Peperiksaan Retina

Pengenalan

Pemeriksaan retina tidak hanya berfungsi untuk mengesan penyakit mata pada tahap awal dan untuk memantau perjalanannya secara berkala, tetapi juga penyakit yang dapat mempengaruhi seluruh tubuh, seperti tekanan darah tinggi or kencing manis, dapat menampakkan diri dan dikenali di mata. Melalui pengesanan awal, kemungkinan kerosakan akibat dapat dielakkan atau dikurangkan.

Kaedah pemeriksaan retina

Retina itu sendiri dapat dinilai dengan menggunakan lampu celah. Untuk mendapatkan pandangan mata sebaik mungkin, pesakit diberikan titis mata sebelumnya. Titisan ini melebarkan murid.

Walau bagaimanapun, ini menyebabkan silau yang tinggi bagi pesakit, kerana murid tidak dapat berkontrak selepas pemberian titisan ini untuk mengawal kejadian cahaya. Kesannya, bagaimanapun, hanya berlaku selepas 20 hingga 30 minit dan berlangsung beberapa jam sehingga reda. Semasa memeriksa retina dengan lampu celah, perbezaan dibuat antara pantulan langsung dan tidak langsung.

Sekiranya pantulan langsung, kaca tiga cermin diletakkan terus pada mata sebagai bahagian dari ujian mata selepas penyediaan persediaan titisan mata anestetik tempatan. Kaca ini membatalkan kekuatan bias kornea dan seseorang dapat melihatnya belakang mata. Dengan bantuan cermin juga dapat melihat "di sudut" dan menilai pinggiran retina.

Kaedah ini sangat sesuai untuk melihat retakan di retina. Lampu celah juga diperlukan untuk pantulan tidak langsung. Dalam pantulan tidak langsung, pembesar gelas digunakan untuk melihat ke dalam mata.

Mereka dipegang di depan mata pada jarak yang agak pendek. Pembesar gelas menghasilkan imej retina terbalik, yang diperbesar oleh lampu celah. Dalam pantulan secara umum, retina dapat diperiksa untuk pelbagai perubahan.

Sebagai contoh, pengekalan air (edema), penggalian dari saraf optik papilla (pusat penyok dalam papilla terlalu dalam) dan banyak lagi. Ciri-ciri ini menunjukkan kemungkinan gambaran klinikal. Yang semakin mendalam penyok daripada saraf optik titik keluar boleh menunjukkan peningkatan tekanan intraokular.

Tekanan darah tinggi juga dapat dikesan pada mata kapal. Sekiranya terdapat kecurigaan pendarahan retina atau penyakit vaskular lain, digunakan kaedah pemeriksaan yang secara khusus menggambarkan kapal retina: pendarfluor angiografi. Pewarna pendarfluor (tanpa agen kontras) disuntik ke dalam a vena, yang diedarkan di darah dan juga mengalir ke kapal mata.

Kapal-kapal dari koroid isikan dahulu, sebagai darah bekalan ke koroid lebih kuat, dan bersinar melalui retina. Pembahagian pewarna dirakam oleh kamera khas. Foto-foto tersebut kemudian membolehkan diagnosis penahanan air, pendarahan, oklusi dan banyak lagi.