Fenilalanin | Senarai asid amino

Fenilalanina

Seperti asid amino lain, fenilalanin terlibat dalam pengeluaran asid amino lain. Terutama di hati, fenilalanin boleh ditukar menjadi tirosin. Namun, untuk tujuan ini, ia mesti tersedia dalam jumlah yang mencukupi. Fenilalanin juga diperlukan untuk penghasilan bahan utusan seperti norepinephrine.

Threonine

Threonine, seperti asid amino penting lain, dapat memainkan peranan penting dalam pengaturan enzim. Ia juga digunakan dalam perubatan manusia, misalnya, dalam rawatan gangguan pencernaan.

Arginina

Sebagai tambahan kepada lapan asid amino penting, terdapat dua belas asid amino lain yang tidak penting. Salah satunya adalah arginine, yang sangat diperlukan terutama semasa sukan, tekanan dan situasi penyakit. Selain itu enzim dan bahan utusan, arginin juga digunakan untuk membentuk tisu badan seperti kulit, rambut dan otot.

Cysteine

Cysteine ​​hanya terdapat dalam makanan dalam jumlah kecil, jadi bervariasi diet diperlukan untuk mengekalkan sistein mengimbangi. Sekurang-kurangnya bagi orang dewasa, bagaimanapun, dianggap pasti bahawa tubuh dapat mensintesis seluruh keperluan sistein dari asid amino metionin penting, dengan syarat diet mengandungi cukup daripadanya. Selain penglibatannya dalam proses degradasi dan pembubaran, ia membantu menyahtoksin badan dan juga membantu melawan apa yang disebut radikal bebas di dalam badan.

Histidine

Pengambilan histidin yang mencukupi sangat penting pada masa bayi, kerana jika berlaku kerencatan pertumbuhan dan gangguan fungsi. Histidine juga semakin banyak digunakan semasa pemulihan dari penyakit. Pembentukan darah pigmen, pengukuhan sistem imun dan penyembuhan luka adalah fungsi yang paling penting.

Tyrosine

Tyrosine terdapat di kebanyakan protein dan merupakan bahan asas bagi banyak bahan lain dalam badan. Tyrosine adalah pendahulu neurotransmitter, yang diperlukan untuk penghantaran impuls saraf. Kekurangan dalam jangka masa yang panjang boleh membawa akibat yang serius.

alanine

Alanine terutamanya terlibat dalam penumpukan zat yang mengandung protein dan disintesis terutamanya oleh sel-sel otot. Ia juga memainkan peranan penting dalam menurunkan darah tahap gula. Kekurangan alanin dalam kes yang teruk boleh menyebabkan kehilangan otot dan disertai dengan serangan kelemahan.

Asparagine

Sumber asparagine yang paling terkenal adalah asparagus, di mana asid amino ini terdapat dalam jumlah yang banyak. Bersama dengan asam asparagine, ia mempunyai fungsi penting pada manusia sistem saraf dan bertindak sebagai pemancar. Kedua-dua asid amino juga digunakan dalam kitaran asid urik. Kencing biasa bau selepas makan dengan asparagus sangat dikenali oleh semua orang. Asparagine dan asam asparagine juga berperanan di sini.

Glutamin dan asid glutamat

Glutamin dan asid glutamat mempunyai tugas yang berbeza dalam metabolisme manusia. Terutama selepas penyakit dan operasi kekurangan glutamin sering kelihatan. Yang terpenting, glutamin memainkan peranan penting dalam pembentukan sebatian protein dan oleh itu terdapat dalam banyak tisu (usus kecil, sistem imun dan sel membran mukus).

Kekurangan boleh menyebabkan kekurangan imun dan gangguan fungsi saluran penghadaman dan dengan itu merosakkan kualiti hidup. Asid glutamat terutamanya terlibat dalam pembentukan protein. Dalam satu kajian dapat ditunjukkan bahawa semakin tinggi tahap asid glutamat pesakit, semakin buruk perasaan tidur yang subjektif.