Phospholipid

Fosfolipid, juga disebut fosfatida, terdapat di setiap sel tubuh manusia dan tergolong dalam keluarga lipid membran. Mereka membentuk komponen utama lapisan dua lipid biomembran, seperti membran sel. Dalam membran myelin sel Schwann, yang mengelilingi akson sel saraf, kandungan fosfolipid sangat tinggi. Jumlahnya sekitar 80%. Fosfolipid adalah amphipolar lipid, iaitu, mereka terdiri daripada hidrofilik kepala dan dua ekor hidrokarbon hidrofobik. Fosfatida terdiri daripada asid lemak dan asid fosforik, yang di esterifikasi di satu pihak dengan alkohol gliserol atau sphingosine dan sebaliknya dengan nitrogen-mengandungi kumpulan aktif kolin, etanolamin, serin atau inositol. Fosfogliserida atau gliserofosfolipid, yang mempunyai trivalen alkohol gliserol sebagai blok bangunan, adalah sifat yang paling meluas. Fosfolipid yang paling biasa berlaku pada membran sel termasuk:

  • Fosfatidil kolin - lesitin, PC.
  • Phosphatidyl Serine (PS)
  • Phosphatidylethanolamine (PE)
  • Sphingomyeline (SM)

Phosphatidyl-serine terdapat secara eksklusif di lapisan dalam membran sel - sisi sitoplasma - sementara sphingomyelin terdapat kebanyakan di lapisan luar biomembran - sisi eksoplasma. Fosfatidil-kolin dan fosfatidiletanolamin diperkaya di kedua lapisan membran, tetapi dalam kepekatan yang berbeza. PC sebahagian besarnya merupakan komponen sisi eksoplasma, sementara PE tergolong dalam bahagian sitoplasma membran sel. Keperluan fosfolipid dihasilkan oleh badan itu sendiri atau dibawa melalui makanan dan dibekalkan ke sel-sel badan setelah sintesis sendiri. Kandungan fosfatida dalam organisma - termasuk tumbuhan - diedarkan secara berbeza. Kepekatan fosfolipid tinggi didapati terutamanya di sumsum tulang (6.3 hingga 10.8%), otak (3.7 hingga 6.0%), hati (1.0 hingga 4.9%), dan jantung (1.2 hingga 3.4%).

Fungsi

Fosfolipid menunjukkan sifat yang berbeza. Ini sebahagiannya disebabkan oleh bayaran yang berlawanan kepala kumpulan - fosfolipid pada membran luar bermuatan positif, sementara kumpulan dalam membran dalaman dicas negatif atau neutral - dan sebahagiannya disebabkan oleh asid lemakJumlah dan komposisi relatif bagi asid lemak dalam fosfolipid, yang bergantung pada pengambilan makanan, sangat penting. Sebagai contoh, sebilangan besar lemak tak jenuh ganda asid, seperti asid arakidonat (AA) dan asid eicosapentaenoic (EPA), penting kerana AA dan EPA menimbulkan perantara lipid penting - prostaglandin PG2, PG3 - yang dihasilkan dari fosfolipase. Prostaglandins mempengaruhi darah tekanan, pembekuan darah, metabolisme lipoprotein, proses alergi dan keradangan, antara lain. Fosfolipid memberikan sifat umum tertentu pada membran sel. Fosfolipid, bersama dengan komponen membran lain, seperti kolesterol, protein and karbohidrat dalam bentuk glikolipid dan glikoprotein, bergerak dalam keadaan tetap, menghasilkan biomembran dalam keadaan "cair-kristal". Dengan pergerakan komponen membran yang lebih atau kurang intensif, tahap kelancaran (kebolehaliran) berbeza-beza. Salah satu faktor penentu adalah komposisi lipid membran. Lemak yang lebih tidak tepu asid dalam membran, semakin telap air. Ini meningkatkan kelancaran. Kesan ini disebabkan oleh ikatan cis-ganda lemak tak jenuh asid, yang menyebabkan ekor asid lemak "berkerut" dan dengan itu mengganggu "struktur kristal" membran yang teratur. Lapisan fosfolipid membran plasma menjalankan fungsi penghalang. Halangan ini penting untuk mengelakkan unsur-unsur sel tidak bercampur dengan medium ekstraselular secara tidak terarah. Akibatnya, kewujudan membran plasma penting dalam mencegah kerosakan metabolisme sel dan kematian sel akibatnya.