Perubahan Keperibadian di Usia Tua Yang Dianggap Biasa Oleh Ramai

Ketika seorang ibu yang penyayang menjadi pemarah dan pemarah pada usia senja, atau ketika pasangan hidup bertindak lebih curiga dan agresif dengan bertambahnya usia, banyak orang menganggap ini normal. Ini adalah hasil tinjauan perwakilan yang dilakukan oleh institusi penyelidikan pendapat TNS-Emnid. Sebanyak 1,005 orang disurvei, dan hampir tiga perempat (73 peratus) berpendapat bahawa perubahan keperibadian seperti itu adalah kesan sampingan penuaan yang normal, sementara hanya 19 persen yang disyaki ada penyakit di belakang mereka, dan lapan persen tidak memberikan maklumat apa pun .

Tingkah laku yang mencolok - penyakit demensia?

Latar belakang kajian Emnid adalah bahawa perubahan tingkah laku yang mencolok seperti peningkatan kegelisahan, keagresifan dan permusuhan, pembalikan irama siang-malam atau mood murung yang meningkat sering kali menjadi tanda awal Demensia Alzheimer. Sekiranya terdapat gangguan seperti itu, maka masuk akal untuk berjumpa doktor yang dapat menjelaskan sebabnya dengan tepat dan memulakan rawatan yang berkesan pada peringkat awal.

Sebenarnya, seperti yang ditunjukkan oleh penelitian sekarang, walaupun mereka yang terkena dampak dan saudara-mara mereka merasakan simptomnya, kesimpulan yang salah diambil dari mereka, atau tidak sama sekali. Lima puluh enam peratus dari mereka yang disurvei mengatakan mereka mengetahui seseorang yang menunjukkan perubahan tersebut. Hampir satu daripada tiga, bagaimanapun, tidak bercakap kepada doktor mengenainya.

Penderitaan tahap tinggi untuk semua

Sebaliknya, kebersamaan harian dalam perkahwinan atau keluarga sering menderita kerana gangguan tingkah laku. Pertengkaran dan kekecewaan dapat dihindari dalam banyak kasus, bagaimanapun, jika gejala diakui sebagai penyakit yang berkaitan, diterima dan dirawat dengan baik. Sebagai tambahan kepada kaunseling mendalam, misalnya, terapi dengan bahan aktif yang dipanggil risperidone, yang secara khusus disetujui untuk gangguan tingkah laku ini, dapat memperbaiki gejala dan mengurangkan keadaan keluarga dengan ketara.

Oleh itu, lawatan ke doktor selalu disyorkan sekiranya seseorang melihat perubahan tingkah laku dan keperibadian yang mencurigakan pada diri sendiri atau saudara.

Lawatan ke doktor adalah berbaloi

Sekiranya penyakit itu terdeteksi lebih awal, apalagi, tidak hanya gangguan tingkah laku dapat dihilangkan, tetapi juga penyakit ini secara keseluruhan dapat dipengaruhi dengan lebih baik, Alzheimer pakar menunjukkan secara jelas. Telah lama diketahui bahawa demensia sering mengamuk di otak selama bertahun-tahun sebelum doktor akhirnya dipanggil. Dalam kebanyakan kes, orang yang terjejas telah kehilangan sebahagian besar kemampuan intelektualnya.

Sekiranya rawatan dapat dimulakan tepat pada waktunya dengan adanya anti-demensia dadah, Seperti galantamine, bahan aktif dalam titisan salji, perkembangan selanjutnya Demensia Alzheimer boleh diperlahankan oleh beberapa tahun.