Perikarditis: Diagnosis dan Rawatan

Diagnosis perikarditis berasal dari perihalan simptom serta pemeriksaan terhadap jantung. Sebelum memulakan rawatan, perlu dijelaskan sama ada perikarditis disebabkan oleh sebab yang tidak diketahui atau adakah penyakit lain yang menjadi pencetus perikarditis. Sekiranya ini berlaku, penyebabnya mesti ditangani untuk mengelakkan perkembangan perikarditis.

Diagnosis perikarditis

Diagnosis perikarditis dibuat dari gejala dan penemuan pemeriksaan. Suara menggosok adalah khas pada auskultasi, walaupun ini sering hilang sebaik sahaja efusi terbentuk.

Diagnostik pengimejan yang digunakan adalah terutamanya dada Sinar X, elektrokardiogram (ECG), dan jantung ultrasound. Ultrasound mempunyai kelebihan bahawa pengumpulan cecair di perikardium dan kesannya terhadap fungsi jantung dapat dilihat secara langsung.

Untuk penyelidikan kausal, cairan dapat diambil dari efusi dan diperiksa untuk melihat sel mana yang ada: Sel radang, protein, darah komponen atau sel degenerasi dari tumor barah.

Rawatan perikarditis

Umum langkah-langkah digunakan untuk melegakan ketidakselesaan dan membetulkan kesudahan dari keradangan, Seperti efusi perikardial.

Sekiranya suatu sebab diketahui, ia akan dirawat. Contohnya, reumatik demam dilayan dengan antibiotik and kortison, dan dalam kes gangguan imun, pertahanan tubuh sendiri ditekan. Buah pinggang disfungsi, hipotiroidisme or kanser juga ditangani dengan istimewa langkah-langkah.

Painkillers boleh diberikan untuk sakit dada. Dalam kes yang diucapkan efusi perikardial, lebihan cecair di perikardium mesti disalirkan melalui kateter yang dimasukkan ke dalam perikardium dari depan di bawah lengkungan kostum menggunakan jarum panjang. Dalam kebanyakan kes perikarditis akut, proses keradangan sembuh tanpa akibat setelah satu atau lebih saluran cairan.

Pembedahan jarang diperlukan

Hanya dalam kes kronik berulang yang jarang berlaku efusi perikardial adakah itu perikardium perlu "dilancarkan" pembedahan untuk membolehkan saliran cecair peradangan secara bebas.

Dalam kes perisai yang jarang berlaku jantung, parut perikardial mesti dikeringkan oleh pakar bedah jantung.