Phenylbutazone: Kesan, Aplikasi, Kesan Sampingan

Bagaimana phenylbutazone berfungsi

Phenylbutazone menghalang pembentukan prostaglandin. Hormon tisu ini terlibat dengan ketara dalam perkembangan kesakitan, demam dan tindak balas keradangan.

Bahan aktif menyekat enzim yang penting untuk sintesis prostaglandin (cyclooxygenases, atau singkatannya COX). Dengan cara ini, phenylbutazone mempunyai kesan analgesik (analgesik), antipiretik (antipiretik) dan anti-radang (antiphlogistic).

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Selepas pengambilan oral, ubat itu cepat dan sepenuhnya diserap dari saluran gastrousus ke dalam darah. Di dalam hati, ia sebahagiannya terdegradasi kepada oxyphenbutazone, yang juga anti-radang.

Bahan aktif dan produk degradasinya dikumuhkan terutamanya melalui buah pinggang dalam air kencing.

Phenylbutazone kekal di dalam badan untuk masa yang sangat lama. Hanya kira-kira 50 hingga 100 jam selepas pengambilan separuh daripadanya dikumuhkan semula (separuh hayat).

Bilakah phenylbutazone digunakan?

  • serangan akut gout
  • serangan akut rheumatoid arthritis
  • serangan akut penyakit Bekhterev (ankylosing spondylitis)

Bagaimana phenylbutazone digunakan

Phenylbutazone pernah didapati dalam bentuk tablet, tablet bersalut, suppositori dan larutan (untuk suntikan). Sementara itu, hanya penyediaan siap untuk suntikan tersedia di Jerman.

Dos ditentukan oleh doktor. Dos biasa ialah suntikan tunggal 400 miligram phenylbutazone. Dalam kes luar biasa penggunaan berpanjangan, pemeriksaan kiraan darah tetap disyorkan.

Phenylbutazone harus digunakan untuk masa yang sesingkat mungkin.

Apakah kesan sampingan phenylbutazone?

Kesan sampingan adalah perkara biasa. Kira-kira 20 hingga 30 peratus pesakit mengalami reaksi buruk terhadap ubat. Ini termasuk gangguan pembentukan darah seperti kekurangan sel darah putih (leukosit) dan pengurangan yang sangat teruk dalam subkumpulan leukosit granulosit.

Kerana pemberian bahan aktif juga mengekalkan air dan garam biasa dalam badan, pembengkakan tisu (edema) dan penambahan berat badan berlaku. Kerosakan hati dan buah pinggang juga berkembang dalam kes terpencil.

Sesetengah pesakit juga mempunyai reaksi alahan terhadap bahan aktif, yang boleh nyata, sebagai contoh, dengan gejala kulit dan serangan asma.

Apakah yang perlu diambil kira semasa menggunakan phenylbutazone?

Kontraindikasi

Phenylbutazone tidak boleh digunakan dalam:

  • hipersensitiviti yang diketahui kepada bahan aktif, pirazolon lain, atau mana-mana komponen lain ubat.
  • hipersensitiviti kepada NSAID (seperti asid acetylsalicylic, ibuprofen, dan diclofenac)
  • pendarahan yang tidak dapat dijelaskan atau aktif
  • dua atau lebih episod pendarahan gastrousus pada masa lalu
  • kecenderungan pendarahan umum
  • disfungsi hati atau buah pinggang
  • kegagalan jantung yang teruk (kegagalan jantung kongestif)

Interaksi ubat

Phenylbutazone dan ubat lain mungkin berinteraksi jika digunakan pada masa yang sama.

Phenylbutazone juga meningkatkan kesan penurunan gula darah insulin dan ubat diabetes oral, serta kesan antikoagulan antikoagulan.

Tambahan pula, phenylbutazone menjejaskan perkumuhan methotrexate (agen yang digunakan dalam kanser dan selepas pemindahan), jadi jumlah toksiknya mungkin terkumpul di dalam badan.

Had Umur

Phenylbutazone tidak boleh digunakan pada kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun.

Kehamilan dan menyusu

Oleh kerana phenylbutazone boleh mempunyai pelbagai kesan sampingan dan kerana alternatif yang boleh diterima dengan lebih baik tersedia, bahan aktif tidak boleh digunakan semasa kehamilan.

Bahan aktif masuk ke dalam susu ibu dan, menurut maklumat pakar, tidak boleh digunakan semasa penyusuan.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan phenylbutazone

Phenylbutazone tertakluk kepada preskripsi di Jerman. Di Austria dan Switzerland, tiada lagi ubat manusia yang berdaftar dengan bahan aktif. Ubat untuk haiwan tidak terjejas.