Fosfat: Nilai Makmal Anda Dedahkan

Apakah fosfat?

Fosfat ialah garam asid fosforik. Ia ditemui dalam 85 peratus tulang dan gigi, 14 peratus dalam sel badan dan satu peratus dalam ruang antara sel. Dalam tulang, fosfat mengikat kalsium dan disimpan sebagai kalsium fosfat (kalsium fosfat).

Di samping itu, fosfat ialah pembekal tenaga yang penting: sebatian fosfat (ATP) yang kaya dengan tenaga terdapat dalam plasma sel, yang membekalkan sel dengan tenaga untuk pelbagai proses metabolik melalui tindak balas kimia. Fosfat juga merupakan komponen DNA dan bertindak sebagai penampan asid dalam darah dan air kencing.

Parathormone yang dipanggil, yang terbentuk dalam kelenjar paratiroid, menggalakkan perkumuhan fosfat melalui buah pinggang. Hormon pertumbuhan, hormon tiroid, insulin dan kortison mengurangkan perkumuhan fosfat.

Metabolisme fosfat berkait rapat dengan keseimbangan kalsium dan vitamin D. Jika darah mengandungi banyak fosfat, ia pada masa yang sama rendah kalsium, dan sebaliknya.

Sekiranya terdapat terlalu banyak fosfat dalam darah, ini dipanggil hiperfosfatemia. Ini boleh menyebabkan kegatalan teruk, kalsifikasi injap jantung atau aduan sendi seperti gout.

Bilakah tahap fosfat ditentukan?

Doktor menentukan tahap fosfat pesakit apabila dia mengesyaki gangguan metabolisme kalsium. Pengukuran juga ditunjukkan dalam kes batu karang. Di samping itu, tahap fosfat ditentukan sebagai sebahagian daripada pemeriksaan untuk kegagalan buah pinggang kronik, selepas pembedahan tiroid, dalam kes gangguan pencernaan yang teruk dan penyalahgunaan alkohol.

Fosfat ditentukan daripada serum darah, plasma heparin atau air kencing yang dikumpul selama 24 jam (air kencing 24 jam). Pesakit harus berpuasa apabila darah diambil.

Fosfat – nilai normal

Nilai biasa

Dewasa

0.84 – 1.45 mmol/l

Kanak-kanak

Bayi baru lahir

1.6 – 3.1 mmol/l

sehingga bulan 12

1.56 – 2.8 mmol/l

1 - 6 tahun

1.3 – 2.0 mmol/l

7 - 13 tahun

1.0 – 1.7 mmol/l

lebih 13 tahun

0.8 – 1.5 mmol/l

Julat normal fosfat dalam air kencing terkumpul 24 jam ialah 16 hingga 58 mmol/24 jam.

Bilakah nilai fosfat dinaikkan?

Sekiranya terdapat terlalu banyak fosfat bukan organik dalam darah, ini dipanggil hiperfosfatemia. Keadaan berikut mungkin menjadi punca:

  • Kelemahan buah pinggang (kekurangan buah pinggang)
  • Akromegali (penyakit hormon dengan pengeluaran hormon pertumbuhan yang berlebihan)
  • Tumor tulang dan metastasis (lihat penanda tumor)
  • Pereputan sel darah (pelepasan fosfat daripada sel darah)

Tahap darah fosfat juga meningkat dalam dos berlebihan vitamin D.

Bilakah tahap fosfat menurun?

Tahap fosfat darah menurun dalam:

  • penarikan alkohol dalam alkoholisme kronik
  • menurunkan tahap kalsium darah
  • Kekurangan vitamin D
  • kelemahan buah pinggang (kekurangan buah pinggang)
  • pemakanan buatan (kadang-kadang)

Tahap fosfat yang tinggi dalam air kencing mungkin menunjukkan hiperparatiroidisme.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya nilai fosfat diubah?

Jika anda mengalami kekurangan fosfat, anda harus makan makanan yang mengandungi banyak fosfat dan vitamin D. Ini termasuk, contohnya, susu dan minuman berkarbonat. Sebaliknya, dalam kes hiperfosfatemia, pengambilan fosfat dan vitamin D harus dikurangkan. Walau bagaimanapun, peraturan keseimbangan fosfat mesti sentiasa dijalankan di bawah pengawasan perubatan, kerana kepekatan fosfat juga boleh mempunyai pengaruh ke atas fungsi jantung, antara lain.