Terapi Fizikal: Kaedah & Aplikasi

Apa itu terapi fizikal?

Terapi fizikal atau perubatan fizikal adalah salah satu remedi dan digunakan oleh ahli terapi fizikal yang terlatih. Terapi fizikal merangkumi pelbagai prosedur yang semuanya mempunyai satu persamaan: mereka menggunakan rangsangan luar untuk menimbulkan tindak balas fizikal semula jadi. Haba, sejuk, tekanan atau tarikan, rangsangan elektrik atau senaman fisioterapi mengaktifkan proses tertentu dalam badan yang membantu menghilangkan disfungsi muskuloskeletal, sakit, masalah peredaran darah atau keadaan kulit.

Ubat: Urutan terapeutik

Apakah urutan terapeutik?

Di sini, ahli terapi bekerja pada bahagian badan yang terjejas dengan genggaman urutan khas. Teknik yang terbukti termasuk mengusap, mengetuk, menguli dan menggosok. Dengan cara ini, kulit, tisu subkutaneus, otot, tendon dan tisu penghubung serta saraf, darah dan saluran limfa yang berkaitan dirangsang.

Bidang utama penggunaan kaedah ini termasuk ketegangan otot, sakit kronik, lekatan dan parut pada tisu, dan gangguan pencernaan.

Bagaimanakah urutan terapeutik digunakan?

Bergantung kepada simptom, pelbagai kaedah urutan boleh didapati, mulai daripada terapi urut klasik (KMT), urutan tisu penghubung, saliran limfa dan urutan kolon (usus) kepada urut periosteal (periosteal) dan bawah air.

Bilakah urutan terapeutik tidak sesuai?

Terdapat beberapa kontraindikasi yang mana urutan terapeutik tidak boleh digunakan. Ini termasuk kecederaan muskuloskeletal akut, koyakan otot segar, penyakit demam, dan trombosis akut dan jangkitan demam.

Untuk maklumat lanjut tentang urutan terapeutik, lihat artikel Urut Terapeutik.

Ubat: Terapi penyedutan

Apakah terapi penyedutan?

Bila hendak menggunakan terapi penyedutan?

Penyakit saluran pernafasan adalah kawasan yang biasa digunakan untuk kaedah terapi fizikal ini. Ini termasuk, sebagai contoh, bronkitis akut dan kronik, asma bronkial dan penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD).

Bagaimanakah terapi penyedutan digunakan?

Orang yang terjejas menyedut bahan aktif yang dinebulkan. Pelbagai sistem aplikasi tersedia untuk tujuan ini, contohnya topeng penyedutan, penyedut dos bermeter, nebulizer jet atau nebulizer ultrasonik.

Bilakah terapi penyedutan tidak sesuai?

Reaksi alahan seperti batuk bercakap menentang terapi penyedutan.

Untuk maklumat lanjut tentang terapi penyedutan, lihat artikel Penyedutan.

Ubat: Terapi senaman

Apakah terapi senaman?

Bilakah terapi senaman digunakan?

Langkah-langkah terapi fizikal digunakan, contohnya, selepas kecederaan akibat kemalangan, sebagai tambahan kepada terapi, seperti untuk kanser, penyakit kardiovaskular dan metabolik, dan sebagai langkah pencegahan. Mereka juga boleh mempunyai kesan menaikkan mood pada penyakit mental seperti kemurungan.

Bagaimanakah terapi senaman digunakan?

Kaedah utama terapi senaman ialah fisioterapi dan terapi manual.

Bilakah terapi senaman tidak sesuai?

Kaedah terapi senaman tidak sesuai, contohnya, untuk kecederaan akut pada sistem muskuloskeletal seperti patah tulang segar dan jangkitan demam.

Untuk maklumat lanjut tentang terapi senaman, lihat artikel Terapi Senaman.

Ubat: Elektroterapi

Apa itu elektroterapi?

Bilakah elektroterapi digunakan?

Bentuk rawatan terapi fizikal ini biasanya digunakan sebagai tambahan untuk menggalakkan proses penyembuhan, merangsang peredaran, melegakan otot atau melegakan kesakitan.

Bagaimanakah elektroterapi digunakan?

Terdapat pelbagai jenis elektroterapi yang menangani gejala yang berbeza dengan terapi fizikal yang disasarkan:

 • Terapi arus terus: menggalakkan peredaran darah
 • Terapi frekuensi rendah: mempunyai kesan anti-radang dan melegakan kesakitan tambahan
 • Terapi frekuensi sederhana: meningkatkan metabolisme otot
 • Terapi frekuensi tinggi: melonggarkan otot yang tegang dan menggalakkan proses penyembuhan selepas kecederaan

Bilakah elektroterapi tidak sesuai?

Apakah yang perlu saya perhatikan sebelum dan selepas elektroterapi?

Selepas rawatan, anda perlu membersihkan dan sapukan krim ke kawasan kulit di mana elektrod telah diletakkan. Jika elektroterapi digunakan untuk merawat kesakitan, anda perlu berehat sekurang-kurangnya 14 hari selepas kira-kira 10 sesi.

Untuk maklumat lanjut tentang elektroterapi, lihat artikel Elektroterapi.

Ubat: Mandi asid karbonik

Apakah mandian asid karbonik?

Mandian asid karbonik juga tergolong dalam terapi fizikal. Dalam mandian asid karbonik, anda mandi dalam air yang telah ditambah asid karbonik. Nisbah pencampuran mestilah sekurang-kurangnya satu gram karbon dioksida setiap kilogram air.

Bilakah mandian asid karbonik digunakan?

Mandian asid karbonik digunakan terutamanya dalam terapi fizikal untuk merawat gangguan peredaran darah ringan dan hipertensi sederhana. Oleh itu, petunjuk klasik termasuk yang berikut:

 • Bentuk ringan penyakit oklusif arteri periferal
 • Gangguan peredaran mikro pada kulit
 • Gangguan kardiovaskular
 • Gangguan peredaran darah vena
 • Ulser kulit, ulser vena
 • Kekurangan vena kronik
 • Penyakit sendi

Bagaimanakah mandian asid karbonik digunakan?

Bentuk aplikasi berikut dibezakan, bergantung pada sumber asas asid karbonik:

 • Mandian asid karbonik semulajadi: Sumber asid karbonik semulajadi boleh didapati di Jerman, contohnya di Bad Salzuflen dan Bad Ems.
 • Mandian asid karbonik tiruan: disediakan secara mekanikal atau kimia. Secara mekanikal dengan menambahkan asid karbonik gas dari botol keluli ke dalam air. Secara kimia dengan menambahkan natrium hidrogen karbonat sebagai pembawa asid karbonik dan, sebagai contoh, aluminium sulfat sebagai penjana asid karbonik.
 • Mandian kering asid karbonik/mandi gas: dijalankan dalam tab tempat duduk yang dipanaskan secara elektrik atau, dalam kes mandi separa, dengan bantuan kotak yang dipanaskan dengan bukaan untuk lengan atau kaki. Karbon dioksida dimasukkan ke dalam lekapan untuk rawatan.

Bilakah mandi asid karbonik tidak sesuai?

 • Penyakit demam
 • Kegagalan jantung
 • Ekzema yang besar dan menangis
 • Infarksi miokardium akut
 • Jangkitan luka (gangren)

Apakah yang perlu saya perhatikan semasa mandi asid karbonik?

Semasa mandi, seseorang harus bergerak sesedikit mungkin agar tidak mengurangkan kepekatan asid karbonik di dalam air. Di samping itu, penjagaan harus diambil untuk memastikan kepala berada di atas tepi tab supaya tidak menyedut terlalu banyak gas. Selepas rawatan dengan asid karbonik, seseorang harus berehat selama sekurang-kurangnya 30 minit.

Ubat: Termoterapi

Apakah termoterapi?

Sebagai prosedur terapi fizikal, termoterapi termasuk rawatan haba dan sejuk. Kedua-dua prosedur mempunyai kesan pada ketegangan otot dan peredaran darah, dan mereka juga melegakan kesakitan.

Bilakah anda menggunakan termoterapi?

Bagaimanakah termoterapi digunakan?

Pelbagai alat tersedia untuk rawatan haba, termasuk ultrasound, inframerah dan udara panas, sebagai contoh. Aplikasi terapi sejuk berfungsi dengan mandi ais, balutan ais atau gas sejuk, sebagai contoh.

Bilakah termoterapi tidak sesuai?

Terapi haba adalah kontraindikasi dalam, sebagai contoh:

 • Keradangan akut seperti jangkitan seperti selesema atau keradangan sendi akut
 • Kekurangan jantung
 • Tekanan darah tinggi (hipertensi)
 • Hipertiroidisme (kelenjar tiroid yang terlalu aktif)
 • Kanser di peringkat lanjut
 • Kaedah terapi sejuk tidak boleh digunakan untuk:
 • Cryoglobulinemia (bentuk keradangan vaskular tertentu).
 • urtikaria sejuk (pembentukan wheal pada kulit sebagai tindak balas kepada rangsangan sejuk)
 • Gangguan peredaran darah seperti sindrom Raynaud (serangan aliran darah berkurangan ke jari tangan dan kaki) Untuk maklumat lanjut tentang termoterapi, lihat artikel Termoterapi.

Pemulihan: Terapi manual

Bidang yang biasa digunakan untuk terapi manual adalah aduan tulang belakang, sakit sendi, sakit otot dan penyakit reumatik.

Terapi manual hanya boleh dilakukan jika tiada kecederaan akut pada tulang belakang seperti patah tulang, melecur, keradangan atau metastasis.

Untuk maklumat lanjut tentang terapi manual, lihat artikel Terapi Manual.