Pflegestärkungsgesetz: Fakta penting tentang pembaharuan penjagaan jangka panjang!

Mengapakah Akta Pengukuhan Penjagaan diperlukan?

Untuk memenuhi keperluan yang semakin meningkat dan untuk memperbaiki keadaan orang yang memerlukan penjagaan, saudara mara dan penjaga, pembaharuan penjagaan menjadi perlu: Untuk tujuan ini, Akta Pengukuhan Penjagaan yang pertama berkuat kuasa pada Januari 2015, ia juga dikenali sebagai Akta Pengukuhan Penjagaan 1 (PSG I). Ini diikuti pada Januari 2016 oleh undang-undang penjagaan baharu – Akta Pengukuhan Penjagaan 2 (PSG II). Pada Disember 2016, badan perundangan meluluskan Akta Pengukuhan Peduli (PSG III) ketiga.

Akta Pengukuhan Penjagaan 1

Akta Pengukuhan Penjagaan 1 juga menambah baik keadaan penjaga keluarga: Sebagai contoh, mereka kini boleh memohon pengganti selama enam minggu berbanding empat minggu sekiranya sakit atau bercuti. Akta Penjagaan juga memperkenalkan kemungkinan menggunakan sehingga 40 peratus daripada dana untuk faedah pesakit luar dalam bentuk barangan di tempat lain, iaitu untuk penjagaan ambang rendah dan perkhidmatan tangguh.

Akta Pengukuhan Penjagaan 2

Isu teras PSG 2 ialah pentakrifan semula istilah "keperluan untuk penjagaan". Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai pembaharuan penjagaan yang meluas ini dalam artikel Pflegestärkungsgesetz 2.

Akta Pengukuhan Penjagaan Kejururawatan 3

Akta Pengukuhan Penjagaan ketiga berkuat kuasa sebahagiannya pada 1 Januari 2017, dan sebahagiannya pada 1 Januari 2020. Anda boleh mengetahui kandungannya dalam artikel Pflegestärkungsgesetz 3.