Fisioterapi dan rawatan | Latihan untuk penyakit Osgood Schlatter

Fisioterapi dan rawatan

Dalam banyak kes penyakit Osgood Schlatter, memakai pembalut juga dianggap sebagai terapi yang masuk akal menambah. Berbeza dengan anggapan yang kerap, keselesaan memakai pembalut pada masa kini sangat tinggi dan hampir tidak mengganggu pesakit dalam pergerakan mereka. Penstabilan tambahan melegakan lutut dan melepaskan tekanan dari tendon sehingga tidak terjadi kerengsaan tambahan.

Proses penyembuhan dapat disokong dengan baik dengan memakai penyokong, tetapi pesakit harus menghindari sukan yang berlebihan untuk sementara waktu. Penting agar pembalut tidak terlalu longgar atau terlalu ketat, jadi sebaiknya berjumpa pakar dan dapatkan kaki diukur sebelum membeli. Terdapat banyak sistem pembalut yang berbeza yang ada sekarang.

Terdapat pelbagai jenis pembalut yang boleh digunakan untuk penyakit Osgood Schlatter. Ini memberi tekanan pada tendon patella dan dengan itu melegakan ketegangan pada lekatan otot dan tendon. Pembalut lebih besar yang juga merangsang paha otot juga boleh digunakan.

Sindrom Petua Patellar

Sindrom hujung patellar adalah beban kronik pada peralihan tendon ke patella. Punca patellar tendinitis biasanya beban berlebihan atau pemuatan yang salah, yang merosot atau disebabkan oleh sukan yang terlalu banyak. Doktor membahagikan keparahan sindrom ujung tendon patellar menjadi 5 tahap, mulai dari kesakitan setelah selesai pergerakan ke robekan lengkap tendon patellar.

Gejala biasanya kurang jelas kesakitan di bahagian luar lutut dan di kawasan tendon patella. Pesakit biasanya bertindak balas secara sensitif terhadap tekanan di kawasan sendi lutut dan boleh menimbulkan rasa kekakuan setelah berehat dalam jangka masa yang lama. Terapi sindrom tendon patellar biasanya konservatif, melibatkan rehat dari sukan dan fisioterapi. Istirahat sangat penting, kerana penyembuhan tidak dapat dilakukan tanpa pengurangan kerengsaan sepenuhnya. Fisioterapi kemudian berkonsentrasi terutamanya untuk memerangi penyebab yang menyebabkan perkembangan patellar tendinitis dan untuk mengatasi pengulangannya dengan latihan pembinaan otot yang disasarkan paha, otot punggung dan batang badan.