Sakit Period: Rawatan dan Ubat Senggugut

Cuba mana ubat rumah berikut yang akan membantu anda.

  • Panas air sebotol atau mandi air suam banyak kebaikan bagi penghidap. Biarkan pada hari-hari "sedikit" lebih tenang dan manjakan diri anda dengan sedar sedikit masa.
  • Ramai wanita bersumpah dengan mengurangkan tanaman teh dari mantel wanita, cinquefoil angsa or yarrow. Pengalaman yang baik juga wujud dengan persediaan yang mengandungi rahib lada or cohosh hitam, yang mempunyai kesan mengatur kitaran. Tanya nasihat ahli farmasi anda.
  • Juga mempunyai kesan penguraian magnesium, yang boleh anda ambil beberapa kali sehari sebagai tablet effervescent.
  • Pada dasarnya, pakar sakit puan mengesyorkan melakukan senaman secara berkala, yang bukan hanya membawa kepada latihan yang lebih baik darah peredaran, tetapi juga mengurangkan dan melepaskan peningkatan kebahagiaan hormon. Oleh itu, banyak wanita secara khusus menggunakan sukan untuk menentang sukan kesakitan - di samping itu, ia mengganggu anda.
  • Adakah anda melihat keluhan anda daripada sebab psikologi, latihan autogenik or yoga boleh menolong anda. Banyak yoga latihan meningkat darah mengalir ke perut - tanyakan mengenai kursus di pusat pendidikan orang dewasa anda.

Ubat penahan sakit dan ingatan kesakitan

Sekiranya terdapat ketidakselesaan yang teruk, disarankan untuk mengatasi ubat penahan sakit sebelum badan berkembang secara kekal kesakitan memori. Ejen yang sesuai di sini adalah terutamanya yang menghalang pembentukan kesakitan prostaglandin utusan. Ini termasuk ibuprofen, asid asetilsalisilat (ASA) dan naproxen. Paracetamol menyekat persepsi kesakitan pada otak, tetapi tidak mempengaruhi pembentukan prostaglandin - untuk wanita dengan perut masalah, masih boleh menjadi alternatif.

Sekiranya sakit memori telah berkembang, persiapan yang mendorong pendarahan penarikan hanya setelah beberapa bulan dianjurkan: Dengan cara ini, ingatan secara beransur-ansur "terhapus" lagi. Terdapat pelbagai bantuan dan nasihat yang tersedia di farmasi anda.

  • Persediaan herba mempunyai kesan mengatur pada kitaran.
  • Bertoleransi dengan baik dadah dan agen antispasmodik melegakan kesakitan.
  • Berkesan dadah membantu melawan mood yang tertekan.

Pil kawalan kelahiran melawan sakit period

Pil kawalan kelahiran juga digunakan untuk merawat sakit period. The hormon menyekat ovulasi dan ia membina selaput lendir yang kurang uterus. Sekiranya ia berdarah pada waktu rehat selama satu minggu dari minum pil, ini hanya disebabkan oleh pendarahan penarikan disebabkan oleh penurunan hormon - dan biasanya tidak menyebabkan ketidakselesaan.

Kesimpulan

Kadang-kadang juga membantu untuk hanya menunggu dan melihat. Selalunya, ketidakselesaan itu hilang dengan sendirinya seiring bertambahnya usia atau selepas melahirkan anak. Sekiranya anda mempunyai anak perempuan yang mengadu sakit period, berikan sokongan tambahan untuk imej badan anak anda melalui pendidikan lembut, percakapan dan perhatian yang mempercayai.