Urut Perineal: Cara Melakukannya

Adakah urutan perineum berfungsi?

Apabila kepala bayi melalui semasa kelahiran, tisu faraj, lantai pelvis dan perineum diregangkan sebanyak mungkin, yang boleh menyebabkan koyakan. Perineum paling berisiko - oleh itu koyakan perineum adalah kecederaan kelahiran biasa. Kadangkala episiotomi dilakukan semasa kelahiran sebagai langkah berjaga-jaga untuk melegakan tisu.

Urutan perineum yang kerap sebelum kelahiran harus menyediakan tisu antara faraj dan dubur untuk regangan yang besar semasa kelahiran. Ini sepatutnya mengurangkan kemungkinan koyakan perineum atau episiotomi.

Sehingga kini, terdapat sedikit bukti saintifik untuk keberkesanan urutan perineum. Menurut kajian Israel, keberkesanannya adalah rendah dan tidak terbukti secara statistik. Kajian AS mendapati hanya manfaat kecil hingga sederhana untuk ibu pertama kali.

Urut perineum: arahan

Sebelum memulakan urutan perineum, mandi air suam boleh membantu melegakan dan melonggarkan otot. Anda juga boleh merendam beg teh hitam di dalam air selama empat minit dan kemudian, diperah ringan, tekan pada perineum selama lima minit. Seperti mandi air suam, haba menggalakkan peredaran darah dan tanin yang terkandung dalam teh menjadikan kulit kurang sensitif terhadap kesakitan.

Untuk mengelakkan kerengsaan kulit dan membran mukus, anda harus menggunakan minyak neutral untuk urutan, contohnya badam, kuman gandum atau minyak jojoba, bunga matahari, zaitun atau minyak wort St. Atau boleh dapatkan minyak urut perineum khas. Walau bagaimanapun, pelincir mudah adalah sama membantu. Gosok minyak atau gel di antara hujung jari anda untuk memanaskannya dan kemudian sapukan pada perineum dan labia minora. Gunakan ibu jari anda untuk mengurut di sepanjang bahagian dalam perineum dan labia dan perlahan-lahan tekan tisu ke arah dubur dan ke bawah sisi - sama seperti kepala bayi menekannya dari dalam semasa kelahiran. Gunakan jari telunjuk anda untuk mengurut perineum dari luar dalam pergerakan bulat kecil.

Gunakan satu atau lebih jari untuk meregangkan lubang faraj selama kira-kira dua minit sehingga anda merasakan sensasi terbakar dan kemudian terus mengurut perineum dan labia. Jika kelahiran terdahulu telah menyebabkan kecederaan di kawasan ini dan meninggalkan tisu parut, anda juga harus mengurutnya untuk melembutkannya.

Bidan atau pakar sakit puan anda boleh memberi anda arahan lanjut tentang urutan perineum.

Urut perineum: bila dan berapa kerap?

Lakukan urutan perineum sekali atau dua kali seminggu, melainkan anda mempunyai urat varikos faraj, keradangan atau jangkitan pada bahagian faraj. Urutan yang lebih kerap kelihatan mengurangkan keberkesanan urutan perineum dalam kajian Israel.

Urutan perineum: kelonggaran yang lebih baik semasa bersalin

Urut perineum bukanlah jaminan bahawa perineum tidak akan koyak semasa bersalin atau episiotomi tidak diperlukan. Walau bagaimanapun, ia adalah cara yang baik untuk melembutkan tisu dan meningkatkan keanjalannya. Di samping itu, urutan perineum setiap hari meningkatkan perasaan anda terhadap faraj dan lantai pelvis dan oleh itu juga keupayaan anda untuk berehat semasa kelahiran.