Anus: Struktur, Fungsi & Penyakit

. anus/dubur. atau anus berfungsi sebagai segmen akhir sistem pencernaan untuk membuang air besar yang terkawal dan memastikan kelangsungan Rektal (rektum). Sebilangan besar aduan di kawasan dubur pada amnya tidak berbahaya, tetapi tidak dijelaskan dalam banyak kes kerana rasa malu.

Apakah dubur?

Gambarajah skematik yang menunjukkan anatomi Rektal or anus/dubur., serta otot sfinkter. Klik untuk membesarkan. The anus/dubur. (juga anus) adalah pembukaan saluran gastrointestinal atau Rektal. Sebagai sebahagian daripada sistem pencernaan, dubur memastikan buang air besar yang terkawal (pengosongan najis) dan, sebagai sfingter rektum, memastikan kelangsungan tinja. Dalam hal ini, dubur terutama dimodelkan oleh otot cincin dalaman dan luaran, yang aktiviti ototnya, bekerjasama dengan struktur lain dari saluran penghadaman, mengawal buang air besar.

Anatomi dan struktur

Anus dibentuk terutamanya oleh dua otot cincin utama. Otot cincin dalaman, yang dikenali sebagai otot sfinkter ani internus, yang berfungsi secara autonomi, iaitu, bebas dari kehendak manusia, terdiri daripada otot licin yang memanjang dengan lancar dari tunica muscularis rektum (lapisan otot licin rektum). Ini dipisahkan dari otot cincin luar dubur, sfinkter ani externus otot, oleh lapisan otot yang dibujur. Otot sphincter ani externus yang dilintang melintang mempunyai serat berlari dalam satu gelung dan dibahagikan kepada pars subcutanea, pars superficialis, dan pars profunda. Otot sfinkter luaran secara sukarela diinervasi melalui saraf pudendal, dan itu kelonggaran memulakan buang air besar melalui dubur. Segmen terminal rektum, dibentuk oleh otot sfinkter dan panjangnya sekitar 4 cm, dipanggil saluran dubur (canalis analis) dan membentuk lumen dubur. Saluran dubur dilapisi oleh kriptus dubur berbentuk poket, yang merupakan saluran ekskresi glandula anales (kelenjar dubur) yang mengeluarkan rembesan mukosa ke dalam analis kanalis. Secara posterior (ke belakang), dubur dihubungkan ke tulang belakang coccygeal (Os coccygis) oleh tisu penghubung ligamen (Ligamentum anococcygeum), sementara anterior (ke perut), uretra (lelaki) atau faraj (betina) terletak betul-betul berdekatan dengan dubur.

Fungsi dan tugas

Kedua-dua sfinkter berbentuk cincin, dalam interaksi dengan otot levator ani, mengawal proses buang air besar dan sesuai berfungsi sebagai sfinkter rektum. Sfinkter dalaman mencegah buang air besar secara tidak sengaja. Apabila kandungan usus memasuki rektum semasa melalui saluran gastrointestinal, reseptor regangan dirangsang di dinding rektum, menyebabkan pelebaran sfinkter dalaman, sementara sfinkter luaran tetap berkontraksi dan mengekalkan kelangsungan melalui keadaan ketegangan yang tetap (kekal nada) otot. Sebagai tambahan, sfinkter dubur luaran menyebabkan pelebaran apa yang disebut plexus venosus rectalis (plexus vena rektum), yang juga menutupi dubur dan mencegah kebocoran gas usus. Sebagai tambahan, pengecutan otot cincin dalaman memastikan bahawa darah tidak boleh mengalir ke belakang. Ini memenuhi buasir dan memberikan meterai halus untuk rektum. Sebagai pengisian jumlah meningkat, keinginan untuk membuang air besar. Sukarela kelonggaran otot cincin luaran memulakan buang air besar, dengan sfinkter dalaman juga santai. Buang air besar dibantu oleh aktiviti pengecutan refleks bahagian usus besar yang terletak di antara rektum dan sigmoid (rektosigmoid) dan oleh peningkatan dubur oleh otot levator ani. Tekanan perut yang disebut, pengecutan serentak diafragma dan perut dan lantai pelvik otot, juga dapat mempercepat buang air besar melalui dubur.

Penyakit

Anus boleh terkena pelbagai penyakit dan penyakit, walaupun dalam kebanyakan kes tidak berbahaya. Sebagai contoh, salah satu penyakit dubur yang paling berkaitan secara klinikal adalah perianal trombosis (juga disebut trombosis dubur), di mana trombosis vena (darah bekuan) terdapat di kawasan luar dubur atau di plexus vena akibat daripada aktiviti duduk (stasis) atau aktiviti menekan yang berpanjangan. trombosis harus dibezakan dari perianal abses, yang dicirikan oleh purulen keradangan dalam struktur tisu di sekitar dubur dan biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria. Di samping itu, mengikuti konservatif terapi untuk perianal trombosis, apa yang disebut marisques (kulit lipatan) boleh berkembang, yang mudah dijangkiti sekiranya kebersihan dubur tidak mencukupi dan boleh membawa kepada dermatitis dan pruritus (gatal). Di samping itu, kulit saluran dubur boleh terkoyak (fisur dubur) jika darah mengalir ke saluran dubur kulit dikurangkan, nada sfinkter (keadaan ketegangan otot cincin) meningkat, dan / atau sembelit (sembelit) ada. Sangat biasa keadaan dari kawasan dubur adalah penyakit hemorrhoidal, yang berkaitan dengan pembesaran kusyen darah hemoroid, kusyen vaskular arterovenous anular yang memastikan berterusan. Dalam kes yang jarang berlaku, karsinoma dubur (tumor malignan) mungkin nyata. Di samping itu, kerosakan genetik dubur seperti atresia ani (anus tersekat) juga dapat diperhatikan.

Penyakit biasa dan biasa

  • Ketidakselesaan dubur (ketidakselesaan dubur)
  • Inkontinens tahi
  • Fisur dubur (fisur dubur)
  • Fistula dubur
  • Gatal dubur (gatal di dubur)
  • Sakit semasa membuang air besar