • Laser ablasi / laser terapi dengan laser CO2 atau dengan neodymium: yttrium-aluminium-garnet (Nd: YAG) laser dalam kombinasi dengan diagnostik pendarfluor.
 • Fotodinamik dan topikal (dangkal) terapi bersama 5-fluorourasil (5-FU) atau 5% imiquimod krim - hanya dengan perhatian kepada biopsi kawalan biasa. (kadar kawalan tempatan sekitar 50%).
 • Sekiranya terdapat karsinoma-in-situ glans (glans) atau berulang yang berulang (berulang penyakit) adalah penyingkiran glans yang lengkap epitelium.
Tahap T1a dan T1b
 • Eksisi dengan jarak keselamatan jika perlu dengan laser dengan atau tanpa berkhatan; pemeriksaan bahagian beku intraoperatif margin reseksi.
 • Tumor pT1b atau multilokular yang luas: glansektomi (penyingkiran lengkap glans zakar (glans)).
Tumor awal T3
 • Tumor awal T3 dengan penyusupan awal korpus cavernosum (tisu ereksi): amputasi zakar separa
Tumor T3 maju dengan baik
 • Zakar yang luas atau lengkap pemotongan dengan penciptaan uretrostomi perineal (boutonniere / urethral perineal fistula); persoalan mengenai margin keselamatan yang minimum dapat dikira semula.

Lebih banyak petunjuk

 • Kadar berulang tempatan untuk tumor T2 jauh di bawah 10% di pusat; berulang tempatan sahaja tidak memburukkan lagi prognosis.
 • Garis panduan EAU mencadangkan margin keselamatan ≥ 3 mm [lihat di bawah].

Limfa pengurusan nod [1; Garis S3].

Pengurusan inguinal serantau limfa nod (inguinal) kelenjar limfa) sangat penting untuk kelangsungan hidup jangka panjang! Kira-kira 20% daripada semua pesakit dengan kelenjar getah bening inguinal yang tidak membesar sudah tersembunyi metastasis (micrometastases: Kelompok sel yang telah mencapai ukuran 0.2 hingga 2 mm, yang merupakan kriteria untuk tumor ganas disebabkan oleh tingkah laku pertumbuhan yang invasif). Kejadian kelenjar getah bening berulang membawa kepada peningkatan prognosis yang ketara (kadar kelangsungan hidup 5 tahun: 40%). Catatan: Dari tahap pT1G2, pementasan kelenjar getah bening invasif harus dilakukan tanpa mengira sama ada kelenjar limfa sudah terasa atau tidak. Prosedur dilakukan bergantung pada daya tarikan kelenjar getah bening:

 • Tidak boleh dilayari kelenjar limfa: Penghapusan kelenjar getah bening sentinel (nodus limfa sentinel; penghalang pertama untuk sel-sel tumor yang diselesaikan); jika kelenjar getah bening ini terjejas, penyingkiran lengkap nodus limfa inguinal dari bahagian yang terjejas dilakukan.
 • Kelenjar getah bening yang dapat diraba: Biopsi khas dengan pemeriksaan bahagian beku atau biopsi jarum halus jika perlu;
  • Pengesanan kelenjar getah bening metastasis: limfadenektomi inguinal radikal dengan bidang pembedahan yang diperpanjang pada bahagian yang terjejas sebagai langkah terapi.
  • Ketiadaan bukti kelenjar getah bening metastasis: limfadenektomi inguinal yang diubahsuai dua hala (penyingkiran nodus limfa inguinal).

Perhatian: Kini sudah menjadi kebiasaan untuk selalu melakukan pementasan kelenjar getah bening invasif menggunakan dinamik kelenjar getah bening sentinel biopsi (DSNB) atau limfadenektomi yang diubah (penghapusan kelenjar getah bening) untuk mengecualikan mikrometastasis. Prosedur untuk keadaan nodus limfa berikutnya:

 • Kelenjar getah bening inguinal fxed / exulcerated (kelenjar getah bening inguinal dengan perubahan seperti tumor): dalam kebanyakan kes, reseksi lengkap metastasis (pembuangan tumor anak perempuan) tidak lagi mustahil; akibatnya, subkumpulan klinikal ini mempunyai prognosis yang buruk.Neoadjuvant kemoterapi (NACT), iaitu, kemoterapi sebelum pembedahan untuk mengurangkan ketumbuhan besar-besaran, boleh meningkatkan prognosis.
 • Kehadiran ≥ 2 kelenjar getah bening yang terjejas pada pangkal paha yang sama atau pertumbuhan kapsul yang sama di kelenjar getah bening: limfadenektomi pelvis ipsilateral (penghapusan nodus limfa dari kelenjar getah bening pelvis di sisi yang sama).