Masalah jantung - Adakah extrasystoles berbahaya?

Pengenalan

Ramai orang tahu perasaan tersekat jantung. Kebiasaannya jantung berdegup dengan kerap dan hampir tidak disedari. Atau anda dapat merasakan degupan jantung yang kuat semasa latihan fizikal atau kegembiraan. Kadang-kadang seseorang menyedari ketidakteraturan degupan jantung. Ini jantung tersandung disebabkan oleh apa yang disebut extrasystoles.

Betapa bahaya itu?

Dalam kebanyakan kes, extrasystoles sama sekali tidak berbahaya dan tidak mempunyai nilai penyakit: sebagai contoh, ia dipicu oleh perangsang (kopi, nikotin, alkohol), autonomi aktif sistem saraf atau keterlaluan. Walau bagaimanapun, beberapa butiran mesti dipertimbangkan di sini: Sekiranya jantung tersekat berlaku dalam jangka masa yang lebih lama (beberapa minit hingga beberapa jam), atau jika ada gejala yang menyertainya seperti sesak nafas, pening atau kegelapan kesedaran, doktor harus berunding. Dengan pemeriksaan khas (terutamanya melalui ECG), doktor dapat dengan cepat menentukan sama ada terdapat keperluan untuk tindakan.

Sebagai contoh, penyakit jantung juga boleh menjadi tanda penyakit jantung, seperti radang otot jantung atau kalsifikasi arteri koronari, atau boleh dipicu oleh tekanan psikologi yang tinggi. Walau bagaimanapun, gagap jantung juga boleh menjadi gejala penyakit yang sama sekali berbeza, seperti berbahaya hipertiroidisme atau ketidakseimbangan elektrolit. Ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan jantung tersekat sebagai kesan sampingan.

Extrasystoles - Apa itu?

Extrasystoles adalah degupan jantung tambahan di luar irama normal. Fenomena ini berlaku kerana sel-sel jantung diaktifkan dari lokasi yang berbeza daripada biasanya. Biasanya, pengujaan elektrik berlaku di nod sinus, yang terletak di Atrium kanan dari hati.

Dari situ, pengujaan elektrik menyebar ke jantung dan mengaktifkan sel-sel individu yang serupa dengan gelombang. Ini menyebabkan jantung berkontraksi dan mengepam darah ke dalam peredaran badan. Dalam kes a ekstrasistol, gelombang pengujaan ini berlaku lebih awal daripada rentak biasa berikutnya nod sinus dan di lokasi yang berbeza dari atria atau ventrikel, menyebabkan degupan jantung tambahan.

Setelah gelombang pengujaan selesai, sel-sel jantung tidak dapat diaktifkan semula sebentar. Pukul seterusnya kemudian dimulakan lagi dari nod sinus dan irama normal disambung semula. Ini boleh menyebabkan jeda pendek antara dua degupan jantung. Sekiranya irama normal bermula lagi, ini dinyatakan oleh perasaan hati yang tersekat.