Terapi fizikal | Fisioterapi selepas kecederaan whiplash

Terapi fizikal

Terapi fizikal boleh digunakan selepas a whiplash kecederaan untuk mengurangkan kesakitan, merehatkan otot dan merangsang metabolisme tisu. Sejurus selepas trauma, terapi sejuk jangka pendek dengan pek sejuk atau ais dapat membantu melegakan kesakitan. Penting untuk tidak menyejukkan terlalu lama untuk mengelakkan kerosakan sejuk pada kulit atau berkurang darah peredaran dalam tisu. Sekiranya tidak ada luka terbuka lagi, terapi haba dalam bentuk pek lumpur, gulungan panas atau mandi air panas boleh diikuti. Penggunaan arus gangguan atau ultrasound terapi untuk mengurangkan kesakitan juga mungkin.

Langkah-langkah terapi selanjutnya

Langkah-langkah lain untuk mengurangkan gejala dan mempromosikan otot kelonggaran termasuk teknik fasial, aplikasi haba, electrotherapy atau langkah-langkah dari terapi manual, seperti daya tarikan serviks atau mobilisasi pasif lembut. Setelah struktur dapat digerakkan lagi tanpa rasa sakit, lembut regangan latihan boleh dimulakan.

Kepentingan penyelarasan dan pelaksanaan yang baik dalam fisioterapi

Gejala khas kecederaan whiplash adalah ketegangan dan saraf yang jengkel:

  • Penipuan
  • Loya
  • Keselamatan keseimbangan separa, yang dapat dilihat ketika berjalan dan berdiri
  • Ketegangan sakit di leher dan kepala
  • Gangguan penglihatan
  • Gangguan kepekatan
  • Bergantung pada bagaimana saraf terjejas Gangguan kepekaan

Anatomi tulang belakang serviks

Untuk lebih memahami mekanisme kecederaan, struktur tulang belakang serviks dibincangkan di bawah. Tulang belakang serviks, yang membentuk bahagian atas tulang belakang, terdiri daripada tujuh badan vertebra. Vertebra pertama dan kedua mempunyai struktur khas: untuk menyediakan kepala dengan mobiliti dan fleksibiliti yang lebih besar, yang kedua vertebra serviks (sumbu) mempunyai "gigi" dengan mana vertebra serviks pertama (atlas) mengartikulasikan.

. tengkorak terletak di atas atlas. Seperti pada keseluruhan tulang belakang, badan vertebra dibahagikan dengan cakera intervertebral yang melonggarkan dan merata beban. Di sini juga terdapat ciri khas tulang belakang serviks: cakera intervertebral sendiri menunjukkan gangguan kecil di sisi mereka, yang juga menyebabkan pergerakan yang lebih besar.

Walau bagaimanapun, mobiliti yang lebih besar juga selalu bererti risiko ketidakstabilan dan kecederaan. Kestabilan dijamin oleh pelbagai ligamen (pasif) dan otot sekitarnya (aktif). Sekiranya alat ligamen dan otot tiba-tiba terlentang di a whiplash kecederaan, kestabilan tidak dapat dijamin dengan secukupnya. Untuk sekian lama, leher pendakap ditetapkan untuk alasan ini. Walau bagaimanapun, sekiranya leher disimpan secara pasif untuk jangka masa yang lama, otot terus merosot, pergerakan menurun dan ketidakstabilan dan dengan itu gejala yang disebutkan berisiko menjadi kronik.