Phenylalanine: Kesan, Kegunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana fenilalanin berfungsi

Untuk badan berfungsi, ia memerlukan protein. Mereka membina otot, sebagai contoh, tetapi juga terdapat dalam setiap sel badan, di mana mereka mengangkut bahan, mengawal tindak balas kimia dan membentuk tapak dok (reseptor) untuk sejumlah besar bahan utusan.

Blok binaan protein adalah apa yang dipanggil asid amino. Sebahagian daripada mereka boleh dihasilkan oleh badan sendiri (asid amino bukan penting), yang lain mesti ditelan dengan makanan (asid amino perlu).

Phenylalanine adalah salah satu asid amino penting, iaitu ia hanya tersedia untuk badan melalui makanan. Ia diperlukan untuk membina protein dan juga membentuk prekursor untuk banyak hormon yang mengawal selia pelbagai fungsi dalam badan.

Penyerapan, pemecahan dan perkumuhan

Bilakah fenilalanin digunakan?

Phenylalanine ialah komponen larutan nutrien untuk pemakanan buatan, yang ditadbir melalui tiub atau infusi.

Bagaimana fenilalanin digunakan

Asid amino biasanya diberikan dalam campuran siap sedia bersama-sama dengan asid amino lain sama ada dalam bentuk penyusuan tiub atau infusi. Dos dan komposisi ditentukan secara individu untuk setiap pesakit berdasarkan status pemakanan dan penyakit.

Apakah kesan sampingan fenilalanin?

Fenilalanin boleh menyebabkan kesan sampingan jika dos berlebihan atau kurang dos.

Jika terlalu banyak asid amino diserap, badan cuba mengeluarkan lebihan itu. Dalam jangka masa panjang, ini boleh membawa kepada kerosakan fungsi buah pinggang.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil fenilalanin?

Kontraindikasi

Asid amino tidak boleh diberikan jika badan tidak dapat memecahkannya disebabkan oleh penyakit (cth. fenilketonuria).

Interaksi ubat

Tiada interaksi yang diketahui dengan dadah.

Sekatan umur

Terdapat persediaan pediatrik yang berasingan untuk digunakan pada kanak-kanak.

Mengandung dan menyusukan anak

Tiada penemuan khusus mengenai penggunaan semasa mengandung dan penyusuan.

Oleh kerana fenilalanin berlaku secara semula jadi dalam diet, persediaan yang mengandungi asid amino dalam dos harian biasa boleh diberikan kepada wanita hamil dan ibu yang menyusu jika penyerapan melalui diet biasa tidak dapat dilakukan.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat yang mengandungi fenilalanin

Ubat-ubatan yang mengandungi fenilalanin biasanya memerlukan preskripsi di Jerman, Austria, dan Switzerland, kerana jumlah tepat nutrisi tiruan yang diperlukan mesti ditentukan oleh doktor.

Sejak bila fenilalanin diketahui?

Phenylalanine ditemui pada tahun 1879 dan diekstrak daripada sel bakteria tertentu. Sejak itu, komposisi protein daripada blok binaan asid amino secara amnya telah dikaji dengan sangat teliti dan fungsinya dalam badan telah dikaji.

Apa lagi yang perlu anda ketahui tentang fenilalanin

Makanan tambahan mengandungi fenilalanin yang dihasilkan secara sintetik, iaitu campuran dua bentuk asid amino (D,L-phenylalanine). Walau bagaimanapun, badan hanya boleh menggunakan L-phenylalanine semulajadi untuk penghasilan protein dan sintesis hormon.

Phenylalanine dikatakan mempunyai kesan terhadap kemurungan. Tubuh mempunyai pelbagai bahan penghantar yang mengawal tindak balas terhadap keadaan luaran seperti tekanan, ketakutan atau kebimbangan. Biasanya, bahan utusan sedemikian berada dalam keseimbangan.

Rawatan kemurungan sentiasa berada di tangan doktor yang berpengalaman, kerana ini termasuk bukan sahaja terapi dadah, tetapi juga penjagaan psikologi. Oleh itu, bincangkan sebarang percubaan rawatan dengan fenilalanin atau remedi bebas kaunter lain dengan doktor anda.