Phosphatidyl Choline: Penilaian Keselamatan

Phosphatidyl choline dianggap sebagai bentuk utama kolin dan merupakan komponen makanan manusia dan juga tisu haiwan. Sebagai bentuk kolin, dapat diasumsikan bahawa penilaian keselamatan fosfatidil kolin adalah sama dengan kolin. Institut Perubatan AS (IoM) menetapkan pengambilan 7.5 g kolin / hari sebagai tahap pengambilan dinilai paling rendah yang menghasilkan kesan buruk (LOAEL), dan atas dasar ini, serta mengambil kira faktor keselamatan dan pembulatan, mewujudkan Tahap Pengambilan Atas Tolerable (UL). UL ini mencerminkan jumlah maksimum kolin yang selamat yang tidak menyebabkannya kesan buruk apabila dimakan setiap hari. Pihak berkuasa keselamatan makanan Eropah (EFSA) mengadopsi isi penerbitan ini dan menambahkannya dengan hasil kajian oleh Wang et al.

Pengambilan harian maksimum kolin untuk orang dewasa ialah 3.5 g. Pengambilan maksimum kolin setiap hari adalah 8.75 kali ganda tahap pengambilan kolin (EFSA) yang mencukupi, yang boleh dianggap sebagai nilai garis panduan Eropah.

Nilai ini berlaku untuk wanita dewasa, wanita hamil, wanita menyusui, dan lelaki (> 19 tahun). Untuk remaja dan dewasa muda (14-18 tahun), berlaku UL 3 g / hari. Menurut IoM, kemungkinan kesan sampingan Overdosis kolin adalah bau badan, berpeluh, dan air liur serta kesan hipotensi. Di samping itu, dalam kajian individu, dos kolin yang tinggi magnesium trisalicylate telah dikaitkan dengan kesan sampingan hepatotoxicity ringan (hati ketoksikan) serta tinnitus (berdering di telinga) dan pruritus (gatal). Berdasarkan kajian mereka, Wang et al. mencadangkan hubungan pengambilan kolin yang “tinggi”, yang mungkin melebihi usus penyerapan keupayaan, dengan peningkatan risiko penyakit kardiovaskular. Mereka menyiasat masalah ini dengan melihat hubungan antara kepekatan plasma kolin dan trimetilamina N-oksida (TMAO) dan kardiovaskular jantung risiko penyakit. Kemungkinan kolin yang tidak diserap tersedia untuk degradasi oleh mikroorganisma kepada trimetilamina. Trimethylamine dimetabolisme di hati kepada trimetilamina N-oksida. Trimetilamina didapati dapat mempromosikan aterosklerosis (aterosklerosis, pengerasan arteri) pada haiwan. Selain itu, trimetilamina dianggap berkaitan dengan kemurungan, gejala neurologi, kesan teratogenik dan juga pembentukan karsinogen (kanser-menyebabkan) zat N-nitrosodimethylamine pada manusia. Perhatian khusus juga dinasihatkan untuk individu yang menderita trimethylaminuria, penyakit ginjal atau hepatik, kemurungan, Atau Penyakit Parkinson, kerana ia mungkin bertindak balas dengan kesan sampingan walaupun jumlah kolin sama dengan had harian yang selamat.