Nilai PH: Maksud nilai makmal

Apakah implantasi ICD?

Semasa implantasi ICD, defibrilator kardioverter yang boleh diimplan (ICD) dimasukkan ke dalam badan. Ini adalah peranti yang mengesan aritmia jantung yang mengancam nyawa dan menamatkannya dengan bantuan kejutan elektrik yang kuat - itulah sebabnya ia juga dipanggil "penjana kejutan". Fungsinya adalah serupa dengan defibrilator mudah alih, yang digunakan oleh responden kecemasan semasa usaha resusitasi.

ICD itu kelihatan seperti kotak kecil sebesar kotak mancis. Semasa implantasi ICD, doktor menanam kotak ini ke dalam badan, dari mana ia kemudian berfungsi secara kekal. ICD berkuasa bateri biasanya ditanam di kawasan bahu tepat di bawah kulit (subcutaneously). Plumbum elektrod pergi dari peranti melalui vena besar ke ruang dalam jantung (atria dan ventrikel). Bergantung pada bilangan probe, sistem berikut dibezakan untuk implantasi ICD:

  • Sistem bilik tunggal: satu siasatan di atrium kanan atau di ventrikel kanan
  • Sistem dwi ruang: dua probe, satu di atrium kanan dan satu di ventrikel kanan

Peranti ICD diprogramkan secara individu dan dengan itu boleh disesuaikan dengan keperluan pesakit masing-masing.

Bagaimanakah defibrilator berfungsi?

Defibrilator biasa boleh secara berkesan menamatkan aritmia tachycardic yang dipanggil (apabila jantung berdegup terlalu cepat secara kekal) dalam keadaan kecemasan dengan menyampaikan nadi arus tinggi (kejutan). Aritmia jantung ini termasuk takikardia ventrikel, yang boleh berkembang menjadi fibrilasi ventrikel dalam keadaan kecemasan. Ini kerana darah tidak lagi dipam dengan sempurna ke seluruh badan akibat daripada degupan jantung yang terlalu laju. Oleh itu, dalam kes fibrilasi ventrikel, tindakan segera mesti diambil, iaitu langkah resusitasi melalui urutan jantung dan defibrilasi adalah perlu.

Semasa defibrilasi, jantung "fibrilasi" yang berdegup tidak segerak terhenti sepenuhnya selama beberapa saat oleh nadi arus tinggi. Selepas itu, jantung mula berdegup semula dengan sendirinya dan idealnya mengikut irama yang betul. Ini berfungsi sama selepas implantasi ICD. ICD boleh mengesan takikardia melalui kabel elektrod yang terletak di jantung dan pada masa yang sama menamatkannya dengan memberikan kejutan serta-merta.

Perbezaan kepada perentak jantung

Tidak seperti perentak jantung, dua probe dikelilingi oleh gegelung logam untuk memberikan kejutan yang betul. ICD boleh defibrilasi dalam fibrilasi ventrikel, yang tidak boleh dilakukan oleh perentak jantung. Walau bagaimanapun, ICD boleh digabungkan dengan perentak jantung.

Bilakah implantasi ICD dilakukan?

Terdapat tiga sebab utama mengapa ICD diimplan:

Implantasi ICD untuk pencegahan primer Jika ICD ditanam untuk mencegah berlakunya penyakit, ia dirujuk sebagai "pencegahan utama." Kumpulan sasaran yang mungkin di sini adalah pesakit yang…

  • … mempunyai penyakit jantung yang diperolehi (mengalami serangan jantung, penyakit jantung koronari, kekurangan jantung).
  • … mempunyai keluaran jantung yang berkurangan dengan ketara (kekurangan jantung) dan dengan itu berisiko tinggi mengalami aritmia jantung yang mengancam nyawa (cth. kardiomiopati diluaskan).

Implantasi defibrilator dengan ketara mengurangkan kebarangkalian mati akibat yang dipanggil kematian jantung mengejut.

Implantasi ICD untuk penyakit jantung kongenital Jika seseorang menghidap penyakit jantung genetik yang dikaitkan dengan peningkatan risiko aritmia jantung, implantasi ICD juga biasanya dilakukan. Penyakit jarang ini termasuk sindrom QT panjang dan pendek, sindrom Brugada, dan pelbagai penyakit otot jantung (kardiomiopati).

Implantasi ICD untuk terapi penyegerakan semula

Defibrilator juga sering ditanam untuk terapi penyegerakan semula jantung (ICD-CRT atau ICD-C). Terapi ini digunakan terutamanya dalam kes kekurangan jantung yang teruk dengan daya lenting jantung yang berkurangan dengan ketara (pecahan ejection). Dalam kes ini, selalunya terdapat degupan jantung yang tidak teratur atau tidak segerak: ventrikel kanan berdegup dahulu dan ventrikel kiri beberapa milisaat kemudian. Dengan merangsang kedua-dua ruang secara serentak menggunakan dua probe ruang, degupan jantung boleh disegerakkan semula. Akibatnya, ICD-CRT meningkatkan fungsi pengepaman jantung dan mengurangkan risiko kematian akibat kegagalan jantung.

Bagaimanakah implantasi ICD dilakukan?

Sebagai peraturan, doktor secara tempatan membius tempat di bawah tulang selangka dan membuat hirisan kulit kecil (beberapa sentimeter panjang). Di sana dia mencari vena (biasanya vena subclavian) dan memasukkan probe ke dalam jantung melaluinya. Keseluruhan prosedur dilakukan di bawah pemantauan sinar-X. Selepas defibrilator dimasukkan, probe kemudian dipasang pada otot dada dan kemudian disambungkan ke peranti ICD. Cardioverter itu sendiri ditanam dalam "poket tisu" kecil di bawah kulit atau otot dada di bawah tulang selangka. Akhir sekali, antara muka dijahit dengan beberapa jahitan.

Untuk menguji sama ada implantasi ICD berjaya, pesakit diletakkan di bawah bius ringkas dan fibrilasi ventrikel diinduksi. Defibrilator mesti mengesan ini dan menghantar kejutan elektrik. Jika semuanya berfungsi dengan betul, bius ditamatkan dan ICD sedia untuk digunakan.

Apakah risiko implantasi ICD?

Komplikasi yang paling biasa termasuk pendarahan, jangkitan, penembusan dinding jantung atau terkehel kabel. Untuk mengurangkan risiko komplikasi, pesakit diberi satu kursus antibiotik (pentadbiran antibiotik perioperatif) sejurus sebelum pembedahan kardiovaskular. Selepas implantasi defibrilator, pesakit menerima ubat antikoagulan untuk mengelakkan pembekuan darah.

Walaupun selepas defibrilator ditanam, komplikasi tidak boleh diketepikan. Masalah yang kerap (sehingga 40 peratus daripada kes) selepas implantasi ICD ialah penghantaran kejutan yang tidak teratur: jika, sebagai contoh, ICD tersilap mendiagnosis fibrilasi atrium yang tidak berbahaya secara perbandingan sebagai takikardia ventrikel yang mengancam nyawa, ia cuba menamatkannya dengan memberikan pelbagai kejutan, yang amat menyakitkan dan mencederakan pesakit. Sekiranya terdapat keraguan, pengaturcaraan ICD yang betul mesti diperiksa dan mungkin diubah.

Apakah yang perlu saya ingat selepas implantasi ICD?

Sebelum keluar dari klinik (selepas kira-kira satu minggu), sistem peranti diperiksa semula dan diprogramkan mengikut keperluan anda. Pemeriksaan kedua dilakukan empat hingga enam minggu selepas implantasi ICD.

Pemeriksaan susulan selepas implantasi ICD adalah sangat penting. Semasa pemeriksaan ini, doktor memeriksa sama ada ICD berfungsi dengan baik dan, sebagai contoh, memeriksa tahap cas bateri.

Lihat pakar kardiologi atau pusat anda dengan kesediaan kecemasan 24 jam dengan segera jika anda mengesyaki masalah dengan defibrilator, seperti:

  • Penghantaran kejutan tidak teratur yang kerap.
  • Disyaki jangkitan sistem ICD
  • Memburukkan kegagalan jantung
  • Degupan jantung tidak teratur, dsb.

Juga, selepas implantasi ICD, bawa kad pengenalan yang sesuai yang mendokumentasikan jenis sistem yang diimplan. Dan: prosedur perubatan tertentu (pemeriksaan MRI atau pelbagai rawatan dengan arus elektrik) mungkin tidak lagi dibenarkan untuk digunakan pada anda, kerana ia boleh menjejaskan fungsi ICD yang betul.