Perubahan emosi

Pengenalan

Bersorak sorgawi, sedih hingga mati - semua orang mungkin mengalami perubahan mood pada suatu ketika dalam hidup mereka. Namun, kebanyakannya tidak berbahaya, tetapi merupakan sebahagian daripada kehidupan manusia. Mereka hanya memerlukan rawatan dalam bentuk yang melampau.

Perlu diperhatikan bahawa peralihan antara normal dan patologi boleh menjadi cecair, yang sangat penting dalam diagnostik. Perubahan mood adalah perubahan yang dapat dilihat atau diukur dalam suasana dasar yang kita sendiri atau orang lain melihat atau mengukur - mereka boleh menjadi sifat gembira atau tertekan dan meliputi setiap keadaan emosi. Perubahan mood yang sederhana boleh berlaku dalam sehari dan menjadi sebahagian daripada kehidupan kita.

Wanita khususnya dipengaruhi oleh mereka lebih kerap, kerana dalam situasi tertentu dalam kehidupan perubahan hormon mempengaruhi mood. Perubahan mood boleh berlaku semasa akil baligh, sebelumnya haid dan semasa mengandung. Mereka dicirikan oleh mood yang cepat berubah, selalunya tanpa pencetus yang dapat dikenali.

Hanya apabila mood menjadi kuat atau tidak sesuai dan berubah dengan cepat barulah turun naiknya kepentingan perubatan. Mereka jelas dapat dibezakan dari "suasana hati" yang normal - mereka dialami secara lebih intensif oleh mereka yang terjejas dan berlaku lebih kerap. Selalunya turun naik ini disebabkan oleh penyakit psikiatri.

Perubahan mood boleh berlaku, misalnya, dalam konteks gangguan bipolar atau pergantungan patologi pada ubat-ubatan atau alkohol. Tetapi juga alasan organik, seperti hormon mengimbangi diubah oleh penyakit, boleh mencetuskan perubahan mood. Contoh terbaik ialah hipertiroidisme.

Punca

Selalunya gangguan atau perubahan hormon mengimbangi adalah penyebab berlakunya perubahan mood. Ini boleh berlaku dalam bidang kehidupan berikut, antara lain:

 • Pubertas: Semasa baligh badan mengalami perubahan hormon, antara lain. Tubuh berubah, ciri seksual sekunder menjadi lebih jelas dan kanak-kanak perempuan mengalami yang pertama haid.

  Semua ini berkait rapat dengan hormon mengimbangi, yang juga berubah, dan dapat menyebabkan kerengsaan dan perubahan mood.

 • Kitaran Menstruasi: Sebilangan wanita mengalami perubahan mood sebelum tempoh bulanan mereka bermula. Khususnya, ini berlaku berkaitan dengan PMS (sindrom pramenstruasi). Ini berkaitan dengan perubahan komposisi hormon dalam tubuh, yang mengatur masa haid pada wanita.
 • Mengandung dan nifas: Terutama pada awal mengandung sebilangan wanita hamil mengalami perubahan mood tetapi tidak semuanya.

  Ini juga berkaitan dengan perubahan keseimbangan hormon, kerana hormon estrogen pada wanita hamil tidak dihasilkan oleh sel-sel tertentu ovari seperti biasanya, tetapi oleh plasenta. Di samping itu, keadaan hidup yang berubah boleh menyebabkan tekanan psikologi tambahan dan mempengaruhi mood.

Walau bagaimanapun, perubahan mood juga boleh dicetuskan oleh a sakit mental, seperti gangguan bipolar. Dalam kes ini, terdapat hubungan antara faktor genetik dan persekitaran seperti keadaan hidup dan kejadian kehidupan yang menimbulkan tekanan.

Perubahan mood juga dapat menunjukkan masalah psikologi yang mendasari. Contohnya, peristiwa hidup yang belum dapat diatasi, seperti kehilangan orang yang rapat atau pekerjaan, dan lain-lain, boleh mencetuskan a sakit mental yang mungkin juga termasuk perubahan mood. Kejadian trauma seperti penderaan seksual juga boleh menyebabkan ini.

Perubahan mood berlaku terutamanya berkaitan dengan penyakit psikiatri berikut:

 • Gangguan bipolar: Gangguan bipolar dicirikan oleh penggantian fasa tinggi dan rendah dalam suara, yang berlaku tanpa sebab dan boleh menjadi beban berat bagi mereka yang terjejas.
 • Sindrom sempadan: Sindrom borderline dicirikan oleh tingkah laku impulsif dan kawalan impuls terganggu. Emosi sering dirasakan dan dibawa ke dunia luar dengan cara yang berlebihan dan perubahan mood sering berlaku. Bagi pesakit sempadan sukar untuk menjaga hubungan dengan orang lain, mereka mempunyai citra diri yang terganggu dan negatif dan tidak mempunyai harga diri yang rendah.
 • Schizophrenia: Ini merangkumi pelbagai gejala yang dicirikan terutamanya oleh khayalan paranoid dan halusinasi, seperti mendengar suara.

  Dalam penyitaan akut, gangguan pemikiran dan persepsi berlaku, yang boleh menyebabkan masalah pertuturan dan tingkah laku yang boleh membahayakan diri sendiri dan orang lain.

 • Gangguan skizoafektif: Ini merujuk kepada bentuk campuran skizofrenia dan gangguan bipolar. Ia dicirikan oleh perubahan mood yang sangat negatif atau positif serta khayalan dan halusinasi
 • ADHD: Gangguan psikiatri yang sering berlaku buat pertama kalinya di zaman kanak-kanak atau remaja dan disebabkan oleh pengurangan perhatian.
 • Akhir sekali, pengambilan ubat atau alkohol juga boleh mempengaruhi otak dan menyebabkan perubahan mood. Terutama semasa penarikan dadah, perubahan mood boleh berlaku lebih kerap.

  Dadah kadang-kadang boleh mencetuskan perubahan mood sebagai kesan sampingan yang tidak diingini.

Oleh kerana perubahan mood mempunyai banyak sebab, rawatan penyakit yang mendasarinya sangat menjanjikan. Tidak semua jenis perubahan mood memerlukan rawatan. Sekiranya ia terhad kepada bidang atau tahap kehidupan tertentu, seperti akil baligh atau kehamilan kemurungan, rawatan tidak perlu.

Namun, jika perubahan mood sangat jelas atau berulang, rawatan harus diberikan. Sekiranya perubahan mood berlaku dalam konteks penyakit psikiatri seperti gangguan bipolar, terapi ubat biasanya diperlukan. Dalam kes ini, antidepresan biasanya diresepkan, yang campur tangan dalam otak metabolisme dan mempengaruhi mood.

Utusan biologi penting dari otak yang berperanan dalam hal ini serotonin dan dopamin. Ubat lain adalah litium, yang menstabilkan mood dan digunakan khususnya untuk perubahan mood yang disebabkan oleh psikologi yang teruk. Kaedah tindakan tepat litium belum dapat diperjelas secara saintifik.

Akhir sekali, jika penyebabnya ditentukan secara psikologi, kemungkinan masalah yang mendasari dan kesukaran memproses peristiwa masa lalu harus selalu diambil kira dan pertolongan psikologi harus dicari. Terapi selalu bergantung kepada keparahan dan ciri-ciri yang mendasari sakit mental. Kaedah yang dipilih boleh menjadi terapi perbincangan psikologi mendalam, terapi tingkah laku, psikoanalisis atau terapi pekerjaan.

Terutama apabila pengalaman traumatik dalam kehidupan orang yang terjejas, seperti penderaan seksual, nampaknya menjadi penyebab perubahan mood, terapi psikologi yang disertakan disarankan. Sekiranya penyebab organik bertanggungjawab terhadap perubahan mood, seperti hipertiroidisme, terapi asas untuk penyakit ini mesti disediakan. Dalam kes kelenjar tiroid, ini adalah ubat, pembedahan atau ubat tertentu terapi radioiodin.