Langkah-langkah fisioterapeutik | Displasia pinggul - latihan dari fisioterapi

Langkah-langkah fisioterapeutik

Punca displasia pinggul boleh menjadi kehamilan berganda, kelahiran pramatang, sejarah keluarga dan kedudukan anak dalam kandungan ibu. Sejurus selepas kelahiran, asimetri, kesukaran untuk masuk penculikan dan lipatan gluteal dapat dikesan. Seorang ultrasound peperiksaan akhirnya memberikan kejelasan.

Risiko paling besar dalam sendi pinggul displasia adalah risiko terkehel kerana tertangguh pengoksidaan dari bumbung asetabular. Dalam fisioterapi untuk displasia pinggul, sangat penting untuk mempengaruhi pergerakan sendi dan kedudukan femoral secara positif kepala. Fisioterapis pertama menguji mobiliti di pinggul, terutamanya putaran.

Dalam kebanyakan kes terdapat sekatan putaran, yang disebabkan oleh fiksasi pinggul yang lemah di soket. Mobilisasi ke arah yang terkena dan terapi manual mengaktifkan proses metabolik yang bertujuan untuk menghilangkan kesakitan orang tengah. Di samping itu, femoral kepala dibawa ke kedudukan yang betul.

Mobiliti ditingkatkan dalam jangka masa panjang, sehingga ketegangan semasa bersukan juga dapat ditingkatkan. Sebagai tambahan kepada mobilisasi langsung pada sendi, nada otot harus dikurangkan. Dalam kebanyakan kes, terdapat peningkatan tonus di kawasan penambah, yang dapat dikurangkan dengan teknik tisu lembut.

Sekiranya kawasan lain pada otot mungkin tegang kerana pemuatan yang salah, ini juga dapat diperbaiki dengan teknik tisu lembut atau penyelesaian fasial. Analisis kiprah juga disarankan, kerana gejala bertambah buruk kerana beban yang tidak betul ketika berjalan. Ini mendedahkan ketidakseimbangan otot lebih lanjut, yang dapat dilatih dengan tepat latihan kekuatan. Sol juga boleh membantu memperbaiki corak gaya berjalan. Ini harus diresepkan oleh doktor. Artikel "Fisioterapi untuk gangguan pinggul", "Latihan untuk gangguan kiprah"Dan" Fisioterapi untuk zaman kanak-kanak displasia pinggul"Mungkin juga menarik bagi anda.

Adakah aktiviti fizikal dibenarkan dalam displasia pinggul?

Sukan sekiranya berlaku displasia pinggul pada amnya tidak menjadi masalah. Namun, untuk mengelakkan keadaan semakin buruk dan tidak menyenangkan arthrosis atau kemungkinan dislokasi, mengukuhkan dan regangan latihan harus dilakukan secara berterusan dan disertai dengan fisioterapi. Tambahan pula, sukan lompat dan berhenti yang berlebihan harus dielakkan, kerana tekanan pada sendi pinggul sangat tinggi.

Jogging juga harus dielakkan semasa fasa akut, tetapi dapat dilanjutkan dengan lembut setelah gejala mereda dan kekuatan otot bertambah baik. Sukan lembut seperti berenang atau berbasikal tidak ada masalah. Yoga, Pilates dan sukan santai yang lain sangat berkesan untuk regangan otot-otot yang mengelilingi pinggul.