Kulat zakar: Rawatan dan Gejala

Gambaran ringkas

  • Rawatan: ubat kulat seperti salap atau krim, tiada hubungan seksual, sauna atau kolam renang jika boleh, kebersihan alat kelamin yang mencukupi
  • Gejala: Kemerahan pada kelenjar dan mungkin kulup, gatal-gatal, terbakar dan sakit semasa kencing dan hubungan seksual, melepuh dan meleleh.
  • Punca dan faktor risiko: Jangkitan kulat yis, biasanya Candida albicans; AIDS atau penyakit seperti diabetes mellitus adalah faktor risiko, seperti menukar pasangan seksual dan persetubuhan tanpa perlindungan
  • Diagnosis: Diagnosis visual, sejarah perubatan, sapuan kulit yang terjejas
  • Prognosis: Jika dirawat, penyakit itu sembuh dalam masa beberapa hari; merawat pasangan seksual juga, jika tidak, jangkitan semula bersama adalah mungkin

Apakah kulat zakar?

Mycosis zakar adalah jangkitan kulat (mycosis) yang menjejaskan anggota lelaki, zakar (terutamanya glans). Jangkitan, juga dikenali sebagai candida balanitis (balanitis ialah keradangan kelenjar), kadang-kadang tidak tepat dipanggil "mikosis faraj lelaki". Dalam kebanyakan kes, kulat yis daripada genus Candida adalah punca jangkitan. Pada wanita, patogen yang sama menyebabkan jangkitan kulat pada faraj.

Patogen sering disebarkan semasa hubungan seksual, tetapi laluan penghantaran lain juga mungkin. Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk merawat pasangan seksual anda juga.

Bagaimana kulat zakar dirawat?

Bahan aktif khas, yang dikenali sebagai antikulat, digunakan untuk merawat kulat. Antimikotik menghalang pertumbuhan kulat atau membunuhnya secara langsung. Dalam kes kulat zakar, Candida balanitis, antimikotik biasanya digunakan secara luaran, contohnya dalam bentuk salap atau krim. Anda perlu menggunakan ini dengan kerap ke kawasan yang terjejas selama beberapa hari - doktor anda akan memberi anda arahan yang lebih terperinci.

Semasa rawatan, zakar harus disimpan sekering mungkin. Jika kulat zakar meleleh, adalah dinasihatkan untuk membalut kelenjar dan kulup dengan jalur kain kasa selepas menggunakan agen antikulat untuk menyerap kelembapan.

Juga pastikan anda mengekalkan kebersihan yang mencukupi semasa rawatan. Tukar tuala dan seluar dalam setiap hari dan basuh pada suhu sekurang-kurangnya 60 darjah Celsius.

Anda harus mengelakkan kolam renang dan sauna sehingga jangkitan kulat telah sembuh sepenuhnya.

Campur tangan pembedahan untuk penyempitan kulup

Bagi lelaki yang mengalami penyempitan kulup yang berulang kali mempunyai kulat zakar, pembedahan mungkin dinasihatkan. Seperti halnya berkhatan, kulup dibuang. Ini memudahkan pembersihan dan memastikan glans kering pada masa hadapan. Doktor dan pesakit memutuskan operasi sedemikian bersama-sama.

Apakah tanda-tanda?

Ia juga mungkin untuk lepuh kecil terbentuk pada glans. Cecair terkumpul dalam ini. Jika lepuh pecah, zakar meleleh. Satu lagi tanda kulat zakar ialah mendapan keputihan hingga kelabu di bawah kulup.

Jika keradangan kulat terhad kepada glans, ia dikenali sebagai candida balanitis. Pada lelaki yang tidak berkhatan, kulup biasanya juga meradang. Ini dikenali sebagai balanoposthitis kulat.

Sebab dan faktor risiko

Jangkitan kulat pada zakar dicetuskan oleh yis. Yis Candida albicans paling kerap bertanggungjawab untuk jangkitan - sama seperti jangkitan yis faraj pada wanita. Yis lain (seperti Candida glabrata) adalah kurang biasa.

Walau bagaimanapun, Candida albicans berlaku tanpa gejala pada kulit dan membran mukus dalam 50 hingga 75 peratus daripada semua orang dan hanya menjadi patogen dalam kes kekurangan imun.

Faktor-faktor risiko

Zakar mempunyai flora kulit semula jadi yang terdiri daripada pelbagai jenis bakteria dan mikroorganisma lain. Ini mewujudkan persekitaran di mana kuman patogen lain biasanya tidak membiak dengan baik. Flora zakar yang sihat oleh itu sangat jarang membawa kepada kulat zakar. Ia terutamanya berkembang apabila flora kulit zakar terganggu.

Antibiotik selalunya juga menggalakkan kulat zakar: ubat-ubatan ini biasanya mempunyai kesan perencatan atau membunuh bakteria - termasuk bakteria bermanfaat flora kulit di kawasan intim. Oleh itu, terapi antibiotik boleh mengganggu keseimbangan flora kulit semula jadi dan dengan itu membuka jalan kepada kulat zakar.

Dalam konteks ini, kanak-kanak lelaki atau lelaki yang mengalami penyempitan kulup (phimosis) amat terdedah kepada kulat zakar: kulup yang sempit selalunya bermakna bahawa smegma tidak boleh dibuang dengan teliti seperti yang diperlukan.

Faktor risiko lain untuk perkembangan kulat zakar ialah hubungan seksual yang kerap. Sesiapa yang kerap melakukan hubungan seksual tanpa perlindungan mempunyai peningkatan risiko jangkitan untuk penyakit kelamin seperti kulat zakar. Ia amat berisiko jika anda kerap menukar pasangan seksual.

Umur yang lebih tua dan obesiti yang teruk juga merupakan faktor risiko kulat zakar: kulat (dan kuman lain) membiak dengan lebih mudah dalam lipatan kulit lelaki yang lebih tua atau berlebihan berat badan.

Diagnosa

  • Adakah anda sering melakukan hubungan seksual tanpa perlindungan?
  • Adakah anda kerap bertukar pasangan semasa hubungan seksual?
  • Anda pernah ke luar negara baru-baru ini?
  • Adakah anda pernah mengalami aduan seperti itu pada masa lalu?

Sejarah perubatan diikuti dengan pemeriksaan fizikal. Doktor meneliti perubahan pada zakar secara terperinci. Perubahan klasik (kemerahan, mendapan keputihan-kelabu) bersama-sama dengan gejala yang diterangkan (seperti gatal-gatal yang teruk) biasanya sudah jelas menunjukkan kulat zakar.

Dalam sesetengah kes, pandangan di bawah mikroskop tidak mendedahkan dengan tepat jenis patogen yang terlibat. Sapuan kemudian dihantar ke makmal dan budaya dicipta. Ini bermakna bahawa patogen dalam swab terdedah kepada keadaan pertumbuhan yang optimum supaya ia membiak. Ini memudahkan untuk mengenal pasti mereka. Ia biasanya mengambil masa kira-kira seminggu sebelum keputusan tersedia. Walau bagaimanapun, rawatan tidak khusus boleh dimulakan sebelum diagnosis akhir dibuat.

Prognosis

Jika terdapat kekurangan imun yang berkaitan dengan penyakit (seperti HIV atau diabetes), penyakit yang mendasarinya harus dirawat secara profesional. Jika kulup sempit, pembedahan boleh dipertimbangkan. Jika faktor risiko kulat zakar tidak dihapuskan atau dikurangkan, terdapat risiko jangkitan kulat akan berulang selepas rawatan yang berjaya.

pencegahan

Kebersihan alat kelamin yang normal, iaitu tidak berlebihan atau terlalu sedikit, adalah pencegahan yang baik terhadap penyakit berjangkit pada zakar. Jika anda kerap melakukan hubungan seksual dengan pasangan seksual yang berbeza, kondom adalah perlindungan yang berkesan terhadap penyakit kelamin – bukan sahaja terhadap kulat zakar.