Perenterol Junior untuk Cirit-birit

Ini adalah bahan aktif dalam Perenterol Junior

Perenterol Junior mengandungi Saccaromyces boulardii, yis perubatan. Ia meneutralkan toksin bakteria yang menyebabkan cirit-birit dan mengeluarkannya dari badan. Tambahan pula, yis mempunyai kesan menghalang pertumbuhan pada beberapa patogen, yang mengurangkan kepekatan toksin dan membolehkan mukosa usus untuk menjana semula.

Bilakah Perenterol Junior digunakan?

Ubat ini digunakan dalam rawatan cirit-birit akut, sebagai profilaksis untuk cirit-birit pengembara dan sebagai terapi tambahan untuk rawatan jerawat.

Apakah kesan sampingan Perenterol Junior?

Perenterol Junior mempunyai sedikit kesan sampingan dan ringan.

Pengambilan ubat boleh menyebabkan perut kembung dalam keadaan tertentu, tetapi ini akan hilang dengan cepat apabila ubat dihentikan. Reaksi alahan seperti gatal-gatal, kemerahan, bengkak atau sesak nafas juga mungkin.

Jika anda mengalami kesan sampingan yang teruk atau tidak disebut, sila dapatkan nasihat doktor.

Perkara yang perlu anda ingat apabila menggunakan Perenterol Junior

Jika cirit-birit berlaku akibat penyusuan tiub, tiga sachet Perenterol-Junior hendaklah dilarutkan dalam 1.5 liter larutan nutrien dan diberikan kepada pesakit setiap hari.

Untuk rawatan serentak jerawat, dos Perenterol-Junior satu paket tiga kali sehari disyorkan. Ubat harus diambil selama beberapa minggu.

Sebaik-baiknya campurkan kandungan sachet dengan air atau makanan cecair yang banyak. Ini membantu menstabilkan keseimbangan cecair dan menjadikannya lebih mudah untuk diberikan kepada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, medium tidak boleh lebih panas daripada 50 °C, kerana jika tidak yis akan mati dan tidak lagi berkesan.

Perenterol Junior: Kontraindikasi

Perenterol Junior adalah produk semulajadi, itulah sebabnya terdapat beberapa sekatan penggunaannya. Perenterol Junior tidak boleh diambil jika pesakit diketahui alah kepada mana-mana bahan atau bahan aktif. Interaksi boleh berlaku jika diambil pada masa yang sama dengan antibiotik dan dengan itu memberi kesan negatif terhadap kesan Perenterol Junior.

Pesakit dengan penyakit yang mengancam nyawa tidak boleh menggunakan Perenterol Junior.

Sekiranya cirit-birit berterusan selama lebih daripada dua hari dan disertai dengan demam, doktor harus segera berunding. Adalah penting untuk menyediakan banyak cecair dan garam. Cirit-birit menyebabkan badan kehilangan banyak air dan elektrolit (garam) penting dikeluarkan dari badan bersama najis. Keseimbangan cecair dan elektrolit mesti kekal stabil, terutamanya pada kanak-kanak. Ubat yang terbukti adalah batang garam dengan air atau jus.

Perenterol Junior: kanak-kanak, kehamilan dan penyusuan

Berbeza dengan banyak ubat anti-cirit-birit lain, Perenterol Junior tidak mengandungi sebarang opioid dan oleh itu juga sesuai untuk digunakan pada kanak-kanak, walaupun mereka harus berumur sekurang-kurangnya dua tahun. Jika tidak, rawatan cirit-birit pada bayi dan kanak-kanak kecil hanya perlu dijalankan oleh doktor.

Tiada bukti yang jelas untuk menolak risiko kepada bayi yang belum lahir atau baru lahir. Atas sebab ini, Perenterol Junior tidak boleh digunakan semasa mengandung dan menyusu.

Bagaimana untuk mendapatkan Perenterol Junior

Perenterol Junior boleh didapati di kaunter di semua farmasi.

Maklumat lengkap tentang ubat ini

Di sini anda akan mendapat maklumat lengkap tentang ubat sebagai muat turun (PDF)