Punca masalah tingkah laku di sekolah | Punca masalah tingkah laku pada kanak-kanak

Punca masalah tingkah laku di sekolah

Di sekolah, istilah kelakuan tingkah laku terutama digunakan untuk menggambarkan tingkah laku yang mengganggu, iaitu, kanak-kanak yang menunjukkan kelainan hiperkinetik yang disebut dan dengan kuat dan tidak betul menghalang arahan kelas. Tambahan pembelajaran kesukaran sering berlaku. Gangguan antisosial dan gangguan kecemasan juga tergolong dalam gangguan tingkah laku, tetapi kurang jelas.

Punca semasa baligh

Faktor genetik berperanan dalam perkembangan gangguan tingkah laku tidak terbukti, tetapi sangat mungkin. Banyak keluarga melaporkan bahawa, misalnya, bapa seorang anak yang mencolok juga merupakan "pengacau" di sekolah dan ayahnya di hadapannya. Yang lain bercakap mengenai "perangai" tertentu yang diwarisi dalam keluarga.

Kajian yang boleh dipercayai mengenai perkara ini belum ada. Terlepas dari gen, asuhan juga dapat (bersama) membenarkan kelompok keluarga ini. Namun, ketika membandingkan anak-anak yang berasal dari latar belakang yang serupa dan dibesarkan dengan cara yang serupa, ada yang mengalami masalah tingkah laku, yang lain tidak.

Ini sekali lagi menunjukkan pengaruh genetik. Dengan cara yang sama, ada juga anak-anak dengan dan tanpa masalah tingkah laku dalam keluarga, yang menunjukkan faktor persekitaran sebagai pencetus. Kebenaran mungkin ada di antara dan memerlukan penyelidikan lebih lanjut.

Punca dalam pendidikan

Langkah-langkah pendidikan dan pedagogi adalah kaedah rawatan yang paling berkesan untuk masalah tingkah laku. Ini bermaksud, sebaliknya, bahawa asuhan yang salah dapat memicu atau setidaknya memodulasi gangguan. Sebenarnya, dalam kes pengabaian dan keganasan, jelas dari mana datangnya masalah anak-anak.

Namun, kebanyakan ibu bapa kanak-kanak yang mempunyai masalah tingkah laku penyayang dan prihatin terhadap "pengacau", jadi mereka tidak memberikan alasan untuk menganggap asuhan buruk. Walaupun begitu, peninggalan tanpa sedar, seperti kekurangan struktur dan komunikasi, dapat mendorong masalah tingkah laku. Anak-anak merasa diabaikan dan tidak mempunyai orientasi jika tidak ada peraturan atau jika peraturan ini tidak dipatuhi secara konsisten.

Ketakutan dan rasa tidak selamat boleh berubah menjadi pencerobohan dan melampaui kesabaran ibu bapa. Oleh kerana banyak kanak-kanak lain tidak memerlukan gabungan keterukan dan pemahaman yang istimewa ini, ibu bapa biasanya tidak menyedari hal ini. Namun, jika mereka bekerjasama dan mengambil bahagian dalam latihan ibu bapa, strategi ini dapat dilaksanakan dalam pendidikan dan memberi kesan yang sangat besar, terutama pada anak-anak yang lebih muda.