Fisioterapi di Aduan ISG semasa mengandung

Sendi yang tidak bergerak secara aktif menghubungkan tulang belakang dengan pelvis dan dilindungi oleh alat ligamen yang kuat. Ini memainkan peranan penting dalam postur tubuh kita, kerana ia mengagihkan berat badan bahagian atas ke pinggul sendi dan kaki ketika berdiri. Semasa duduk, ia memindahkan berat badan ke tuberositi iskial dan lantai. Semasa mengandung, kerana perubahan hormon dan berat badan tambahan, sendi ini dapat tersumbat, penyumbatan ISG.

Terapi / rawatan

Terapi untuk Sekatan ISG semasa mengandung ditentukan oleh doktor yang merawat dan bergantung pada perjalanan kehamilan di samping gejala. Kesejahteraan wanita hamil dan anak selalu menjadi keutamaan.

  • Tidak semua langkah rawatan yang biasanya digunakan Sekatan ISG boleh digunakan semasa mengandung.

    Contohnya, doktor biasanya menyuntik ubat bius, seperti kortison, terus ke laman web kesakitan. Walau bagaimanapun, kebanyakan ubat penahan sakit menimbulkan risiko kepada anak yang belum lahir, sehingga mereka harus dielakkan jika mungkin.

  • Penjagaan khas juga mesti dilakukan dengan teknik manipulatif dan mobilisasi. Walaupun mereka dapat meningkatkan mobiliti sendi ISG dan menghilangkan rasa sakit, teknik ini juga dapat mencetuskan persalinan pramatang!
  • Langkah rawatan yang paling penting adalah aktiviti fizikal walaupun dan tepat kerana ada keluhan.

    Latihan mempromosikan darah peredaran darah dan dengan itu dapat menghilangkan bahan yang menyebabkan keradangan dan melegakan kesakitan. Mudah kelonggaran senaman, seperti berbaring dengan kaki di udara, menunggang basikal atau memiringkan pelvis dengan berhati-hati, dapat melegakan kesakitan. Lebih baik jika wanita hamil ditemani dan diberi petunjuk oleh ahli fisioterapi yang berpengalaman.

  • Rawatan haba menggunakan fango, plaster panas, botol air panas atau lampu inframerah juga dapat membantu menghilangkan rasa sakit.

    Kehangatan sangat berkesan untuk otot tambahan ketegangan. Di samping itu, wanita hamil juga boleh melakukanurut dengan bola landak atau tenis bola. Selain itu ia meletakkan dirinya di posisi belakang di atas tikar dan meletakkan bola di bawah tempat yang menyakitkan. Kini wanita hamil dapat menentukan tekanan yang dengannya dia mengurut kawasan sakit dengan pergerakan ringan.