Peratusan lemak badan

Prosedur pengukuran

Peratusan lemak badan seseorang dapat ditentukan dengan pelbagai kaedah pengukuran. Pada prinsipnya, peratusan lemak badan dapat ditentukan secara mekanikal, elektrik, kimia, dengan radiasi atau dengan kaedah pengukuran isipadu. Kaedah pengukuran yang sangat mudah, tetapi tidak sepenuhnya tepat adalah pengukuran mekanikal peratusan lemak badan dengan kaedah calipometry.

Di sini, ketebalan lipatan kulit di beberapa titik badan diukur dengan apa yang disebut caliper, yang tidak lebih dari alat pengukur panjang. Walau bagaimanapun, jenis pengukuran ini tidak sesuai untuk penentuan peratusan lemak badan secara mutlak, kerana antara lain, apa yang disebut lemak viseral (lemak visceral) tidak ditentukan dan kaedahnya juga sangat bergantung pada pemeriksa. Dengan skala lemak badan, yang didasarkan pada prinsip yang disebut analisis impedans bioelektrik, kaedah pengukuran elektrik tersedia untuk menentukan peratusan lemak badan.

Penentuan lemak badan melalui timbangan badan dilakukan dengan menggunakan elektrod yang dipasang sedemikian rupa sehingga mereka bersentuhan dengan kaki telanjang. Arus bergantian dipancarkan dan pelbagai rintangan yang dihasilkan dari kandungan air yang berlainan dari jenis tisu diukur. Ini membolehkan peratusan lemak badan dikira lebih kurang.

Walau bagaimanapun, pengukurannya sangat rawan kesalahan dan boleh menyebabkan nilai yang tidak betul, misalnya kerana diisi pundi kencing. Selain itu, pengukuran kimia peratusan lemak badan adalah mungkin dengan sulfur kaedah pencairan heksafluorida, tetapi ini memainkan peranan bawahan. Pengukuran peratusan lemak badan yang tepat dapat dilakukan dengan dua kali ganda Sinar X absorptiometri, juga dipanggil DXA.

Kaedah ini berdasarkan penggunaan sinar-X. Sebagai kelemahan kaedah pengukuran ini, pendedahan radiasi tidak boleh disebut walaupun ketepatannya tinggi, selain jangka masa sekitar 15 minit dan harga sekitar 40 €. Akhirnya, dua kaedah pengukuran isipadu harus disebutkan, hidrodensitometri dan plethysmography anjakan udara, yang kedua-duanya memberikan hasil yang sangat tepat dan didasarkan pada prinsip yang hampir sama.

Dalam hidrodensitometri, peratusan lemak badan ditentukan melalui penyesaran air. Walau bagaimanapun, kaedah pengukuran yang sangat tepat ini sangat mahal dan memakan masa. Plethysmography anjakan udara, sebaliknya, memungkinkan kesimpulan dibuat mengenai peratusan lemak badan kerana anjakan udara.

Di sini, ketumpatan badan terlebih dahulu ditentukan dengan menentukan jisim dan isipadu. Peratusan lemak badan kemudian dapat ditentukan dari ketumpatan yang ditentukan. Kelebihan kaedah peperiksaan ini merangkumi masa peperiksaan yang singkat dan fakta bahawa kaedah ini tidak berbahaya, sehingga dapat juga digunakan untuk anak-anak dan orang tua.