Plexus Serviks: Struktur, Fungsi & Penyakit

Plexus serviks adalah plexus dari saraf daripada saraf tunjang, terletak di kawasan serviks dan terdiri daripada serat saraf campuran. Oleh itu, sebagai contoh, pleksus terlibat dalam indera indera telinga kulit seperti dalam pemeliharaan motor dari diafragma. Penyakit plexus dikelompokkan sebagai plexopathies.

Apakah plexus serviks?

Dalam bidang perubatan, plexus adalah jaringan halus dari darah kapal atau gentian saraf. Oleh itu, plexus serviks adalah serat saraf plexus terdiri daripada cabang-cabang tulang belakang saraf. Oleh itu, saraf daripada saraf tunjang dirujuk. Plexus serviks mengandungi saraf tunjang saraf tunjang segmen C1 hingga C4. Di samping itu, beberapa bahagian segmen C5 bertemu di plexus. Di antara otot-otot anterior dan medius scalenus, cabang-cabang plexus saraf memanjang ke kawasan serviks yang dalam. Perubatan membezakan cabang saraf sensitif daripada cabang saraf motorik. Cabang sensitif melakukan persepsi rangsangan. Serat motor, sebaliknya, mencapai efektor seperti otot atau organ dan menghantar arahan pergerakan ke efektor ini dari pusat sistem saraf. Plexus serviks mengandungi kedua-duanya serat saraf kualiti. Serat motornya terlibat dalam pemeliharaan otot hyoid, otot diafragmatik, dan otot serviks. Cawangan sensitif menghidupkan telinga dan leher dan juga kulit antara klavikula dan bahu. Plexus serviks adalah plexus saraf somatik. Jenis kumpulan saraf ini harus dibezakan dari kumpulan saraf vegetatif, yang biasanya bergerak di sepanjang arteri.

Anatomi dan struktur

Secara anatomi, plexus serviks sepadan dengan plexus saraf serviks bercampur dan dengan itu pertambahan cabang anterior dari empat saraf tunjang pertama. Cabang-cabangnya yang dangkal sesuai dengan bahagian deria. Bahagian dalam adalah cabang motor. Plexus mempunyai hubungan dengan tali pusat, saraf hypoglossal, dan saraf accessorius. Cabang sensitifnya yang dangkal terletak pada fascia serviks dan muncul dalam bentuk bintang dari sempadan posterior otot sternocleidomastoid. Cabang deria terutamanya saraf occipitalis minor, sarafus auricularis magnus, saraf transversus colli, dan supraclaviculares saraf. Sebagai tambahan, saraf perantara supraklavikular dan saraf lateral supraklavikular disertakan. Cabang deria dibahagikan kepada cabang pusat dan menaik dari pusat sistem saraf bergantung pada kursus mereka. Cabang motor pleksus merangkumi terutamanya saraf phrenic, ramus musculi sternocleidomastoidei, ramus musculi trapezii, dan ansa cervicalis, juga disebut gelung serviks. Pertemuan saraf adalah retikular dan sepadan dengan penyimpanan dalam kumpulan serat.

Fungsi dan tugas

Fungsi plexus serviks adalah sensori dan pemeliharaan motor pada bahagian leher, dada, dan muka. Sebagai contoh, melalui pemeliharaan motor dari diafragma, plexus membolehkan pergerakan diafragmatik sebagai sebahagian daripada gerakan pernafasan. Secara motorik, plexus juga mengekang otot sternocleidomastoid dan trapezius. Oleh itu, ia memberikan motilitas kepada otot trapezius tulang belakang atas dan otot serviks di sisi bangunan. Dengan gelung serviks, plexus menjadikan otot sublingual bergerak. Perkara yang sama berlaku pada otot-otot yang terletak di hadapan tulang belakang serviks, lif scapula, kepala pusar dan otot tangga sangkar tulang rusuk. Di samping itu, melalui pergerakan dagu-lidah otot, plexus berkaitan dengan tindakan menelan. Untuk semua otot di atas, arahan pergerakan dari pusat sistem saraf disebarkan melalui pleksus, menyebabkan otot menguncup atau merehatkan. Sebagai tambahan, plexus serviks membekalkan cabang deria menaik ke kulit belakang telinga, auricle, kawasan kulit yang berdekatan, permukaan anterior leher, dan kulit di bawah dagu. Cabang sensitifnya yang menurun merangkumi kawasan leher bawah antara bahu dan klavikula. Cabang saraf sensori menghantar rangsangan seperti kesakitan, sensasi suhu atau ketegangan otot ke dalam atau keluar dari sistem saraf pusat. Pertemuan cawangan saraf individu pada plexus serviks somatik juga mengakibatkan pertukaran serat antara segmen saraf saraf tunjang individu.

Penyakit

Penyakit plexus saraf seperti plexus serviks menyebabkan kekurangan dan gangguan deria dan motorik yang bercampur. Beberapa akar saraf saling terkait di dalam plexus, jadi gejala penyakit plexus biasanya bukan disebabkan oleh saraf tunggal. Contohnya, kekurangan motor seperti kelemahan otot, sesat atau gagal refleks, otot kesakitan, fenomena spastik, dan atau kelumpuhan boleh berlaku apabila cabang motor di plexus serviks terganggu. Bergantung pada cabang mana yang terpengaruh, kegagalan mungkin melibatkan diafragma, lidah, leher atau dada. Kekurangan itu mungkin berkaitan dengan sensasi kulit jika cabang deria juga terjejas. Sensasi seperti itu termasuk kesemutan dan mati rasa, misalnya, pada kulit antara bahu dan tulang selangka. Gangguan pleksus juga disebut plexopathies dan biasanya disebabkan oleh mampatan atau trauma. Metastatik kanser juga boleh bertanggungjawab untuk plexopathy serviks. Perkara yang sama berlaku untuk beberapa penyakit metabolik, terutamanya kencing manis. Berkaitan dengan plexopathy plexus serviks, kegagalan dua hala struktur saraf pembekalan diafragma sangat berbahaya. Sekiranya motorisasi diafragma terganggu pada plexus di kedua-dua belah badan, atau bahkan gagal sepenuhnya, ini mengakibatkan herniasi diafragma. Pesakit yang terkena tidak lagi dapat menarik nafas lega kerana penonjolan diafragmatik dan oleh itu mempunyai perasaan menderita sesak nafas. Kegagalan saraf individu dari plexus serviks juga mungkin berkaitan dengan neuropati atau disebabkan oleh beberapa penyakit neurogenik lain.