Dialisis Peritoneal: Definisi, Sebab dan Prosedur

Apakah dialisis peritoneal?

Satu lagi tugas dialisis ialah mengeluarkan air berlebihan dari badan - pakar merujuk kepada ini sebagai ultrafiltrasi. Itulah sebabnya kebanyakan larutan dialisis mengandungi glukosa (gula). Melalui proses osmotik yang mudah, air juga berhijrah ke dalam larutan dialisis semasa dialisis peritoneal, membolehkan ia dikeluarkan dari badan.

Bilakah anda melakukan dialisis peritoneal?

Apa yang anda lakukan semasa dialisis peritoneal?

Terdapat pelbagai varian dialisis peritoneal:

Dalam dialisis peritoneal ambulatori berterusan (CAPD), rongga perut sentiasa diisi dengan dua hingga dua setengah liter cecair dialisis. Empat hingga lima kali sehari, pesakit atau penjaga menukar semua cecair pengairan secara manual ("tukar beg").

Dialisis peritoneal sebagai dialisis di rumah

Dialisis di rumah membolehkan pesakit mengatur jadualnya secara fleksibel mengikut keperluannya. Walau bagaimanapun, dialisis di rumah melibatkan tanggungjawab peribadi yang besar. Di samping itu, dengan dialisis peritoneal terdapat risiko jangkitan di tapak keluar atau di rongga perut kerana kateter berada secara kekal di dalam rongga perut.

Apakah risiko dialisis peritoneal?

Akhir sekali, kateter di dinding perut adalah pintu masuk yang berpotensi untuk kuman yang boleh menyebabkan peritonitis. Ini mesti dirawat dengan segera. Untuk mengelakkan peritonitis, pesakit dialisis peritoneal adalah penting untuk mematuhi nasihat berikut:

  • Prinsip utama semasa menukar beg ialah kebersihan mutlak. Ini bermakna semua bahagian dan peralatan mesti disimpan dalam keadaan steril untuk mengelakkan jangkitan.

Sekiranya kulit tidak merengsa, cukup untuk menukar pembalut setiap satu atau dua hari. Kawasan itu terlebih dahulu dinyahjangkit, kemudian dikeringkan dengan swab steril dan dibalut semula. Mandi setiap hari juga tiada masalah. Selepas itu, bagaimanapun, tapak keluar kateter mesti dibalut semula. Jika kulit di sekeliling tapak keluar kateter menjadi kemerahan, pesakit harus berjumpa doktor.

Apakah yang perlu saya pertimbangkan semasa dialisis peritoneal?