Kesakitan Masa: Tanpa Sakit Sepanjang Hari

Menstruasi kejang tidak khayalan. Sejak sekian lama, sains telah menemui apa yang, menurut perkiraan, menyebabkan hampir setiap wanita ketiga dan setiap gadis kedua menderita setiap bulan: prostaglandin adalah nama pelakunya.
54% daripada semua wanita mengalami gejala dalam tempoh mereka, seperti kesakitan di bahagian bawah perut, sakit belakang atau prestasi yang dikurangkan. Ia tidak biasa untuk haid untuk ditemani oleh sakit kepala atau migrain, peningkatan kerengsaan, perasaan tertekan dan kenaikan berat badan. Kira-kira 10% dari mereka yang terkena mengalami gejala yang sangat teruk sehingga mereka dibatasi dengan serius dalam gaya hidup mereka selama 1 hingga 3 hari sebulan.

Kadang-kadang dari haid pertama

tempoh kesakitan - dikenali sebagai senggugut dalam bahasa teknikal - juga mempengaruhi gadis-gadis yang sangat muda. Ini dipanggil "primer senggugut"Ketika remaja wanita mengadu semasa mereka haid gejala khas seperti sakit perut dan kejang, kembali kesakitan, loya kepada muntah, mudah marah, keletihan dan kelalaian.

Hormon tisu pelakunya

Sejak sekian lama, sains telah menemui apa yang, menurut anggaran, menyebabkan hampir satu dari tiga wanita dan satu daripada dua gadis muda menderita setiap bulan: prostaglandin adalah nama pelakunya. Tisu ini hormon menyebabkan otot uterus berkontrak semasa haid untuk mengusir lapisan rahim - ini membawa ke bawah sakit perut dan kejang. Dalam kes-kes yang teruk, orang yang terjejas malah harus tidur di tempat tidur.

Faktor psikologi

Sebagai tambahan kepada sebab-sebab fizikal ini, jiwa juga boleh menyebabkan ketidakselesaan. Fakta menjadi seorang wanita dari satu hari ke hari yang lain sering kali menyebabkan pelajar sekolah berusia antara 9 dan 13 tahun menjadi roller coaster emosi. Ramai juga yang tidak mengetahui apa yang berlaku di dalam badan mereka. Remaja perempuan membaca banyak perkara mengenai seksualiti di majalah remaja. Tetapi apa yang sebenarnya terjadi pada mereka dan tubuh mereka sering menjadi subjek kurangnya pengetahuan yang menakutkan mengenai kitaran dan haid. Dalam banyak kes, maklumat dan pendidikan mengenai proses semula jadi ini dalam tubuh seorang gadis muda dapat membantu.

Seperti ibu, seperti anak perempuan?

Selain itu, sakit haid nampaknya diturunkan dari ibu ke anak perempuan, begitu juga. Dalam konteks ini, beberapa frasa yang diucapkan dengan ceroboh dalam gaya "Periode ini akan membunuh saya" dapat menakutkan anak perempuan anda. Dengan cara ini, anda mungkin membuka jalan untuk anak perempuan anda juga mengalami masa pertamanya sebagai beban atau bahkan penyakit.

Bukan hanya orang muda yang terjejas

Tetapi sakit period juga boleh berlaku di kemudian hari. Sebagai tambahan kepada tekanan, kemarahan di tempat kerja atau kelalaian seksual, bentuk ini sering disebabkan oleh penyebab organik - seperti endometriosis (pertumbuhan lapisan rahim yang jinak), saluran serviks yang sempit atau bengkok serviks, bisul jinak atau keradangan, sebagai contoh selepas penyingkiran IUD. Pakar sakit puan anda akan menentukan sama ada terdapat keadaan ini.

Bilakah berjumpa doktor?

Anda mesti berjumpa dengan pakar sakit puan anda pada kali pertama anda mengalami kesakitan haid dan setiap kali terdapat perubahan pada gejala haid.