Ereksi Berterusan (Priapism)

Priapos disembah oleh orang Yunani kuno sebagai tuhan seksualiti dan kesuburan, hari ini dia memberikan namanya kepada gangguan seksual. Priapisme adalah ereksi kekal yang biasanya menyakitkan yang berlangsung lebih lama daripada dua jam, walaupun keseronokan, pancutan dan orgasme tidak hadir. Pelbagai jenis penyakit boleh menjadi punca ereksi yang tidak berkesudahan. Jika rawatan profesional tidak dimulakan dalam masa beberapa jam (sehingga maksimum enam jam), terdapat risiko kerosakan serius (disfungsi erektil, dll.). Priapisme adalah keadaan kecemasan urologi dan oleh itu harus dirawat secepat mungkin.

Bagaimanakah ereksi kekal berlaku?

Ereksi normal terhasil daripada kelonggaran otot dalam zakar dengan peningkatan serentak dalam bekalan darah dari arteri. Ini menyebabkan tisu erektil anggota lelaki (korpora cavernosa) membengkak, yang menghalang aliran keluar ke dalam urat dan dengan itu aliran darah kembali dari zakar. Selepas ejakulasi, arteri disempitkan lagi, yang mengurangkan tekanan pada urat dan dengan itu ereksi (detumescence).

Priapisme berlaku dalam kira-kira 60 peratus daripada semua kes tanpa sebab yang boleh dikenali (yang dipanggil priapisme idiopatik). Dalam baki 40 peratus - bentuk ini dirujuk sebagai priapism sekunder - ereksi kekal selalunya disebabkan oleh salah satu penyakit/situasi berikut:

  • Penyakit darah, khususnya anemia sel sabit, plasmocytoma, talasemia (anemia Mediterania) polisitemia dan leukemia
  • Kecederaan (zakar atau saraf tunjang), berkaitan pembedahan atau selepas kemalangan
  • Sistem saraf yang rosak, terutamanya kecederaan saraf tunjang, lebih jarang multiple sclerosis (MS) atau diabetes mellitus
  • Pelbagai tumor
  • Penyalahgunaan alkohol dan dadah
  • Ubat untuk rawatan mati pucuk (terutamanya yang diberikan sebagai suntikan ke dalam zakar dalam apa yang dipanggil terapi suntikan automatik tisu erektil (SKAT)):
  • Ubat-ubatan lain, terutamanya dalam kes overdosis:
Ubat psikotropik (Trazodone dan Chlorpromazine)
Ubat tekanan darah (Prazosin dan Nifedipine)
Imunosupresan
kortison

Apakah gejala yang berlaku?

Ereksi kekal yang menyakitkan (lebih daripada dua jam) tanpa penglibatan kelenjar tanpa adanya rangsangan seksual. Apa yang dipanggil priapisme aliran tinggi juga boleh menjadi tidak menyakitkan. Selalunya terdapat kelengkungan ke atas zakar. Selepas beberapa jam, kulup, glans dan kemudian seluruh zakar menjadi biru.

Bagaimanakah priapisme dirawat?

Diagnosis dibuat berdasarkan penerangan pesakit. Pemeriksaan ultrabunyi (duplex sonography) dan analisis sampel darah dari tisu erektil memberikan maklumat tentang punca priapisme.

Rawatan terdiri daripada rawatan kesakitan serta-merta dan langkah-langkah lain. Doktor mula-mula cuba mengurangkan bengkak zakar dengan ubat. Bahan aktif terbutaline dalam bentuk tablet amat berjaya untuk priapisme aliran tinggi selepas terapi SKAT dan untuk priapisme spontan yang kerap berlaku. Sekiranya tiada peningkatan selepas kira-kira 30 minit, darah disedut dari tisu erektil menggunakan picagari. Jika ereksi berlaku lagi, ubat vasoconstrictor (etilefrin, epinephrine) atau metilena biru disuntik terus ke dalam tisu erektil. Pilihan terakhir ialah prosedur pembedahan di mana sama ada bekalan darah arteri ke zakar berkurangan (embolisasi terpilih arteri zakar) atau aliran keluar vena diperbaiki (operasi shunt).