Fisiologi | Choroid

Fisiologi

. koroid mengandungi banyak darah kapal. Ini mempunyai dua fungsi. Tugas penting pertama adalah memberi makan lapisan luar retina.

Ini adalah terutamanya penerima cahaya, yang menerima dan menghantar impuls cahaya. Retina juga terdiri daripada beberapa lapisan. Lapisan dalaman dibekalkan dengan darah oleh tertentu saluran darah, iaitu cabang retina pusat arteri.

Telah diperhatikan bahawa walaupun koroid mempunyai sangat tinggi darah mengalir kerana pembentukan jaringan yang kuat oleh darah kapal, pengambilan oksigen dari sel darah merah agak rendah. Ini adalah petunjuk fungsi penting kedua dari koroid, iaitu peraturan suhu. Semasa proses memproses dan memancarkan insiden rangsangan cahaya pada sel deria (fotoreseptor), haba dihasilkan yang disebarkan melalui darah kapal. Dengan cara ini suhu di mata diselaraskan dan tetap stabil.

Penyakit choroid

Oleh kerana choroid mengandungi no kesakitan serat, rasa sakit hanya berlaku apabila penyakit koroid merebak ke kawasan jiran yang dibekalkan dengan serat sakit atau apabila terdapat peningkatan tekanan. Walau bagaimanapun, mungkin terdapat gangguan visual, keparahannya bergantung pada lokasi penyakit di belakang mata. Tumor sering tidak dikesan untuk jangka masa panjang.

Keradangan pada kulit koroid (chorioditis) biasanya berlaku akibat daripada reaksi alahan (penyakit imunologi). Walau bagaimanapun, ia juga boleh dicetuskan oleh badan asing yang memasuki mata dari luar atau oleh kuman dari pusat keradangan lain di muka dan tengkorak. Sebabnya adalah peredaran darah koroid yang baik, yang bukan sahaja membekalkan nutrien, tetapi juga membawa patogen dan kuman ke dalam koroid sekiranya terdapat jangkitan yang ada.

Kemungkinan patogen boleh bakteria, virus atau kulat. Orang yang tidak berkompromi dianggap berisiko kerana sistem pertahanan badan sendiri tidak dapat membunuh kuman secukupnya. Oleh kerana choroid itu sendiri tidak mengandungi serat saraf, kesakitan hanya wujud apabila struktur bersebelahan seperti sklera atau retina terjejas.

Tekanan kesakitan berlaku, biasanya akibat peningkatan tekanan intraokular. Selain itu, orang yang terkena mengalami gangguan penglihatan, kelegapan dan pembentukan kerudung serta penurunan prestasi visual secara umum akibat keradangan retina tetangga. Dalam kebanyakan kes, mata yang kelihatan kemerahan kelihatan dari luar.

. pakar mata pertama menjalankan ujian mata untuk menentukan sama ada sudah ada kegagalan bidang visual. Kemudian mata diperiksa dengan lampu celah untuk menilai bahagian anterior dan dalaman mata. Untuk dapat melihat belakang mata, terdiri dari retina dan mata yang mendasari, murid mesti dilebarkan.

Tonoskopi dilakukan untuk menentukan tekanan intraokular yang mungkin meningkat. Dalam kes chorioditis, tindakan pantas harus diambil, kerana jika tidak, ia dapat menyebabkan gangguan penglihatan kekal atau, dalam keadaan terburuk, buta. Terapi segera terdiri daripada tablet yang mengandungi kortison untuk memerangi fokus keradangan.

Sebagai tambahan, ubat penurun tekanan diberikan untuk melindungi struktur bersebelahan, seperti saraf optik kepala, dari peningkatan tekanan. Keradangan koroid boleh mempunyai kursus individu yang berbeza dalam perjalanan penyakit dan keparahannya. Oleh itu, terapi yang tepat harus ditentukan oleh pakar mata.

Koloboma (bahasa Yunani untuk "yang dimutilasi") adalah pembentukan celah kongenital atau yang diperoleh pada mata. Dalam varian kongenital, perkembangan embrio mata mengakibatkan penutupan celah goblet okular yang tidak mencukupi atau salah pada minggu ke-4 hingga ke-15 mengandung. Penyebab malformasi embriologi ini masih menjadi tajuk kajian semasa.

Mutasi dalam gen PAX yang disebut, yang menganggap banyak fungsi pengawalseliaan dalam perkembangan embrio, sedang dibincangkan. Koloboma choroidal yang diperoleh biasanya disebabkan oleh pengaruh kekerasan luaran (misalnya pukulan ke mata, kemalangan, dll.) Atau komplikasi semasa pembedahan mata.

Choroidal hemangioma adalah tumor vaskular (haemangioma) yang dilokalisasikan pada choroid mata (choroidea). Oleh kerana banyak cabang masuk ke banyak kapal kecil dan kapilari, tumor juga sangat bercabang dan berkerut, kerana mengikuti perjalanan kapal. Orang yang berumur antara 10 hingga 40 tahun sangat kerap terkena.

Choroidal hemangioma biasanya jinak dan tidak menunjukkan gejala. Hanya apabila tisu kapilari di sekitarnya (tahap eksudatif) terjejas, lakukan gangguan penglihatan seperti penglihatan yang kabur atau memutarbelit berlaku. Untuk membuat diagnosis, sebuah ultrasound atau pendarfluor angiografi dilakukan untuk menunjukkan penyebaran dan ukuran tumor.

Rawatan hanya perlu dilakukan pada tahap eksudatif sekiranya terdapat ancaman terhadap penglihatan. Atrofi koroid merujuk kepada kehilangan tisu kerana kematian sel-sel koroid. Ini biasanya hasil dari tisu degenerasi seperti tumor.

Bergantung pada lokasi, ukuran dan penyebaran atrofi, ini boleh membawa kesan yang besar pada mata. Pada peringkat awal, terdapat gangguan visual dan peningkatan kerentanan terhadap jangkitan, kerana, antara lain, penghalang retina darah dapat terganggu dan dengan itu kuman dapat memasuki retina tanpa halangan. Sekiranya atrofi choroidal teruk, selesaikan buta boleh berlaku.

Lipatan koroid biasanya merupakan hasil dari keperluan ruang di soket mata, seperti tumor, kalsifikasi atau sesak murid. Ini menyebabkan peningkatan tekanan luaran pada bola mata. Tekanan ini memberi jalan dan lapisan mata masing-masing, yang terdiri daripada retina, koroid dan sklera, dilipat.

Sekiranya hanya koroid yang terjejas, ini tidak akan menyebabkan gangguan penglihatan. Namun, ada risiko keriput mencubit saluran darah kecil, mengakibatkan kekurangan oksigen dan nutrien. Namun, jika retina juga terjejas, lipatan retina menyebabkan kecacatan bidang visual, yang dapat dikompensasi oleh mata yang sihat sekiranya terjadi penyakit sepihak.

Choroidal melanoma (melanoma uveal malignan) adalah tumor malignan yang dapat berkembang dari sel-sel choroid yang berpigmen, yang disebut melanosit, ketika mereka mula membelah secara tidak terkawal. Ini adalah tumor mata yang paling biasa, di Eropah ia menyerang satu daripada 100,000 orang. Umur puncak penyakit ini adalah antara tahun keenam puluh dan ketujuh puluh hidup.

Oleh kerana melanosit yang merosot penuh dengan pigmen melanin, kebanyakan melanoma koroid mempunyai pigmentasi gelap. Seperti kebanyakan tumor malignan, melanoma koroid cenderung menyebar (dalam kira-kira 50% kes). Penyerakan berlaku melalui aliran darah yang kebanyakannya masuk ke hati.

Sekiranya hamburan sudah ada, penyakit ini biasanya mengakibatkan kematian dalam beberapa bulan / tahun. Oleh kerana choroid, tidak seperti bahagian tubuh yang lain, tidak mengandungi limfa kapal, yang sangat penting untuk sistem imun, sel-sel degenerasi sering tidak dapat dikesan oleh badan dan oleh itu tidak diperjuangkan oleh sistem imun. Aduan orang sakit terutamanya merangkumi gangguan penglihatan dan penglihatan berganda.

Ahli mata sering menemui melanoma koroid secara kebetulan. Pilihan rawatan bermula dari radiasi dan terapi laser ke radiosurgery dan pembuangan mata yang terkena. Choroidal melanoma mesti dibezakan dari choroidal metastasis.

Ini adalah tumor yang agak rata dan berwarna coklat keabu-abuan, yang biasanya disebarkan oleh kanser payudara or paru-paru barah. Selanjutnya terdapat nevus koroid jinak sebagai diagnosis pembezaan. Berbeza dengan choroidal melanoma nevus koroid adalah tumor jinak.

Ia biasanya berpigmen lebih kuat, terhad dengan ketara dan tidak tumbuh secara progresif. Nevi choroidal kelihatan gelap kerana pengumpulan melanin (setanding dengan a tanda lahir pada kulit). Ia terletak di bawah retina dan tidak menyebabkan gangguan visual.

Kira-kira 11% penduduk adalah pembawa nevus seperti itu, menjadikannya tumor yang paling biasa pada mata dalaman. Kebanyakannya adalah kongenital. Oleh kerana tidak ada simptom, ia sering diperhatikan secara kebetulan semasa pemeriksaan belakang mata.

Jarang, dalam kira-kira 5 dari 10000 kes, nevus seperti itu dapat berkembang menjadi melanoma koroid. Faktor-faktor tertentu seperti ukuran, lokasi, pigmentasi atau pengumpulan cecair tumor menunjukkan peningkatan risiko degenerasi. Oleh itu, nevus koroid harus diperiksa secara berkala untuk melihat apakah ia menunjukkan kecenderungan untuk tumbuh.

Janji temu pemeriksaan mesti dibuat setiap setengah tahun. Sekiranya penemuan tidak jelas, sampel tisu (biopsi) dapat memberikan kejelasan. Ini diperoleh dengan jarum kecil.

Sebagai tambahan kepada pemeriksaan fundus okular, kaedah berikut tersedia untuk memeriksa nevus: fluorescein angiografi, angiografi hijau indocyanine, autofluoresensi fundus dan tomografi koheren optik. Sekiranya doktor melihat melalui murid (oftalmoskopi) semasa pemeriksaan mata dengan peralatan khas, sukar untuk menilai koroid secara langsung, kerana retina mengehadkan pandangan choroid atas sebab anatomi. Gambaran ophthalmoscopic yang penting adalah penting untuk diagnosis dan perjalanan penyakit.

Ultrasound pemeriksaan juga boleh digunakan untuk mengesan perubahan patologi pada koroid. Pendarfluor angiografi menerangkan bentuk khas pengimejan saluran darah. Ini adalah prosedur pencitraan di mana aliran darah di bahagian belakang mata melalui murid yang diluaskan oleh ubat diperhatikan dan dinilai dengan memberikan pewarna yang sesuai. Sekiranya tumor choroid disyaki, peneduhan mungkin berlaku di kawasan tumor oleh sumber cahaya sejuk yang diletakkan di mata.