Fisioterapi | Ketidakstabilan sendi pergelangan kaki

Physiotherapy

Dalam fisioterapi, latihan dilakukan bersama-sama dengan pesakit untuk meningkatkan kestabilan buku lali sendi. Terapi ini selalu disusun sedemikian rupa sehingga latihan bermula dengan sederhana dan menjadi semakin sukar dan kadangkala dapat ditambah dengan rawatan tambahan. Sebagai contoh, ahli terapi boleh memberi sedikit ketahanan pada kaki atau batang pesakit sementara pesakit harus menstabilkan kedudukannya.

If ketidakseimbangan otot ada, otot yang dipendekkan diregangkan dalam fisioterapi dan otot yang terlalu lemah dilatih. Oleh kerana otot betis dangkal kita yang besar cenderung memendek, dan dengan itu dapat mendorong memusing ke dalam, kumpulan otot ini biasanya diregangkan dengan cara yang disasarkan. A berlari analisis dan latihan treadmill juga boleh menjadi sebahagian daripada fisioterapi untuk buku lali ketidakstabilan.

Di sini kita dapat melihat sama ada pesakit mempunyai kesalahan berlari gaya, yang memastikan bahawa buku lali sendi sentiasa berisiko apabila berlari dan dengan demikian menyebabkan masalah. Dalam kes sedemikian, seseorang harus mengoptimumkan gaya larian. Kestabilan dinamik sangat sukar, misalnya, ketika menyerap lompatan.

Jadi pada akhir rawatan, ketika semua latihan lain telah dikuasai dengan selamat, melompat dan menangkap dapat dilakukan pada trampolin terapi, misalnya, dalam rawatan fisioterapeutik sendi buku lali ketidakstabilan. Penting bahawa tidak kesakitan berlaku semasa latihan, kerana ini dapat menunjukkan kelebihan ligamen. Selepas kecederaan akut, terapi biasanya selesai setelah kira-kira 3 bulan. Ini berbeza-beza sekiranya berlaku ketidakstabilan kronik. Sekiranya langkah-langkah fisioterapeutik tidak membantu, disarankan untuk mempertimbangkan operasi.

Bilakah pembedahan mesti dilakukan?

Campur tangan pembedahan harus dipertimbangkan jika kekal kesakitan dalam keadaan tertekan atau rehat menyekat pergerakan harian atau jika terdapat peningkatan pergelangan kaki dengan peradangan sendi yang sedikit kemudian. Operasi penstabilan harus mengurangkan beban berlebihan rawan dan tulang dan dengan itu mencegah arthrosis. Struktur yang dipenjara dapat dikeluarkan secara arthroscopically.

Dalam kes ini, operasi minimum invasif dan biasanya dapat dirawat melalui sayatan kecil. Sekiranya pembedahan plastik tendon atau mengangkat tendon, sendi biasanya dikendalikan secara terbuka. Mekanik dan kestabilan sendi dipulihkan.

Sekiranya perlu, ligamen boleh digantikan oleh badan sendiri tendon. Penting untuk menjaga pergerakan sendi walaupun semakin ketat. Sambungan kemudian diimobilisasi dengan cor atau belat selama 4-6 minggu, diikuti dengan rawatan susulan fisioterapeutik intensif. Sebelum sukan dan latihan dapat dilanjutkan, doktor harus mengesahkan bahawa mobiliti dan penyelarasan telah dipulihkan dengan cukup untuk mengelakkan sendi buku lali dari terlalu tertekan lagi.