Perikarditis

Pengenalan

Perikarditis adalah keradangan pada perikardium, yang menghadkan jantung ke luar. Mungkin terdapat 1000 kes per juta penduduk setiap tahun, jadi penyakit ini tidak jarang terjadi. Walau bagaimanapun, penyakit ini sering tidak dapat dikesan kerana sering berlanjutan tanpa gejala dan sering sembuh sendiri dalam satu hingga dua minggu.

Bentuk perikarditis

. perikardium, perikardium, terdiri daripada dua daun - daun dalam dan luar. Terdapat sejumlah kecil cecair di antara kedua daun, yang membolehkan kedua-dua lapisan saling meluncur tanpa geseran. Dalam keradangan perikardial, perbezaan dibuat antara bentuk kering dan bentuk lembap.

Sekiranya perikarditis kering (fibrinous), kedua-dua daun perikardium sapu antara satu sama lain tanpa cecair tambahan terbentuk. Bentuk kering sering berubah menjadi bentuk perikarditis basah. Dalam bentuk basah (eksudatif), terlalu banyak cecair terbentuk di antara dua daun perikardial.

Bentuk perikarditis yang basah juga dapat berkembang menjadi apa yang disebut tamponade perikardial. Ini berlaku apabila terlalu banyak cecair terkumpul dan menekan pada jantung dari luar sehingga terhad dalam fungsi mengepamnya dan tidak lagi dapat diisi dengan betul. A tamponade perikardial adalah mengancam nyawa keadaan yang dirawat secara akut dengan menusuk cecair di perikardium.

Sekiranya penyakit tumor bertanggungjawab untuk perkembangan perikarditis, perikarditis hemoragik yang disebut juga dapat berkembang, di mana darah terkumpul di antara kedua-dua daun perikardium. Selain perikarditis kering dan basah, perikarditis akut juga dibezakan dari bentuk kronik. Keradangan kronik boleh menyebabkan parut atau kalsifikasi, yang juga dapat membendung jantungfungsi mengepam. Kalsifikasi dan parut menyebabkan pengerasan perikardium, yang membatasi kemampuan jantung untuk bekerja. Bentuk keradangan perikardial ini dikenali sebagai pericarditis constrictiva, atau secara kiasan disebut sebagai "jantung berperisai".

Punca

Secara amnya, terdapat perbezaan antara penyebab perikarditis yang tidak berjangkit dan berjangkit. Dalam lebih dari 50% kes, penyebab keradangan tetap tidak dapat dijelaskan, kerana dalam kebanyakan kes penyebab yang terbukti tidak akan membawa kepada akibat yang lebih lanjut untuk terapi. Perikarditis penyebab tidak diketahui disebut pericarditis idiopatik.

Penyebab perikarditis yang paling biasa adalah virus. Pencetus utama perikarditis virus adalah virus coxsackie, diikuti oleh adeno- dan echovirus. Dalam kes yang jarang berlaku, bakteria dan kulat juga boleh menyebabkan perikarditis berjangkit.

Oleh itu, aktif batuk kering juga boleh menyebabkan perikarditis. Penyakit autoimun, yang juga termasuk penyakit reumatik, berperanan sebagai penyebab tidak berjangkit. Selanjutnya, a gout penyakit, buah pinggang kegagalan, penyakit tumor, dan juga serangan jantung atau akibat operasi jantung juga boleh menjadi penyebabnya.

Juga ubat-ubatan dapat melepaskan keradangan perikardium. Begitu juga, penyinaran sebagai sebahagian daripada kanser terapi boleh menyebabkan keradangan. Dalam kes yang jarang berlaku, "Morbus Masih", Penyakit reumatik, juga bisa menjadi penyebabnya.