Microvilli: Struktur, Fungsi & Penyakit

Microvilli adalah sambungan sel. Mereka dijumpai, misalnya, di dalam usus, uterus, dan rasa tunas. Mereka meningkatkan penyerapan zat dengan meningkatkan luas permukaan sel.

Apakah mikrovili itu?

Microvilli adalah unjuran filamen di hujung sel. Mikrovili sangat biasa berlaku pada sel epitelium. Ini adalah sel-sel tisu bertekanan atau kelenjar, seperti yang terdapat di dalam usus. Tujuan microvilli adalah untuk meningkatkan penyerapan bahan dari persekitaran sel. Penyerapan semula boleh merujuk kepada pengambilan zat dari saluran penghadaman serta bahan endogen. Sel yang dilengkapi dengan mikrovili biasanya berlaku dalam kumpulan; mereka sering membentuk sempadan berus yang disebut. Sebagai tambahan kepada mikrovili, jenis penonjolan lain ada di mana mikrovili tidak boleh dikelirukan. Cilia, tidak seperti mikrovili, bukan penonjolan dari membran tetapi dari plasma dan terdiri daripada mikrotubulus. Stereocilia, sebaliknya, terdiri daripada filamen aktin seperti microvilli tetapi berkembang dari plasma seperti silia.

Anatomi dan struktur

Rata-rata diameter mikrovili 0.8-0.1 µm. Panjangnya kira-kira 2- 4 µm. Penonjolan terletak di sisi apikal sel, di hujungnya. Bahagian ini menghadap membran bawah tanah, yang merupakan bahagian khusus dari membran sel. Di bawah mikroskop cahaya, kawasan ini dapat dibezakan dari selaput selebihnya. Mengikut fungsi masing-masing, membran bawah tanah berorientasi pada tisu lain, sementara mikrovili membentuk permukaan bebas sel atau memproyeksikannya menjadi lumen. Secara luaran, mikrovili dikelilingi oleh lapisan pelbagai gula dan protein dikenali sebagai glycocalyx. Microvilli masing-masing mempunyai serat pusat serat di dalamnya. Ini terdiri daripada filamen aktin. Ini adalah protein yang juga terdapat pada otot dan sitoskeleton. Filamen aktin menstabilkan mikrovili dan menyumbang kepada bentuk memanjang hingga bujur. Antara filamen aktin individu adalah lain protein yang menyatukan kumpulan: Fimbrin dan Fascin. Di sisi mikrovili, filamen myosin I melekatkan bundel aktin ke permukaan sel. Spectrin menambat gentian ke sitoskeleton. Myosin dan spektrin juga merupakan struktur protein.

Fungsi dan peranan

Microvilli meningkatkan luas permukaan sel, sehingga meningkatkan pertukaran zat antara sel dan persekitaran. Di samping itu, rintangan penyebaran pada mikrovili sangat rendah, yang meningkatkan lagi pengangkutan bahan melintasi membran sel. Di dalam mikrovili, sel menyebarkan bahan yang diserap dengan bantuan filamen aktin. Mereka tidak hanya berfungsi sebagai rel untuk pengangkutan, tetapi juga berkontraksi secara berirama. Melalui pergerakan mengepam, mereka mempercepat penghantaran zat ke bahagian dalam sel. The glycocalyx, yang membentuk lapisan pada mikrovili, menentukan sifat antigen sel. Antigen mewakili struktur di permukaan. Mereka memungkinkan untuk sistem imun untuk mengenal pasti objek dan mengenali benda asing yang berpotensi berbahaya. Di samping itu, glikokalis membolehkan pengenalan sel. Perekatan sel - iaitu penyambungan sel tisu - juga bergantung pada glikokalis pada mikrovili. Di dalam usus, sel-sel epitelium, yang mempunyai mikrovili, duduk di atas usus usus. Vili usus adalah penonjolan dalam usus mukosa. Dengan cara yang sama bahawa mikrovili adalah sambungan sel, vili usus adalah lanjutan dari lamina propria (wujud kulit) usus. Lapisan otot licin yang nipis mengelilingi lamina propria. Di dalam duodenum, juga merupakan rumah bagi kelenjar yang mengeluarkan jus pencernaan. Vili usus dan mikrovili secara signifikan meningkatkan luas permukaan usus. Bagi manusia dewasa, rata-rata 180 m². Luas permukaan yang meningkat membolehkan organisma menyerap nutrien dengan lebih berkesan dan dengan cara ini memanfaatkan makanan yang dimakan secara optimum.

Penyakit

Microvilli mewakili sasaran untuk rotavirus. Virus RNA untai dua merebak melalui najis dan penyebabnya cirit-birit, yang sering berwarna mukopurulen dan kuning-coklat hingga tidak berwarna. Gejala jangkitan lain termasuk muntah and demam.rotavirus menjangkiti mikrovili, yang terletak di usus mukosa. Ini hanya memilih petua mikrovili untuk jangkitan dan tidak ada jenis sel lain. Setelah sel dijangkiti, virus mengambil alih metabolisme dengan menyebabkan sel tersebut melaksanakan bahan genetiknya. Dengan cara ini, virus mencetuskan vakuolisasi: Gelembung terbentuk di badan sel, dikelilingi oleh membran mereka sendiri. Semasa vakuolisasi, beberapa vakuola selalu terbentuk, yang tidak berfungsi untuk sel itu sendiri. Selanjutnya, rotavirus memanipulasi struktur membran luar sel, sehingga kehilangan integriti. Akibatnya, sel kehilangan pelindungnya kulit dan hancur. Proses ini disebut sitolisis dalam biologi. Ia membawa kepada kematian sel. The epitelium, yang sel dengan mikrovili mereka memainkan peranan penting dalam penyerapan semula, tidak lagi dapat menjalankan tugasnya dengan baik. Ini mengakibatkan teruk cirit-birit ciri jangkitan Rota. The sistem imun akhirnya terbentuk antibodi melawan virus, sementara organisma menggantikan sel-sel mati dan membentuk mikrovili baru.