Melakukan latihan bersama bayi | Latihan dan tempoh gimnastik pemulihan

Melakukan senaman bersama bayi

Secara amnya adalah penting untuk menjalani rutin harian dengan bayi. Sudah tentu semuanya baru dan tidak biasa pada awalnya, tetapi ibu tidak boleh melupakan dirinya sendiri. Fungsi dari lantai pelvik sangat penting untuk masa depan. Sekiranya terdapat perancangan kanak-kanak yang lebih jauh, yang seterusnya bermaksud tekanan yang melampau pada lantai pelvikOleh itu, sangat penting untuk melaksanakan dengan baik, terperinci gimnastik pemulihan.

miskin lantai pelvik ketegangan boleh menyebabkan masalah lemah kawalan kencing masalah lama sebelum ini menopaus dan, jika terus berlanjutan, ke bongkahan uterus or pundi kencing pada usia yang agak lewat. Alasan bahawa gimnastik regresi tidak mungkin dilakukan kerana anak tidak menghitung, kerana semua latihan dapat dilakukan bersama anak. Pada masa awal kelahiran selepas bersalin, anak akan banyak tidur, sehingga waktunya dapat digunakan oleh ibu.

Sekiranya bapa kanak-kanak itu boleh terlibat, dia boleh mengambil alih anak itu semasa latihan. Kemungkinannya sangat besar, tetapi motivasi harus ada untuk mendekati regresi secara kreatif. Latihan terakhir lebih sesuai pada fasa regresi kemudian dan berunding dengan doktor.

  • Selepas nifas, kanak-kanak itu boleh terlibat secara langsung. Sekiranya ibu berbaring di punggung dan meregangkan anak di udara, latihan perut boleh dilakukan di atas kaki (misalnya menunggang basikal).
  • Sekiranya anak terbaring di atas lantai, ibu boleh memeluk anak dengan lengan sokongan atau push-up.
  • Sekiranya ibu berbaring telentang, dia boleh meletakkan bayi di pelvis dan melakukan latihan "merapatkan".
  • Semasa berjalan, latihan seperti lunges atau selekoh lutut dapat disertakan berulang kali.

Tempoh gimnastik pemulihan

Berapa lama gimnastik regresi harus dilakukan secara individu bagi setiap wanita. Secara umum, bagaimanapun, dapat dikatakan bahawa latihan lantai panggul harus dilakukan selama dan sekerap mungkin sehingga dasar pelvis menjadi lebih stabil setelah tekanan mengandung. Walaupun selepas itu menopaus, latihan lantai panggul masih penting untuk mencegah masalah lemah kawalan kencing.