Jarum kekal | Jarum akupunktur

Jarum kekal

Terutama di telinga Perancis akupunktur, jarum emas dan perak juga digunakan. Jarum tetap telinga steril menyerupai "pin lukisan" nipis kecil; lebih kecil dari sekeping 1 sen. Mereka biasanya ditekan ke titik telinga dengan ibu jari dan diperbaiki dengan tampalan kecil.

Terdapat juga bentuk jarum kekal telinga yang lain dengan "duri" kecil agar lebih sesuai dan aplikator untuk penempatan. Sebagai alternatif untuk gegendang telinga, ada kaedah tradisional untuk melekatkan biji (biasanya mugwort biji) ke titik telinga dengan plaster persegi kecil. Sekiranya ahli akupunktur atau akupunktur ahli terapi menganggap perlu, titik-titik itu sendiri dapat dirangsang secara berkala dengan menekan benih (atau jarum kekal) sendiri.

Contohnya, ketika berputus asa rokok, ketika keinginan untuk rokok berkembang, atau semasa penurunan berat badan, ketika timbul rasa lapar. Selain itu, ada juga akupunktur jarum dengan tiub panduan yang disebut atau dengan tiub panduan. Tiub panduan adalah alat penarik untuk ahli terapi akupunktur.

Tiub panduan plastik yang biasanya telus, serupa dengan jerami, diletakkan di atas titik akupunktur. Bergantung pada jenama, jarum akupunktur sudah dimasukkan ke dalam tiub atau jarum akupunktur dimasukkan ke dalam tiub panduan setelah mengeluarkannya dari bungkusan. Pegangan jarum akupunktur menonjol sedikit di hujung atas tiub panduan (tiub lebih pendek daripada jarum akupunktur).

. jarum akupunktur kemudian "terpecah" dari atas melalui tiub panduan ke titik akupunktur. Untuk orang tangan kanan, misalnya, tiub panduan sering dipegang di antara ibu jari dan jari telunjuk tangan kiri, diletakkan pada titik dan kemudian dicucuk dengan "indeks jari hujung ”tangan kanan, dari atas, pada pemegang jarum atau jarum kepala, mirip dengan "mengetuk abu" sebatang rokok. Apabila jarum akupunktur dipasang dengan selamat, tiub panduan plastik ditarik dengan hati-hati ke atas di atas jarum akupunktur.

Sekiranya jarum sangat nipis atau titik akupunktur yang sukar ditembusi, tiub panduan boleh berguna. Di klinik pakar Cina, sebaliknya, tiub panduan biasanya tidak digunakan. Dengan rutin yang semakin meningkat, doktor akupunktur atau ahli terapi akupunktur sering menjadi lebih kurus jarum akupunktur.

Bergantung pada kualiti, jarum akupunktur yang tidak dilapisi dan nipis, misalnya, jauh lebih rendah tusuk ketahanan daripada jarum akupunktur yang lebih tebal. Jarum akupunktur yang lebih tipis, biasanya lebih elastik daripada jarum akupunktur yang lebih tebal. Oleh itu, jarum akupunktur yang tipis sangat tidak sesuai untuk ahli akupunktur yang tidak berpengalaman.