Arteri Karotid Biasa: Struktur, Fungsi & Penyakit

Yang biasa arteri karotid adalah arteri karotid. Ia berfungsi untuk membekalkan darah kepada kepala kawasan dan juga merupakan pusat pengukuran tekanan darah. Pengiraan bagi arteri karotid meningkatkan risiko strok.

Apakah arteri karotid biasa?

Yang biasa arteri karotid adalah arteri yang membekalkan darah kepada leher and kepala. Struktur anatomi ini juga dikenali sebagai karotid arteri. Karotid arteri membahagi pada bifurkasi karotid ke dalam arteri karotid dalaman dan arteri karotid luaran. Yang terakhir ini juga dikenali sebagai karotid luaran arteri dan membekalkan bahagian atas leher organ, seperti laring. Arteri karotid dalaman juga dikenali sebagai arteri karotid dalaman dan membekalkan terutamanya otak. Tidur nyenyak, adalah terjemahan karotis. Tekanan pada aorta menunjukkan koma jatuh sebagai gejala utama, kerana otak tidak lagi dapat dibekalkan darah. Di sebelah kanan, arteri karotid timbul dari apa yang disebut truncus brachiocephalicus. Di sebelah kiri, ia timbul dari lengkungan aorta.

Anatomi dan struktur

Arteri karotid adalah salah satu yang kuat kapal dalam badan manusia. Otot sternocleidomastoid adalah sempadan atasnya. Sempadan lateral dibentuk oleh trakea. Arteri karotid, bersama dengan saraf dan lain-lain kapal, terbuka ke dalam karotika faraj. Ini adalah sarung dari tisu penghubung yang terletak di leher wilayah. Struktur karotika vagina juga diringkaskan sebagai tali saraf vaskular. Arteri karotid biasa mengalir dari saluran masuk toraks ke kepala. Alur jugular, alur otot di leher, berfungsi sebagai jalan. Sinus karotid juga dikenali sebagai saluran keluar arteri karotid dalaman, yang biasanya lebih menonjol daripada arteri karotid luaran. Di atas arteri karotid adalah a vena yang menjauhkan darah dari muka dan kepala.

Fungsi dan tugas

Fungsi arteri karotid biasa adalah membekalkan darah ke bahagian dalam dan luar kepala. Cabang-cabang kecil bercabang dari arteri karotid dalaman, membekalkan darah ke dahi dan saluran darah hidung. Walau bagaimanapun, kawasan bekalan utama arteri karotid dalaman kekal sebagai bahagian anterior otak dan mata. Sebaliknya, karotid luaran membekalkan darah arteri ke tisu lembut leher. Yang bertulang tengkorak juga dibekalkan oleh bahagian arteri karotid ini. Pengangkutan darah oksigen. Ia adalah medium yang berfungsi untuk pernafasan. Oleh itu, bekalan oksigen ke struktur kepala dan leher juga merupakan salah satu fungsi arteri. Sekiranya bekalan ini tidak terjamin, infark serebrum akan berlaku. Arteri karotid biasa juga merupakan pusat pengukuran. Pressoreceptors terletak di sinus karotid, yang mengawal tekanan darah dan menghantar maklumat pengukuran ke otak. Otak bertindak balas terhadap tekanan darah data dengan mengatur cecair seimbang. Sebagai contoh, peningkatan tekanan darah mencetuskan peningkatan perkumuhan air kencing. Sebaik sahaja pemberi tekanan melaporkan peningkatan tekanan di arteri, saat-saat bersemangat dari simpati sistem saraf berkurang. The jantung kadar menurun dan kesan brek parasimpatik sistem saraf berlaku. Sekiranya sebaliknya berlaku, ia berlaku sebaliknya. Selain tekanan darah, reseptor di persimpangan arteri karotid juga mengukur komposisi darah secara kekal. Pengukuran ini dilakukan melalui chemoreceptors dan membolehkan arteri karotid memantau kandungan oksigen, karbon dioksida dan ph. Data pengukuran ini juga terus dihantar ke otak. Bergantung pada data pengukuran yang dihantar, otak meningkatkan atau menurunkan kadar pernafasan. Oleh itu, arteri karotid terutamanya merupakan pusat peraturan peredaran darah.

Penyakit

Vasokonstriksi arteriosklerotik adalah salah satu penyakit yang paling biasa pada arteri karotid. Biasanya penyakit ini disebabkan nikotin penggunaan, tinggi kolesterol or tekanan darah tinggi. Penyebaran ke dalam arteri karotid dalaman dan luaran sangat kerap dipengaruhi oleh fenomena ini. Deposit seperti itu di arteri karotid dapat menampakkan diri pada awal gejala neurologi seperti hemiplegia. Hemiplegia atau mati rasa seperti stenosis karotid biasanya difahami sebagai pertanda yang akan datang strok, kerana stenosis arteri karotid meningkatkan risiko strok. Pembetulan stenosis pembedahan adalah mustahak dalam kes seperti itu. Pembetulan ini dapat dilakukan semasa pesakit sedar anestesia tempatan atau boleh dilakukan di bawah anestesia am. Biasanya, sayatan minimum pada arteri karotid digunakan untuk memasuki aliran darah. Deposit dikeluarkan dengan cara ini. Sekiranya terdapat penyempitan, maka penyempitan ini dapat diatasi dengan a regangan bahagian plastik. Sebagai tambahan kepada fenomena yang disebutkan di atas, arteri karotid juga boleh dipengaruhi oleh pembedahan karotid. Dalam kes ini, pendarahan ke dinding kapal arteri karotid berlaku. A darah beku dapat membentuk dengan cara ini, yang pada akhirnya kembali mempromosikan a strok. Bahaya lain adalah apabila alat penerima tekanan arteri karotid rosak atau tumor menekan arteri karotid. Ini menyebabkan tekanan pada karotissinus, yang terletak pada tahap bifurkasi ke dalam arteri karotid dalaman dan luaran. Ini adalah bagaimana sindrom karotid sinus berlaku. Nadi dan tekanan darah tidak lagi dapat diukur dalam fenomena ini. Penangkapan peredaran darah akut dicetuskan. Dalam keruntuhan peredaran darah akut, kehilangan kesedaran berlaku. Murid membesar dengan tajam dan kulit bertukar menjadi kebiruan atau ungu.