Periosteum: Struktur, Fungsi & Penyakit

Periosteum (periosteum) melapisi setiap tulang badan kecuali permukaan artikular. Di dalam tengkorak, periosteum dipanggil perikranium. Permukaan dalaman tulang, misalnya tulang panjang, ditutupi dengan nipis kulit dipanggil endost atau endosteum. Periosteum sangat dihidupkan dan diserap dengan darah kapal. Fungsi utamanya adalah untuk membekalkan tulang dan menyokong metabolisme di dalam dan di sekitar tulang.

Apa itu periosteum?

Periosteum mengelilingi setiap tulang di dalam badan dan menyediakan pertukaran bahan yang diperlukan semasa proses pembinaan berterusan dan pemecahan yang berlaku pada dan di tulang. Di samping itu, periosteum membentuk hubungan antara tulang dalam satu tangan dan tendon dan ligamen yang lain. Periosteum mampu menyerap daya yang berlaku di titik lekatan tendon dan ligamen kerana kulit dengan firma luarnya kolagen lapisan dihubungkan ke tulang dengan banyak gentian elastik (serat Sharpey). Selain menjalankan fungsi mekanikalnya yang penting, periosteum harus dapat membekalkan tulang dengan nutrien dan menyerap produk degradasi dari proses penukaran di dalam tulang, serta menghasilkan kesakitan sensasi dan persepsi deria lain dan menyebarkannya melalui saluran saraf yang sesuai. Fungsi-fungsi ini dilakukan oleh lapisan bawah yang betul-betul berdekatan dengan tulang, kambium atau stratum osteogenicum. Untuk melaksanakan tugas-tugas ini, kambium sangat dihidupkan dan diserap dengan darah kapal dan diperkaya dengan kesakitan sensor (nociceptors).

Anatomi dan struktur

Periosteum terdiri daripada lapisan luar, pepejal (stratum fibrosum) yang terdiri daripada kolagen protein dan cambium atau stratum osteogenicum, yang terletak terus ke tulang. Serat elastik (serat Sharpey) timbul dari stratum fibrosum luar dan hujungnya "bebas" disatu dengan kuat ke tulang, sehingga tendon dan ligamen mendapat sokongan yang diperlukan untuk memenuhi fungsinya dengan tumbuh melawan periosteum. Kambium sangat berkhasiat dan diselingi darah kapal untuk menangani proses metabolik pada dan di tulang. Kerana tulang itu sendiri tidak sensitif terhadap kesakitan, kambium diselingi dengan, antara lain, tiga kumpulan sensor kesakitan yang berbeza (nociceptors) yang dapat bertindak balas terhadap rangsangan mekanikal yang kuat (A-mechanonociceptors), terhadap haba dan rangsangan kimia yang kuat (A-polimod nociceptors), atau yang dapat bertindak balas kepada ketiga-tiga rangsangan (C-polimodal nociceptors) dengan mesej kesakitan. Sel-sel kambium kebanyakan terdiri dari osteoblas yang belum dibezakan, sel-sel pembentuk tulang yang bertanggungjawab untuk pertumbuhan ketebalan dan penyembuhan tulang setelah patah.

Fungsi dan tugas

Periosteum memenuhi tiga fungsi utama: 1. Untuk membekalkan tulang yang mendasari dengan nutrien dan bahan lain yang diperlukan untuk menyokong proses metabolik yang berlaku di dalam dan di tulang, dan untuk menyerap produk degradasi. Fokus di sini adalah pada proses penumpukan dan pemecahan tulang yang selalu berlaku melalui osteoblas (pembentukan tulang) dan osteoklas (pemecahan tulang), pertumbuhan ketebalan tulang dan pembaikan patah tulang. 2. mewujudkan hubungan mekanikal antara tulang dan tendon dan ligamen untuk menyerap dan menghilangkan daya mekanik yang diperlukan untuk menggerakkan anggota badan ke tahap yang berbeza-beza. Panjang tuas yang digunakan untuk menggerakkan anggota badan biasanya agak pendek untuk membolehkan tendon melewati kawasan yang diliputi oleh kulit walaupun lengan atau kaki atau anggota badan yang lain dibengkokkan. Sekiranya tuas yang lebih besar digunakan, misalnya, tendon harus menonjol dari belakang lutut seperti tali yang ketat, yang akan menimbulkan risiko kecederaan besar. 3. deria perlindungan tulang. Kerana tulang tidak diinervasi deria, fungsi ini dilakukan oleh kambium periosteum. Ini pada dasarnya berkaitan dengan mengubah kesan berbahaya pada tulang dari tekanan mekanikal, kimia, termal atau tekanan puncak lain menjadi sensasi kesakitan. Sebab utama untuk menghasilkan sensasi kesakitan yang teruk adalah fungsi amarannya. Mesejnya adalah untuk menghentikan pemberhentian semasa keadaan, dengan itu mengelakkan kerosakan pada kawasan yang menyakitkan.

Penyakit dan penyakit

Penyakit yang paling biasa dikaitkan dengan periosteum adalah periosteitis atau periostitisPenyakit ini selalu menyerang bahagian periosteum dan boleh menyakitkan. Dalam kebanyakan kes, periostitis dipicu oleh beban berlebihan, pemuatan yang salah atau pengulangan beban yang terlalu kerap. Sering terjejas adalah kawasan periosteal di mana tendon atau ligamen telah tumbuh di kawasan yang luas, seperti tulang kering atau lengan. Sebagai contoh, jogger boleh dipengaruhi oleh periostitis tibia kerana berlari berlaku kesan dan regangan rangsangan ke periosteum di kawasan penyisipan tendon pada bahagian bawah tibia dalaman. Gejalanya juga dikenali sebagai tendonitis tibial. Kemungkinan besar, daya tarikan dan ricih berulang pada periosteum menyebabkan mikrolesions terbentuk pada serat Sharpey, yang kemudian menyebabkan reaksi keradangan. Periostitis juga boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria, misalnya, streptokokus, Staphylococcus aureus, atau Mycobacterium batuk kering. Periosteitis yang dicetuskan secara bakteria biasanya dibezakan dari periostitis lain dengan gejala yang menyertainya seperti sakit teruk, sakit setempat, pembengkakan tisu, dan gangguan sensasi umum. Terlepas dari kenyataan bahawa gejala periostitis harus dijelaskan secara perubatan, pilihan rawatan termasuk imobilisasi, sejuk memampatkan, dan pentadbiran ubat anti-radang. Sekiranya jangkitan bakteria, doktor akan mempertimbangkan rawatan dengan antibiotik.