Serviks Fascia: Struktur, Fungsi & Penyakit

Fasia serviks terdiri daripada tiga lapisan yang berbeza dan fasia lain yang merangkumi arteri serviks selari utama, serviks utama vena, Dan saraf vagus. Terdiri daripada kolagen dan elastin, fasia serviks berhubung rapat dengan sistem fascia seluruh badan dan sebahagian besarnya bertanggungjawab untuk membentuk organ dan otot yang menyelimuti leher.

Apakah fasia serviks?

Fasia serviks merangkumi beberapa fasia yang dapat diberikan secara anatomi ke leher wilayah. Sebilangan besar fasia serviks terdiri daripada tiga lapisan berbeza yang disebut kepingan atau lamina. Fasia lain seperti karotika vagina, yang terutama merangkumi dua arteri serviks, yang biasa arteri karotid, jugular dalaman vena, dan sebahagian daripada saraf vagus, juga termasuk dalam fascia serviks. Sebagai bahagian kolagen dan elastik tisu penghubung, fungsi fasia serviks adalah menahan di tempat kapal, otot dan trakea, esofagus dan kelenjar tiroid yang berjalan di leher dan memberi mereka bentuk luaran mereka. Sebagai tambahan, fasciae membenarkan perpindahan organ dan otot yang hampir tanpa geseran antara satu sama lain. Untuk melaksanakan tugasnya, fasia serviks dibahagikan kepada tiga kepingan atau lamina yang disebut, yang terletak satu di atas yang lain. Ini adalah lamina superficialis, yang merangkumi seluruh leher di bawah kulit, lamina praetrachealis dan lamina praevertebralis. Fasia serviks juga merangkumi karotika vagina, yang merangkumi apa yang disebut tali saraf vaskular leher.

Anatomi dan struktur

Fasciae leher terdiri daripada selaput yang terdiri terutamanya dari kolagen dan elastin. Kekuatan dan keanjalan fasia berdasarkan keperluan anatomi. Otot, kapal, organ atau saraf diselimuti oleh fasia, yang saling berkaitan antara satu sama lain, sehingga fasia menentukan ruang tiga dimensi badan dan mengatur ketegangan badan melalui simpatik dan parasimpatis sistem saraf. Fasia superfisial, yang merangkumi seluruh leher di bawah tisu lemak daripada kulit, membelah pada setiap otot permukaan utama, kepala pemusing dan otot trapezius, sehingga kedua-dua otot itu tertanam dengan betul di dalam split lamina superficialis. Semasa proses berlanjutan, bahagian-bahagian berpisah menyambung semula. Semua fasia serviks terhubung erat dengan cara seperti rangkaian, sehingga ketegangan atau kelonggaran hanya satu fasia mempunyai kesan pada fasciae yang lain. Ketegangan dan kelonggaran dikendalikan oleh sistem saraf simpatik dan parasimpatis. Sistem saraf simpatik dan parasimpatis adalah sebahagian daripada autonomi sistem saraf dan menghidupkan daya tarikan. Fasciae serviks juga mengandungi pelbagai ujung saraf deria untuk kesakitan sensasi (nociceptors), mekanoreceptor, thermoreceptors, dan chemoreceptors yang membenarkan otak untuk "menilai kedudukan." Untuk mengawal ketegangan fasial, fasia juga disambungkan ke motor efferent saraf, rangsangan kontraktil yang boleh digunakan pada myofibroblast. Ini adalah tisu penghubung sel yang mempunyai sifat yang serupa dengan sel otot licin dan merupakan bahagian dari fasia dalam kepekatan yang berbeza-beza. Fascia dibekalkan dan dikeringkan oleh rangkaian arteri, kapilari, dan vena kapal, serta oleh banyak saluran limfa yang bersambung dengan fasia.

Fungsi dan tugas

Salah satu fungsi utama fasia serviks adalah menahan kapal, saraf, otot dan organ yang berjalan atau dilokalisasi di kawasan serviks, dan untuk memastikan bahawa ia dapat digerakkan tanpa kecederaan dan sehalus mungkin dalam had tertentu yang menjamin lehernya kebebasan bergerak. Kebebasan bergerak sendi banyak bergantung pada keanjalan fasiae. Keanjalan dan tegangan kekuatan dari fasiae dipadankan dengan tugas mereka, sehingga fasciae luar, tengah dan dalam berbeza dari sifatnya. Namun, tegangan leher yang berubah-ubah tidak hanya menjaga sistem individu, yang dapat dibezakan antara satu sama lain, dalam kedudukan mereka, tetapi juga menyokong otot dalam fungsinya. Sebagai contoh, fasia pra-regangan elastik bertindak sebagai simpanan tenaga mekanikal. Semasa pengecutan otot, regangan fascia dilepaskan, dan tenaga mekanik yang dilepaskan menyokong pengecutan otot. Melalui banyak reseptor mereka untuk kesakitan, suhu dan rangsangan mekanikal dan kimia seperti nilai pH dan oksigen tekanan separa, mereka melaporkan "laporan status" kepada yang bertanggungjawab otak pusat, yang menggunakannya untuk membuat "penilaian situasi" dan bertindak balas dengan rangsangan yang berkesan secara tempatan atau sistematik. Fasia juga berfungsi sebagai penghalang mekanikal dan kimia untuk melindungi organ berselubung daripada patogen, dan melalui mereka air kapasiti penyimpanan mereka memainkan peranan utama dalam mengatur air seimbang.

Penyakit

Salah satu masalah yang paling biasa berkaitan dengan fasia timbul dari kawalan ketegangan melalui simpatik sistem saraf. Tekanan yang kerap menyebabkan sistem saraf bersimpati untuk terus melepaskan tekanan hormon boleh membawa ke tahap tinggi secara kronik kepekatan of tekanan hormon di dalam badan. Fasia bertindak balas terhadap ini dengan semacam ketegangan berterusan, sehingga pergantian normal antara ketegangan dan kelonggaran sangat berkurang. Ini membawa kepada pengurangan aliran limfa antara fasciae, yang menyebabkan fibrinogen terkandung dalam limfa, faktor pembekuan, untuk terkumpul di dalam tisu dan diubah menjadi fibrin, "lem" tubuh sendiri. The fibrinogen merekatkan fasia bersama dan boleh menyebabkan ketidakselesaan yang ketara. Fascia leher yang dilekatkan dapat mengakibatkan sekatan pergerakan leher yang ketara, tetapi juga dapat terjadi membawa hingga ketara kesakitan sekiranya saraf berlari antara fasia dicubit, menyebabkan rasa sakit yang tidak spesifik atau masalah deria. Gejala tersebut dikenali sebagai myofascial syndrome (MFS). Kerana sambungan seperti web dari semua fasia antara satu sama lain, kesakitan yang disebabkan tidak selalu dapat dilokalkan.