Salmonella Typhi: Jangkitan, Penularan & Penyakit

Bakteria Salmonella Typhi menyebabkan penyakit berjangkit kepialu demam. Ini adalah enterobacterium patogen yang mempunyai kebarangkalian tinggi untuk menyebabkan penyakit. Jangkitan dos dari 100 hingga 1000 patogen sudah mencukupi. Kadar penyakit meningkat dengan bilangan patogen. Jangkitan berlaku terutamanya melalui manusia.

Apa itu Salmonella Typhi?

Salmonella Typhi adalah bakteria patogen. Ia boleh disebarkan oleh orang yang sudah sakit atau oleh pengangkut tetap. Ini adalah orang sakit di mana bakteria dapat dikesan sekurang-kurangnya sepuluh minggu. Typhoid demam mungkin juga dipicu oleh penggunaan makanan yang tercemar, seperti buah dan sayur yang disenyawakan, kerang dan tiram. Tidak bersih air dan kotoran terbang juga merupakan pembawa yang mungkin. Salmonella Typhi secara eksklusif mempengaruhi manusia dan mempunyai masa inkubasi tujuh hingga dua puluh hari. Jangkitan dengan patogen ini dilaporkan. Sekiranya telah dimakan dengan makanan, bakteria memasuki aliran darah melalui sistem limfa. Oleh itu, kepialu demam boleh pergi ke semua organ (penyakit sistemik). Sekiranya demam kepialu tidak dirawat, penyakit ini sangat berbahaya dan boleh membawa maut.

Kejadian, taburan, dan ciri

Salmonella Typhi tergolong dalam genus bakteria berbentuk batang Salmonella dan, pada gilirannya, kepada keluarga Enterobacteriaceae. Salmonellae banyak bergerak secara aktif dan biasanya tidak membentuk spora. Mereka pengedaran berada di seluruh dunia. Banyak jenis salmonellae juga terdapat pada haiwan pada suhu yang sama atau berbeza serta di habitat khas yang jauh dari organisma hidup. Selalunya, jangkitan berlaku melalui pencemaran atau genangan air dan juga makanan. Salmonella terutamanya menjajah telur dan daging unggas. Penyakit yang disebabkan oleh salmonellae (salmonelloses) umumnya dapat diketahui di Jerman. Jumlah kes telah menurun dengan ketara dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Dianggarkan bahawa setiap orang kelima di Jerman adalah pembawa salmonella. Di seluruh dunia, jumlah kes demam kepialu dianggarkan sekitar 16 juta per tahun. Orang-orang di negara membangun hampir terjejas secara eksklusif. Dalam konteks ini, diasumsikan bahawa kira-kira 500,000 orang mati setiap tahun. Salmonella dapat bertahan selama beberapa minggu dalam keadaan yang agak melampau. Dalam najis kering, mereka dapat dikesan selama lebih dari dua setengah tahun. Hanya cahaya matahari yang kuat dan panas yang tinggi yang boleh menyebabkan mereka mati. Memanaskan makanan hingga 75 ° C untuk jangka masa sekurang-kurangnya sepuluh minit secara relatif dapat mencegah jangkitan oleh Salmonella. Makanan beku secara amnya tidak membunuh bakteria. Sesuai disinfektan, sebaliknya, boleh memusnahkan patogen dalam beberapa minit. Salmonella Typhi sering terjadi di kawasan sederhana dan subtropika. Di antara mereka yang tidak mendapat rawatan, dianggarkan sepuluh peratus tetap menjadi pembawa tetap untuk jangka masa yang panjang. Mereka menumpahkan patogen kepialu dengan najis atau air kencingnya sehingga tiga bulan. Ini bahkan boleh berlaku dalam jangka masa lebih dari satu tahun sekiranya bakteria berterusan di pundi hempedu dan bile saluran. Kehadiran batu karang boleh meningkatkan perkumuhan kekal ini. Sebilangan besar ekskresi berterusan tidak menunjukkan tanda-tanda penyakit yang biasa, tetapi mereka dapat menjangkiti orang lain dengan mudah.

Penyakit dan gejala

Pada minggu pertama penyakit demam kepialu, tahap yang disebut incrementi, sakit kepala, loya dan demam berlaku. Ini boleh meningkat hingga 41 ° C. Denyutan jantung boleh turun menjadi kurang daripada 60 degupan seminit (bradycardia). Putih darah jumlah sel (leukosit) dalam darah boleh turun jauh di bawah normal. Perkara ini sering disertai oleh sembelit. Pergerakan usus berlaku kurang kerap selama ini. Pada peringkat seterusnya acmes (minggu ke-2 hingga ke-3), patogen mencapai organ lain melalui aliran darah. Sebagai contoh, limpa boleh membesar (splenomegali). Bentuk roseola merah berbintik-bintik kecil di kulit, dan ciri khas, tifoma pembengkakan terbentuk di usus. Salmonella Typhi kemudian dapat dikesan di dalam najis. Demam bergerak dengan stabil pada suhu sekitar 40 ° C semasa fasa ini. Kekerapan pergerakan usus meningkat dengan ketara, dan konsistensi menjadi lembap. Pesakit disita secara tetap pening. Pada minggu ke-4 hingga ke-5, tahap decrementi menyusul, di mana gejala-gejala penyakit biasanya menurun. Walau bagaimanapun, pendarahan di saluran penghadaman dan teruk keradangan daripada peritoneum adalah mungkin dan memerlukan tindakan perubatan yang menentukan. Jangkitan kepialu biasanya dirawat antibiotik. Untuk tujuan ini, sampel najis dan darah dinilai untuk menolak rintangan patogen ke antibiotik ejen yang biasa digunakan. Profilaksis terbaik terhadap Salmonella Typhi adalah kebersihan yang prihatin dan teliti. Dianjurkan untuk mematuhi dengan ketat penghindaran makanan dan paip yang dipersoalkan air setiap kali melakukan perjalanan ke kawasan tropika dan subtropika. Program vaksinasi terhadap demam kepialu telah terbukti selama beberapa dekad dan dilaksanakan dengan hidup dan tidak aktif vaksin. Vaksin hidup menggunakan Salmonella typhi bakteria, yang mempunyai kesan bukan penyakit dan merangsang sistem imun untuk menghasilkan antibodi. Vaksin boleh diterima dengan baik dan memberi perlindungan yang berkesan di kawasan endemik selama kira-kira satu tahun. Untuk perjalanan berulang, vaksinasi penggalak disarankan setelah satu tahun. Dalam kebanyakan kes, vaksin yang tidak aktif terdiri daripada polisakarida, yang juga mengawal pembentukan antibodi. Di sini, perlindungan terhadap demam kepialu bahkan boleh diharapkan selama tiga tahun.