Phosphatidyl Serine: Penilaian Keselamatan

Para saintis menunjukkan dalam beberapa kajian bahawa pengambilan 300 mg fosfatidil serin (PS) harian dari korteks sapi ditoleransi oleh pesakit. Di samping itu, ujian klinikal menilai toleransi manusia terhadap serat fosfatidil daripada soya.

Para penyelidik menggambarkan pengambilan 200 mg serin fosfatidil serin tiga kali sehari sebagai selamat pada subjek usia lanjut. Kajian lebih lanjut menunjukkan bahawa tidak ada kesan sampingan yang dikaitkan dengan pengambilan 300 mg fosfatidil serin setiap hari selama 15 minggu.

Jawatankuasa Ilmiah Norway untuk Keselamatan Makanan (VKM) menilai keselamatan pengambilan L-serine, turunan asetilasi N-asetil-serin dan fosfatidil-serin, berdasarkan beberapa kajian. Kesan sampingan, seperti perubahan histopatologi ringan, terbukti dalam satu kajian haiwan pada dos 3,400 mg / kg berat badan / hari. Nilai ini sepadan dengan 1,666 mg / kg berat badan PS. Dengan mengambil kira ini, nilai pengambilan (Tahap Kesan Adverse Tidak Diperhatikan, NOAEL) dapat ditentukan tanpa kesan sampingan dari pengambilan tersebut. Ini berjumlah 1,029 mg / kg berat badan / hari PS.

VKM menyimpulkan bahawa kesan buruk sangat tidak mungkin pengambilan L-serine sehingga 1,750 mg setiap hari pada orang dewasa (≥ 18 tahun) dan hingga 1,500 mg pada orang dewasa muda (14-18 tahun).