Persepsi: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Persepsi adalah hasil persepsi tanpa tafsiran. Setiap orang melihat rangsangan dari realiti dengan cara yang disaring, membentuk persepsi subjektif terhadap realiti objektif. Dalam gangguan seperti paranoia, anoreksia, Atau kemurungan, terdapat penyelewengan persepsi kerana penapis peribadi.

Apa itu persepsi?

Persepsi adalah hasil persepsi tanpa tafsiran. Setiap orang melihat rangsangan dari realiti yang disaring dan dengan demikian membentuk persepsi subjektif terhadap realiti objektif. Manusia melihat kenyataan dengan pancainderanya. Dia memiliki sistem persepsi yang berlainan untuk tujuan ini: indera penglihatan, deria pendengaran, rasa kedalaman, rasa rasa, rasa bau, deria vestibular dan deria sentuhan. Sebilangan indera ini adalah deria interoceptive, yang terutama menerima rangsangan dari dalam badan. Walau bagaimanapun, fungsi utama sistem deria adalah exteroceptive. Oleh itu, pancaindera memberi gambaran situasi dan persekitaran di mana dia bergerak dengan betul berkat persepsi. Rangsangan yang tidak terkira terus mengalir ke dalam diri manusia. Tidak semua rangsangan ini mencapai kesedarannya. Sistem persepsi individu menyaring rangsangan yang masuk mengikut kesesuaian. Hasil persepsi disebut persepsi oleh ubat dan sesuai dengan produk rangsangan yang disaring yang melintasi ambang ke kesedaran. Selalu ada perbezaan antara persepsi dan keadaan sebenarnya dari segi persepsi tidak difilter. Oleh itu, apa yang mencapai kesedaran manusia sebagai persepsi tidak pernah menjadi kenyataan objektif. Persepsi berbeza dengan rangsangan distal, yang sesuai dengan objek persepsi fizikal-kimia. Rangsangan proksimal juga berbeza dengan persepsi, yang sesuai dengan gambaran objek atau bahagiannya di dalam reseptor.

Fungsi dan tugas

Persepsi sepadan dengan persepsi deria terhadap objek atau subjek. Persepsi tidak termasuk ketakutan sedar dan pengenalan yang sama sedar. Pengiktirafan dan pengenalan diri hanya berdasarkan persepsi. Oleh itu, persepsi sesuai dengan rangsangan yang mencapai otak dan mungkin sesuai, misalnya, dengan titik hitam pada latar belakang putih. Hanya setelah proses pemprosesan persepsi, seperti gabungan dan penjumlahan, persepsi tersebut diakui dan dikenal pasti sebagai, sebagai contoh, kopi noda pada kemeja-T. Persepsi merangkumi, selain persepsi subjektif semata-mata, proses neurofisiologi persepsi deria yang mendasari persepsi ini. Dalam konteks ini, persepsi persepsi mungkin merangkumi, misalnya, kedatangan rangsangan pada sel deria alat persepsi, penukaran rangsangan ini menjadi pengujaan bioelektrik, dan penghijrahan rangsangan ke pusat sistem saraf. Persepsi adalah hasil proses penyaringan yang dilakukan oleh alat persepsi sebagai perlindungan terhadap rangsangan yang berlebihan. Tidak ada manusia yang merasakan Realiti Objektif dengan cara ini. Apa-apa hasil dari proses persepsi adalah subyektif dan ditentukan oleh saringan seperti pengalaman peribadi individu, dunia emosi, konteks situasional, dan sosialisasi. Persepsi selalu relevan secara situasi, iaitu, ia mempunyai kepentingan konteks. Begitu juga, saringan persepsi manusia dibentuk oleh sikap, nilai, minat, dan pengalaman individu. Sebagai contoh, persepsi terhadap situasi tertentu mengandungi kesan yang mengesahkan pendapat yang diprediksi dan bukannya kesan yang bertentangan dengan pendapat atau jangkaan keadaan yang diprangka. Sementara itu, kepentingan peribadi mengarahkan perhatian dan mempengaruhi persepsi mereka sehingga tahap tersebut. Seseorang yang baru mempunyai anak melihat lebih banyak anak di jalan daripada yang dia lakukan sebelum anaknya dilahirkan. Hubungan ini menunjukkan betapa kuatnya pengalaman seseorang terlibat dalam proses penyaringan persepsi dan seterusnya membentuk persepsi individu. Persepsi selalu dialami secara khusus, dialami secara subyektif dan hasil yang dirasakan secara sedar dari proses penyaringan rangsangan persepsi yang masuk. Oleh itu, dua individu semestinya muncul dari satu dan situasi yang sama dengan persepsi yang berbeza.

Penyakit dan ketidakselesaan

Persepsi adalah penyelewengan realiti yang subjektif. Bergantung pada apa yang dialami individu pada masa lalu, tanggapannya juga dapat mengambil bahagian yang tidak masuk akal dan secara sedar dapat dikenali sebagai penyimpangan kepada orang luar. Ini berlaku, misalnya, dengan gangguan citra diri seperti anoreksia, di mana penghidap menganggap diri mereka sebagai berat badan berlebihan walaupun secara objektif, mereka sudah kekurangan zat makanan. Orang dengan paranoia juga mengalami persepsi yang tidak normal. Gangguan ini sesuai dengan gangguan mental dengan khayalan, seperti ketakutan akan penganiayaan atau khayalan penganiayaan. Pesakit paranoia mengalami persepsi yang menyimpang terhadap persekitaran mereka, yang dinilai bermusuhan dan dalam kes-kes yang melampau bahkan berbahaya. Akibat paranoia adalah sikap takut yang mencurigakan secara agresif. Pesakit sering mempercayai konspirasi terhadap orangnya sendiri. Reaksi paranoid boleh bersifat neurotik, tetapi juga boleh merangkumi bentuk psikotik yang teruk. Keperibadian paranoid neurotik terlalu sensitif terhadap penolakan. Mereka sangat tersinggung dan memperlakukan persekitaran mereka dengan rasa curiga. Orang dengan kemurungan juga mengalami gangguan persepsi dengan kesan yang sangat negatif. Mereka sering menganggap bahawa mereka tidak dapat disukai oleh siapa pun atau bahawa mereka adalah kegagalan. Kepercayaan ini tercermin dalam saringan persepsi mereka dan menjadikannya semakin banyak persepsi yang mengesahkan kepercayaan mereka. Corak pemikiran yang sangat negatif disebut oleh profesional perubatan sebagai tidak berfungsi dan membawa kepada penyelewengan realiti realiti dalam hampir setiap kes.