Perikarditis (Keradangan Perikardium)

Keradangan daripada tisu penghubung penutup pelindung dari jantung boleh mempunyai banyak sebab. Ia biasanya menjelma sebagai kesakitan di belakang sternum dan boleh merosakkan fungsi kardiovaskular dengan teruk. The perikardium (peri = sekitar; kard = berkaitan dengan jantung) mengelilingi otot jantung sebagai tisu penghubung sarung pelindung. Ia terdiri daripada dua kulit, hanya bahagian dalamnya yang dilekatkan dengan kuat ke bahagian luar jantung otot dan dengan itu dipindahkan ke luar kulit semasa tindakan mengepamnya. Keradangan daripada perikardium berlaku sebagai penyakit bebas atau merupakan reaksi proses lain dalam organisma.

Penyebab perikarditis

Sebab yang paling biasa ialah perikarditis adalah jangkitan - biasanya dengan virus, kurang biasa dengan bakteria dan patogen lain.

Rheumatik demam, sebagai komplikasi jangkitan dengan tertentu bakteria, juga boleh menyebabkan perikarditis, dalam banyak kes yang melibatkan endokardium dan otot jantung itu sendiri (miokardium). Dalam kes ini, terdapat reaksi salah dari sistem imun, di mana pertahanan diarahkan terhadap tisu badan sendiri - dalam kes ini tisu jantung - dan menyebabkan reaksi keradangan di sana. Perkara serupa berlaku pada yang lain penyakit autoimun seperti penyakit reumatik sistem muskuloskeletal dan reaksi hipersensitiviti terhadap dadah, Sebagai contoh.

Ia tidak biasa untuk perikarditis berlaku selepas a serangan jantung, dengan bentuk awal dalam 24 hingga 48 jam setelah serangan dibezakan dari form yang lewat dua hingga tiga minggu setelahnya.

Penyebab lain dari perikarditis yang boleh dipertimbangkan adalah:

  • Hipotiroidisme
  • Renal kekurangan
  • Penyakit tisu penghubung organisma
  • Tumor tumbuh di dada
  • Pembedahan jantung

Dalam 20 hingga 30 peratus penyakit, tidak ada sebab yang jelas.

Gejala perikarditis

Seperti mana-mana keradangan, perikarditis dikaitkan dengan peningkatan darah mengalir ke struktur tisu yang terlibat; sel-sel keradangan dari darah yang beredar terkumpul di dalam tisu dan peningkatan tisu air dilepaskan. Sama ada dan sejauh mana gejala berlaku bergantung pada sama ada hanya deposit keradangan di kawasan hubungan kedua membran perikard atau adakah cecair juga terkumpul di perikardium (efusi).

Dalam kes sebelumnya - perikarditis kering yang disebut - bergantung pada pernafasan sakit dada berada di latar depan, yang biasanya meningkat ketika berbaring dan batuk dan menurun ketika bersandar ke hadapan.

Dalam kes kedua, cecair di perikardium boleh mengganggu yang normal kelonggaran and darah pengisian otot jantung sehingga fungsi kardiovaskular terganggu (tamponade jantung). Tanda-tanda termasuk kelemahan fizikal, kesukaran bernafas dan ketidakselesaan perut atas.

Dalam kes yang paling teruk, peredaran darah kejutan berlaku.

Perikarditis akut dan kronik

Pada asasnya, perbezaan dibuat antara perikarditis akut, yang sembuh setelah satu kali rawatan, dan perikarditis kronik, di mana cecair dapat dikesan secara kekal di perikardium atau episod keradangan melambung berulang kali.

Kedua-dua bentuk boleh ringan atau - seperti yang dijelaskan di atas - membawa kepada situasi yang mengancam nyawa akut kerana a efusi perikardial. Walau bagaimanapun, dalam bentuk akut, pengumpulan cecair biasanya lebih teruk kerana sangat ketara (kadang-kadang melebihi satu liter) dan menumpuk dengan cepat sehingga jantung tidak dapat lagi mengimbangi. Halangan fungsi jantung hingga kardiovaskular kejutan dengan hasil maut boleh menjadi hasilnya.

Hati berperisai sebagai bentuk khas perikarditis kronik

Bentuk khas bentuk kronik adalah jantung berperisai yang disebut, di mana perikardium mengecut dan parut kerana reaksi keradangan yang berulang, kehilangan keanjalan dalam proses dan, seperti mantel yang kaku, tidak lagi membiarkan jantung berkembang.