Fisioterapi selepas lesi SLAP

A Lesi SLAP adalah kecederaan pada tulang rawan bibir daripada sendi bahu, yang disebut "labrum glenoid anterior superior". Nama itu merujuk kepada mekanisme lesi, iaitu labrum unggul dari anterior hingga posterior. Ini bermaksud bahawa terdapat kecederaan (lesi) pada rawan bibir (labrum) dari depan ke belakang (anterior hingga posterior) di pinggir atas rongga glenoid (asal panjang tendon bisep).

Kesan ganas pada lengan yang terbentang boleh menyebabkannya rawan bibir merobek di sendi bahu. Terdapat pelbagai bentuk Lesi SLAP dan pelbagai kecederaan bersamaan, seperti luka pada pemadam pemutar, mungkin juga berlaku. Ahli sukan dan wanita yang melakukan sukan bola sering terkena. Terapi bergantung pada tahap kecederaan dan kemungkinan kecederaan yang bersamaan.

Lesi SLAP - terapi

Setelah diagnosis yang tepat dengan kaedah pemeriksaan fizikal dan prosedur pencitraan seperti pengimejan resonans magnetik atau arthroscopy, terapi yang disasarkan berikut. Sekiranya berlaku kecederaan yang tidak rumit, terapi konservatif yang terdiri daripada pengukuhan fisioterapi sering dilakukan. The pemadam pemutar dikuatkan dan struktur yang dipendekkan diregangkan untuk mengembalikan tekanan fisiologi ke rongga glenoid sendi bahu.

Lesi SLAP yang lebih sukar dapat dirawat secara arthroscopically. The rawan air mata dapat dikeluarkan dan rongga glenoid dilicinkan. Menjahit air mata juga boleh dilakukan.

Sekiranya air mata lengkap, bibir tulang rawan dapat berlabuh semula. Serpihan tulang rawan yang tidak dapat direkonstruksi dikeluarkan. Sekiranya berlaku kecederaan pada tulang rawan artikular, pemadam pemutar atau tendon bisep, yang juga berjalan di sekitarnya, kecederaan bersamaan atau perubahan degeneratif dapat diperbaiki pada masa yang sama.

Bergantung pada hasil operasi, sendi bahu kemudian tidak bergerak dan dilindungi. Yang disesuaikan kesakitan ubat mungkin. Sekiranya terdapat kestabilan yang mencukupi, latihan fisioterapeutik dilakukan, di mana bahu digerakkan lagi, otot yang terlalu lemah diperkuat dan struktur yang dipendekkan secara khusus diregangkan.

Pesakit juga harus menjalankan program kerja rumah secara berkala di rumah. Splints atau pembalut pita juga dapat digunakan untuk menyokong terapi. Terapi ini sangat serupa dengan terapi pecahnya rotator cuff.