Persepsi: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Persepsi dikenali sebagai langkah-langkah persepsi termasuk kandungan persepsi. Oleh itu, persepsi merangkumi proses tidak sedar seperti penapisan dan penilaian rangsangan dan proses sedar seperti klasifikasi dan tafsiran persepsi. Gangguan persepsi boleh disebabkan oleh psikologi atau fizikal.

Apakah persepsi?

Persepsi dikenali sebagai langkah-langkah persepsi termasuk kandungan persepsi. Oleh itu, persepsi merangkumi proses tidak sedar seperti penapisan dan penilaian rangsangan dan proses sedar seperti klasifikasi dan tafsiran persepsi. Persepsi manusia dicirikan oleh pelbagai sub-proses. Sel deria adalah contoh pertama persepsi. Rangsangan dari dunia luar atau dari badan kita sendiri mencapai reseptor ini, ditukar menjadi potensi tindakan dan bergerak melalui laluan saraf aferen ke pusat. sistem saraf. Tidak semua rangsangan diproses sama sekali. Persepsi berfungsi dengan sistem penapis yang berfungsi sebagai perlindungan terhadap beban rangsangan. Hanya rangsangan yang relevan boleh mencapai kesedaran manusia sama sekali. Di bahagian tengah sistem saraf, rangsangan disepadukan, ditambah, disusun dan, pada langkah terakhir, ditafsirkan. Proses persepsi merangkumi semua sub-langkah proses persepsi manusia. Dalam definisi yang lebih luas, persepsi juga merujuk kepada kandungan persepsi, yang sentiasa subjektif disebabkan oleh proses penilaian dan penapisan. Persepsi situasi tertentu tidak pernah sepadan dengan tanggapan objektif, tetapi hanya dengan aspek sebahagian realiti yang tertakluk. Persepsi dengan itu menggariskan langkah-langkah individu yang menimbulkan aspek realiti separa ini dalam kesedaran manusia.

Fungsi dan tugas

Persepsi terdiri daripada proses tidak sedar persepsi individu atau pemprosesan maklumat. Dalam kesedaran individu, proses ini menimbulkan imej khayalan dari aspek separa yang dirasakan. Oleh itu, persepsi membawa kepada cara yang tidak disedari dan tidak disedari untuk memilih, menstruktur dan mengklasifikasikan persepsi. Oleh itu, persepsi sepadan dengan inventori terpilih-subjektif situasi persekitaran luaran. Bersama-sama dengan kandungan subjektif persepsi, istilah ini merujuk kepada asas neurofisiologi persepsi deria. Pemprosesan mental persepsi sepadan dengan mengarahkan perhatian, mengiktiraf, menilai dan memasukkan dalam erti kata kognisi. Persepsi, bagaimanapun, juga termasuk proses tidak sedarkan diri dan emosi semasa pemprosesan persepsi, yang boleh diringkaskan di bawah istilah sensasi. Sebagai istilah, persepsi pertama kali digunakan dalam Stoa untuk menunjukkan persepsi yang jelas dan maksum. René Descartes menerima pakai istilah sebagai perceptio ab imaginatione et a sensibus, yang bermaksud menggenggam dengan bantuan imaginasi dan deria. Istilah ini mempengaruhi empirisme dan sensualisme dan sepadan dalam erti kata yang luas dengan persepsi deria. George Berkeley mencipta tanggapan "menjadi adalah untuk melihat," dengan itu mengikat kehidupan itu sendiri dengan konsep persepsi. Gottfried Wilhelm Leibniz mula-mula menggunakan konsep persepsi kecil yang berlaku di bawah ambang kesedaran. Bagi Immanuel Kant, persepsi adalah sub-bentuk imaginasi yang mengubah keadaan subjektif individu. Dengan Johann Friedrich Herbart, konsep persepsi mengalami perubahan, kerana dia menggunakannya untuk merujuk kepada penerimaan apa yang dirasakan secara sensual. Dalam pemahaman hari ini, di satu pihak, persepsi merangkumi rantaian persepsi dan dengan itu terdiri daripada rangsangan masuk, transduksi, pemprosesan, persepsi, pengiktirafan, dan tindakan. Sebaliknya, istilah hari ini juga termasuk kognisi tentang apa yang dirasakan dan dengan itu merangkumi kesan penapis, pergantungan konteks dan pengaruh pengalaman. Dalam erti kata biologi, persepsi sepadan dengan penerimaan dan pemprosesan maklumat dan rangsangan deria, dan dengan pemprosesan dan tafsiran rangsangan ini. Rangsangan deria bukanlah persepsi sehingga ia menjalani pemprosesan subjektif kognitif.

Penyakit dan keluhan

Persepsi mempunyai kaitan klinikal hanya apabila ia diubah secara patologi. Perubahan sedemikian mungkin disebabkan oleh sebab fisiologi, tetapi mungkin juga disebabkan oleh psikologi semata-mata. Punca psikologi merujuk kepada persepsi yang herot.Corak penyakit seperti paranoia dan kemurungan dicirikan oleh sedemikian. Oleh kerana persepsi dicirikan oleh penapis subjektif, sebab psikologi untuk persepsi patologi mungkin sepadan dengan pengalaman traumatik, sebagai contoh. Rangsangan ditapis dan ditafsir berdasarkan pengalaman terdahulu. Oleh itu, herotan persepsi boleh bersesuaian, sebagai contoh, dengan pandangan dunia yang sangat pesimis, yang membolehkan kesan buruk daripada realiti memasuki kesedaran orang yang terjejas dan dengan itu menggalakkan kemurungan. Penyimpangan persepsi dikatakan berlaku sebaik sahaja persepsi subjektif individu berbeza dengan realiti objektif. herotan persepsi mencirikan, sebagai contoh, gambar klinikal seperti anoreksia. Punca fisiologi bagi persepsi terganggu, sebaliknya, adalah terutamanya gangguan atau penyakit neurologi. Sebagai contoh pertama persepsi, sel deria disambungkan ke pusat sistem saraf melalui aferen saraf. Jika laluan saraf aferen ini rosak semasa trauma, penyakit tumor, keradangan, atau degenerasi, maka ketidakpekaan boleh berlaku. Pada kulit, sebagai contoh, sensasi ketidakselesaan sedemikian mungkin sepadan dengan gangguan sejuk-rasa panas atau kebas. Sebagai tambahan kepada lesi pada laluan aferen, lesi pada otak juga boleh mengganggu pemprosesan rangsangan. Lesi sedemikian boleh mengakibatkan, sebagai contoh, daripada penyakit seperti multiple sclerosis. Strok atau tumor dalam sistem saraf pusat juga boleh mengubah persepsi atau menjadikannya mustahil. Gangguan persepsi fisiologi kadangkala juga muncul selepas penggunaan dadah. Sebagai contoh, beberapa dadah mengandungi bahan yang boleh menjadi aktif sebagai neurotransmitter. Hallucinations Oleh itu, pelbagai sistem deria boleh mengiringi penggunaan dadah. Sehubungan itu, punca persepsi terjejas boleh menjadi pelbagai dan sentiasa memerlukan penjelasan perubatan. Semasa penjelasan ini, mula-mula ditentukan sama ada persepsi yang terganggu itu disebabkan oleh sebab fizikal atau psikologi.