Cranial Calvaria: Struktur, Fungsi & Penyakit

Calvaria kranial, dalam calvaria Latin, adalah atap bertulang dari tengkorak dan terdiri daripada rata, rata tulang (ossa plana). Ia juga merupakan bahagian dari neurokranium, yang tengkorak, dan pada masa yang sama tulang yang menutupi otak. Pangsapuri tulang dihubungkan dengan jahitan yang disebut: ini adalah jahitan antara dua tulang, yang terbuat dari tisu penghubung. Oleh kerana jahitan tidak asli sendi, Mereka berkembang bersama menjadi sinostosis yang semakin meningkat seiring dengan bertambahnya usia; sinostosis adalah gabungan antara tulang yang pernah dihubungkan oleh tisu penghubung.

Apakah calvaria tengkorak?

Kubah kranial berfungsi untuk melindungi otak serta organ deria, sehingga mencegah kerosakan pada otak. Bentuknya menjadikannya menyerupai topi keledar, terutama kerana tulang yang rata (ossa plana).

Anatomi dan struktur

Calvaria terbahagi kepada empat tulang berikut:

  • Tulang frontal (Os frontale),
  • Dua tulang parietal (Os parietale, pl. Ossa parietalia),
  • Serta tulang oksipital (Os occipitale).

Tulang ini dihubungkan oleh jahitan, tisu penghubung jahitan antara tulang. Frontale Os dapat dilihat sebagai bahagian wajah tengkorak, ia membentuk atap kranial anterior dan dengan itu dinding atas rongga kranial. Kedua-dua bahagian tulang frontal juga dihubungkan oleh jahitan tulang. Tulang frontal dibahagikan kepada tiga bahagian, skala tulang frontal (squama frontalis), orbitalis pars, yang membentuk atap orbital, dan faring (bahasa Yunani untuk "faring"). Skala tulang frontal adalah bahagian terbesar dari tulang frontal, ia membentuk kawasan frontal dan terletak di atas orbit (soket mata). Ia mengandungi apa yang disebut sinus frontal, yang dipenuhi udara. Mereka disusun secara berpasangan dan dilapisi dengan mukosa. Sinus frontal dipisahkan oleh septum dan terbuka ke meatus hidung tengah. Sebagai tambahan, frontalis skuad dibahagikan kepada permukaan dalaman dan luaran. Permukaan luar squama frontalis (skala tulang frontal) cembung dan biasanya menunjukkan jahitan anterior yang menghubungkan dua tulang anterior. Pada setiap dua tulang frontal, terletak di kawasan tengah, terdapat tuberositas frontal. Ini biasanya kelihatan tidak simetri dan berbeza di masing-masing; mereka sangat biasa pada tengkorak orang muda. Di bawah ubi frontale di bahagian bawah tulang frontal adalah lengkungan alis, yang dihubungkan oleh apa yang disebut glabella, kulit wilayah antara kening. Bahagian orbitalis pars terdiri daripada dua plat nipis berbentuk segitiga, plat orbital; bersama-sama, ini membentuk tonjolan antara orbital. Ossa parietalia membentuk bahagian tengah kubah kranial dan terletak di bawah bucu. Mereka terletak di kedua-dua sisi tengkorak dan membentuk bahagian besar kubah kranial serta dinding lateral ossified otak kapsul. Mereka melengkung ke dalam (cekung) di bahagian dalam dan ke luar (cembung) di sisi luar. Di bahagian dalam tulang parietal mengalir alur arteri, yang menggantikan tulang akibat tekanan arteri. Bahagian tulang parietal dihubungkan oleh tiga jahitan: Sutura sagura menghubungkan tulang parietal kiri dan kanan, sutura koronal menghubungkan tulang parietal ke tulang frontal anterior, dan sutura lambdoid menghubungkannya ke tulang oksipital. Untuk kapal, terdapat lubang-lubang kecil di tulang, yang disebut foramina parietalia, di mana urat-urat pelindung, antara lain, melewati. Tulang oksipital, atau os occipitale, adalah bahagian ketiga kubah kranial dan terletak berhampiran persimpangan leher, sehingga membentuk penamatan posterior rongga kranial. Juga di occipitale Os adalah bukaan untuk saraf kranial kedua belas (Canalis nervi hypoglossi), salah satu saraf yang timbul secara langsung dari koleksi saraf otak. Dibahagi, tulang oksipital dibahagikan kepada tiga bahagian:

  • Bahagian bawah, yang terletak di bahagian bawah tengkorak,
  • Bahagian sisi,
  • Skala Occipital, bahagian belakang.

Fungsi dan tugas

Sebagai sebahagian daripada keseluruhan tengkorak, skullcap juga bertanggungjawab melindungi otak darah kapal, limfatik dan saraf. Selanjutnya, terdapat beberapa bukaan di skullcap untuk kranial saraf dan urat. Di samping itu, topi kranial memberikan kepala bentuknya yang bulat.

Penyakit

Kerosakan peti besi kranial yang paling terkenal adalah kubah kranial patah: ini adalah patah ganda dari peti besi kranial dan boleh berlaku akibat pembengkakan otak, atau tisu lembut. Saraf kranial, urat dan lain-lain kapal juga boleh rosak dengan a patah. Gejala untuk calvaria patah boleh berubah, tetapi termasuk lebam di bawah mata, bengkak kelopak mata, atau gangguan rasa bau. Penyakit lain yang boleh disertai kerana tulang adalah tulang metastasis, yang merupakan tumor anak perempuan dan berkembang kerana tumor yang terpisah secara spasial. Tanda-tanda metastasis termasuk sakit tulang, terutamanya dalam leher dalam kes metastasis calvaria.